Πρόκειται για έναν άνθρωπο καθ’ όλα χαρισματικό. Είναι έξυπνη, ευγενική, με καλή καρδιά, πάθος για τη δουλειά της και ταυτόχρονα πλήρως αφοσιωμένη στην οικογένεια της. Η Μάντη Περσάκη, το κορίτσι αυτό που έχει συνδέσει άμεσα το όνομά της με τον χώρο του fitness, έχει καταφέρει να μυήσει τον κόσμο στα «Pilates by Mandy & More» και είναι υπερήφανη για αυτό!

Πότε ήταν η πρώτη σου επαφή με τον αθλητισμό;

Η πρώτη μου επαφή με τον αθλητισμό ήταν στην ηλικία των 2,5 χρονών. Μετά από παρότρυνση της παιδιάτρου μου για να μην αρρωσταίνω, η μητέρα μου με εγγέγραψε στο κολυμβητήριο. Έτσι από τότε ο αθλητισμός έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου.

Έπειτα, τι σε έκανε να στραφείς και να λατρέψεις το pilates;

Με την είσοδο μου στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, όπου γνώρισα πληθώρα τρόπων εκγύμνασης, από την πρώτη στιγμή ξεχώρισα το Pilates. Το Pilates είναι μια μορφή προπόνησης που δεν έχει αντενδείξεις. Έχει μόνο οφέλη για τον  οποιονδήποτε ασκούμενο, οποιασδήποτε ηλικίας, ανεξαρτήτως φύλλου και επιπέδου. Έτσι, από το 1ο έτος του Πανεπιστημίου φρόντισα να γνωρίσω όλους τους χώρους από τους οποίους προέρχεται τo Pilates, γιατί προφανώς δεν είναι παρθενογένεση και να εξελιχθώ σε κάθε έναν από αυτούς. Κατάφερα με αυτόν τον τρόπο να έχω ολιστική και ακαδημαϊκή προσέγγιση πάνω στο αντικείμενο μου.

Τι είναι αυτό που κατά τη γνώμη σου το καθιστά ξεχωριστό σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη γυμναστικής;

Θα αποκαλούσα το Pilates ως ένα «μαγικό» είδος Γυμναστικής. Αρχικά το Pilates δεν είναι απλά ή μόνο Γυμναστική. Αποτελεί μια  ολιστική μέθοδο μεταμόρφωσης ενός οργανισμού.

Όντας μια μορφή φυσιοθεραπευτικής γυμναστικής έχει την ιδιότητα να λιαίνει κάθε μορφής μυοσκελετική δυσλειτουργία ενώ ταυτόχρονα σου παρέχει την ευκαιρία να σμιλεύσεις το σώμα σου, εντοπίζει τα σημεία που κάποιος έχει υπερβάλλον λίπος και σταδιακά σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή το μειώνει αισθητά. Στο Pilates εκπαιδεύουμε τον ασκούμενο να χρησιμοποιεί το πνεύμα του για να χτίσει μια μηχανική διεργασία λειτουργίας του τις ώρες που δεν γυμνάζεται. Έτσι ο ασκούμενος εκπαιδεύεται να είναι μηχανικά ευθυτενής επιτυγχάνοντας ορθοσωμία και αισθητή βελτίωση της ισορροπίας του. Ταυτόχρονα η προπόνηση λειτουργώντας αερόβια και αναερόβια επιτυγχάνει την αύξηση των ενδορφινών που παρέχουν συναίσθημα διαρκούς ευεξίας. Έχω πει αρκετές φορές πως για μένα το Pilates αποτελεί την πιο υγιεινή μορφή «εθισμού». Είναι η μοναδική μορφή άσκησης που μπορεί να κάνει ο καθένας ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και φυσικής κατάστασης.

Ήταν αυτοί οι λόγοι που σε οδήγησαν να δημιουργήσεις την δική σου αλυσίδα χώρων pilates “Pilates by Mandy”;

Όταν ανακαλύπτεις μέσα από βαθιά μελέτη ότι κατέχεις μια τόσο πολύτιμη γνώση που μπορεί να ευεργετήσει πολλούς συνανθρώπους σου θα ήταν τουλάχιστον εγωιστικό να την κρατήσεις μόνο για σένα. Δημιούργησα το πρώτο Pilates by Mandy στην Νέα Σμύρνη πριν από 12 χρόνια με ένα όραμα να διαδώσω τις ευεργετικές του ιδιότητες σε όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες στην επικράτεια και ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα σαν πληθυσμός πάσχουμε από βαθιά νοοτροπία να φροντίζουμε τον εαυτό μας ουσιαστικά. Οραματίστηκα να είμαι αρωγός στην ουσιαστική αλλαγή αυτής της νοοτροπίας μας ως Έλληνες. Μετά από 12 χρόνια συνεπούς πορείας στο όραμα μου , 6 υποκαταστήματα και ένα Online Studio μπορώ να πω πως είμαι πολύ ικανοποιημένη που το όραμα μου διαδίδεται σταδιακά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Ευρώπης κερδίζοντας σταδιακά όλο και περισσότερους φίλους και «φανατικούς» υποστηρικτές.  

Τι υπηρεσίες μπορεί κανείς να απολαύσει κανείς στα σε αυτά; (Αν διατίθεται και κάποια άλλη πέραν του pilates πχ)

Στα Pilates by Mandy έχουμε μια απόλυτα ξεκάθαρη κατεύθυνση εξειδίκευσης στο Pilates και το «αδερφάκι» του το Stretching. Ωστόσο για να ικανοποιήσουμε τις προτιμήσεις του κοινού μας και να μην χρειάζεται να εγγράφονται και σε δεύτερο χώρο για συμπληρωματικά είδη έχουμε σε περιορισμένες ώρες στο πρόγραμμα μας και Yoga, Μυϊκή Ενδυνάμωση και επιλεκτικά Kick Boxing.

Πόσοι χώροι υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Αττική και που;

Σήμερα λειτουργούν 6 Studios σε Νέα Σμύρνη, Ελληνικό, Άλιμο, Νέο Ψυχικό, Νέα Μάκρη και Κορυδαλλό. Όπως προανέφερα έχουμε δημιουργήσει και ένα Online Studio με πολλά μέλη ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική εκγύμναση με την επίβλεψη αποκλειστικά Πτυχιούχων ΤΕΦΑΑ προπονητών από όπου και αν βρίσκονται με πρόγραμμα περίπου 10 ωρών μαθημάτων καθημερινά και Σάββατο.

Ποια είναι τα δικά σου «μυστικά» για ένα υγιές και αρμονικό σώμα;

Η φιλοσοφία μου ήταν πάντα πως το μυστικό κρύβεται πίσω από την ισορροπία στα πάντα στην ζωή. Δεν θεωρώ καθόλου τυχαία την φράση των Αρχαίων προγόνων μας “παν μέτρον άριστον». Προσέχω πολύ την διατροφή μου 6 στις 7 ημέρες την εβδομάδα, εστιάζοντας πολύ σε πολλά μικρά γεύματα και στην ποιότητα της τροφής που καταναλώνω, γυμνάζομαι μαζί με τους ασκούμενους μου τουλάχιστον 50 λεπτά την ημέρα και επιτρέπω στον εαυτό μου εκείνες τις παρασπονδίες είτε σε φαγητό –γλυκό είτε ποτό που δεν θα μου δημιουργούν με την απουσία τους το συναίσθημα της στέρησης. Για αυτό και η συμβουλή μου πάντα είναι προς τους ασκούμενους πως αν δεν μπορούν να κάνουν ταυτόχρονα μαζικές αλλαγές στην καθημερινότητα τους προς το καλύτερο, για αρχή να αφήσουν όλα τα υπόλοιπα όπως είναι και να προσθέσουν στην ζωή τους το Pilates.

Και αυτό γιατί ξέρω πως με αυτό τον τρόπο κάνοντας την αρχή με Pilates όσο περνάει ο καιρός αποκτούν την διάθεση να τα αλλάξουν όλα προς το καλύτερο.

Αλήθεια, εσύ, πόσο συχνά γυμνάζεσαι;

Πόσο εύκολο είναι να μπορείς να συνδυάζεις το επιχειρείν με την προσωπική σου ζωή καθώς  είσαι και μαμά…

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι καθόλου εύκολο να συνδυαστούν αυτά τα δύο και να καταφέρεις να είσαι άρτια και στα δύο. Το πάθος μου για το Pilates με παρασύρει πολλές φορές στο να κινδυνεύω να χάσω την ισορροπία. Δίνω πολύ μεγάλη σημασία στις ανάγκες των ασκούμενων μου και κυρίως όταν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και το Pilates είναι για εκείνους βασικό συστατικό βελτίωσης της ποιότητας της ζωής τους και της λειτουργικότητας στην καθημερινότητα τους. Φροντίζω όμως να με επαναφέρω συχνά οπότε δημιουργώ αρκετό και ποιοτικό χρόνο ώστε να μην χάνω πολύ σημαντικές στιγμές των γιών μου.

Τα παιδιά σου, αγαπούν όσο κι εσύ τη γυμναστική;

Πολύ. Ο μεγάλος μου γιος έχει πάθος με το ποδόσφαιρο. Τυχαίνει να είναι και πολύ καλός για την ηλικία του. Ο μικρός πάλι αν και πολύ μικρός μόλις έγινε 2 ετών όποτε συναντάει μπάλα είναι τρισευτυχισμένος. Και δεν είναι και λίγες οι φορές που μιμείται ασκήσεις Pilates όταν είμαστε μαζί. Λέτε το ρητό για το μήλο και την μηλιά να ισχύει τελικά ε;

Όταν οι αντοχές σου περιορίζονται μετά από μία κουραστική μέρα, τι σου δίνει δύναμη να συνεχίσεις;

Τα πάντα ξεκινάνε από την ψυχή και το μυαλό. Όταν έχεις στόχους είτε προσωπικούς είτε επαγγελματικούς και έχεις πάθος για αυτό που κάνεις βρίσκεις πάντα τον τρόπο να αντλείς τις δυνάμεις που χρειάζονται για να συνεχίσεις. Την δύναμη την αντλώ από την αγάπη του κόσμου για αυτό που νιώθει ότι του προσφέρουμε. Είναι πολύ σημαντικό να νιώθεις ότι είσαι σημαντικό συστατικό βελτίωσης της ζωής κάποιου συνανθρώπου σου. Και φυσικά πρώτα από όλα αντλώ δύναμη από την αγάπη των γιών μου και την έννοια μου να είναι πάντα γεροί και χαρούμενοι.

Όταν ξεκλέβεις από τις υποχρεώσεις σου λίγο χρόνο για σένα, τι απολαμβάνεις να κάνεις;

Ο ελεύθερος χρόνος μου είναι πάντα αφιερωμένος σε ανθρώπους που με αγαπούν και αγαπώ. Χρειάζομαι πάντα λίγο χρόνο μακριά από όλους και όλα για να ανασυγκροτήσω την σκέψη μου, να κάνω μια αξιολόγηση που βρίσκομαι και ποια είναι τα επόμενα βήματα. Συνήθως επιλέγω να βρίσκομαι κοντά στην θάλασσα και όταν βρίσκω την ευκαιρία πάντα επιδιώκω να συνδυάζω τον χρόνο που περνάω με αγαπημένα πρόσωπα με ένα ταξίδι.

Έχεις κάποια «ένοχη απόλαυση»; Και αν ναι, ποια;

Ε δε θα κρύψω ότι η προτίμηση μου σε day off είναι κάτι αλμυρό. Pizza is always a good idea !! Δύσκολα θα καταφέρω να αντισταθώ, ΧΑΧΑΧΑ

Μερικά tips που θα μας βοηθήσουν να ετοιμάσουμε το σώμα μας για το καλοκαίρι

Ποια η ιδανικότερη γυμναστική αν θέλουμε να χάσουμε λίπος;

Ο Joseph Pilates, πίστευε ότι ο κορμός, είναι η «δύναμη» του σώματος. Έτσι, υπάρχει μια εστίαση στον κορμό σε κάθε κατηγορία ασκήσεων. Ο κορμός περικλείει τα πάντα, από τον εγκάρσιο κοιλιακό σας, τους μυς της πλάτης, έως τη λεκάνη.
Με τη μέθοδο Pilates επιτυγχάνετε: ευλυγισία των μυών, συμμετρική στάση του σώματος, έλεγχο της αναπνοής, ενδυνάμωση των κοιλιακών και του κορμού γενικότερα, σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης και της λεκάνης, μεγαλύτερο εύρος κίνησης των αρθρώσεων. Μέσω της άσκησης Pilates, μπορεί να επιτευχθεί απώλεια βάρους, αυξημένη ευελιξία και βελτιωμένη κινητικότητα. Με έμφαση στις σωστές αναπνοές, στη σωστή στάση της σπονδυλικής στήλης, στη συγκέντρωση και στην ομαλή ροή της κίνησης, έρχεστε σε αρμονία με το σώμα σας. Στην πραγματικότητα μαθαίνετε πώς να ελέγχετε την κάθε κίνησή του!

Πόσο συχνά πρέπει να γυμναζόμαστε για να δούμε αποτελέσματα;

Το μότο μου είναι καλύτερα έστω και λίγη άσκηση παρά καθόλου. Πρέπει να δημιουργούμε χρόνο να αφιερώνουμε στην άσκηση γιατί τα οφέλη της επιστρέφουν πάλι σε εμάς. Θα έλεγα πως αν αποφασίσει κάποιος να επενδύσει σε αυτό μια καλή συχνότητα είναι να γυμνάζεται 3 φορές την εβδομάδα. Υπάρχουν περιπτώσεις μελών μας που έχουν διαμορφώσει μια καθημερινή ρουτίνα και γυμνάζονται κάθε μέρα την ίδια ώρα. Αυτό είναι άλλωστε και ένα από τα θετικά του Pilates. Μπορείς αφιερώνοντας μόλις 50’ να έχεις το μάξιμουμ του αποτελέσματος.

Ποια είναι η συμβουλή σου σε σχέση με τη διατροφή;

Από όλα με μέτρο. Και ακόμα και αν κάποια στιγμή ξεφύγεις πρέπει την αμέσως επόμενη μέρα να επανέρχεσαι στην τροχιά σου στο να προσέχεις συστηματικά. Να επιλέγουμε όσο το δυνατόν λιγότερες επεξεργασμένες τροφές, να φροντίζουμε να μην αμελούμε τα 5 μικρά γεύματα την ημέρα, πολύ νερό, και έμφαση σε φρούτα , σαλάτες, φυτικές ίνες και καθαρή πρωτεΐνη.  

Mερικά extra tips για να μην πιαστούμε μετά τη γυμναστική;

Το μυστικό κρύβεται πίσω από τις στοχευμένες διατάσεις σε σωστούς χρόνους. Στο Pilates αφιερώνουμε πολύ χρόνο στο να διατείνουμαι την κάθε μυϊκή ομάδα μετά την ολοκλήρωση της άσκησης.