Η Προπονήτρια Υγείας και συγγραφέας Ευαγγελία Ντεμίρη, μας συστήθηκε μέσα από την souldiet.gr και τις συμβουλές της για υγιή διατροφή. Τη συναντήσαμε και μας αποκαλύπτει πληροφορίες αλλά και μικρά tips για απόλαυση… χωρίς ενοχές! 

Η συναισθηματική εξάρτηση από το γλυκό είναι κάτι αληθινό, είναι κάτι που συμβαίνει στους περισσότερους από εμάς και είναι ανθρώπινο! Γιατί; Επειδή το γλυκό είναι για όλους μας κάτι οικείο. Υπάρχει δίπλα μας σε κάθε χαρά. Είναι ένα κίνητρο κι ένα φιλοδώρημα. Είναι εκείνο που γεμίζει το κενό μετά από κάθε απογοήτευση. Κι είναι ο τρόπος μας να «αυτομαστιγωθούμε» και να επιβάλλουμε στον εαυτό μας το αίσθημα της ενοχής, όταν πιστεύουμε πως κάτι δεν κάναμε καλά, μιας και η απόλαυση και η ενοχή είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.


Πέρα από την μεγάλη πρόσληψη θερμίδων που την διακρίνει, η ζάχαρη είναι και έντονα εθιστική. Πώς μπορώ λοιπόν να καταλάβω εάν έχω εθιστεί; Έχω εθιστεί όταν σε οποιοδήποτε έντονο συναίσθημά μου αναζητώ να φάω κάτι γλυκό (πχ. όταν νιώθω αγχωμένη ή όταν βαριέμαι), όταν στην κατανάλωση κάποιου γλυκού δεν μπορώ να σταματήσω και να συγκρατηθώ ακόμα και αν έχω ικανοποιήσει την ανάγκη, έχω εθιστεί εάν στερούμενη το γλυκό που θέλω νιώθω δυσκολία στο να συγκεντρωθώ, πονοκέφαλο, ακόμα και νευρικότητα. Τέλος, εάν παρατηρώ πως όσο περνάει ο καιρός, αναζητώ μεγαλύτερες ποσότητες για να ικανοποιήσω την ανάγκη μου για γλυκό, τότε ο εθισμός μου έχει χτυπήσει την πόρτα.


Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που εκτοξεύει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα μου, έτσι ακριβώς τα μειώνει κιόλας, με αποτέλεσμα να με κάνει για πολύ λίγο χρόνο υπερδραστήριο/νευρικό -όσο κρατάει η επίδραση της ζάχαρης- και αμέσως μετά και για πολύ μεγαλύτερο διάστημα χρόνου με κάνει να νιώθω νοχελικός, δυσκίνητος και με κακή ψυχολογία. Μπορεί να με κάνει νευρικό και κακοδιάθετο, δίχως όρεξη για κίνηση και δραστηριότητα. Να προσθέσουμε πως η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης οδηγεί σε πρόσληψη βάρους, παράγοντας που επιρρεάζει πολύ την ψυχολογία μας και μας οδηγεί σε φαύλο κύκλο στεναχώριας  → κατανάλωσης παραπάνω ζάχαρης → πρόσληψη βάρους → στεναχώριας κ.ο.κ.


Η καστανή με την λευκή ζάχαρη θερμιδικά δεν έχουν διαφορές. Η ουσία όμως είναι στην επεξεργασία τους. Η καστανή ζάχαρη είναι λιγότερο επεξεργασμένη από την λευκή με αποτέλεσμα να διασπάται πιο αργά από τον οργανισμό μας. Το ότι διασπάται πιο αργά από τον οργανισμό μας σημαίνει πως θα μας κρατήσει πιο χορτασμένους για περισσότερη χρονική διάρκεια και ο κορεσμός θα έρθει πιο εύκολα. Επίσης, συνιθίζοντας να καταναλώνουμε μη επεξεργασμένα τρόφιμα η γεύση μας αλλάζει και η απόλαυσή μας μεγενθύνεται.

 
Δίνουμε πολλή προσοχή στην ζάχαρη που καταναλώνουμε διότι κάποιες φορές, για λόγους οικονομικούς, οι εταιρείες σε ήδη επεξεργασμένη λευκή ζάχαρη προσθέτουν μελάσσα και την πουλούν ως πιο «υγιεινή» εκδοχή.

Σκοπός μας, λοιπόν, δεν είναι να στερούμαστε τις γλυκές απολαύσεις, απλώς να έχουμε στο νου μας το λόγο που αξίζει να ελαττώσουμε τη ζάχαρη και να αναζητήσουμε κάτι γλυκό, αλλά πιο υγιεινό. Δε στερούμαστε γεύση, δε στερούμαστε ικανοποίηση, δε στερούμαστε τη χαρά, αλλά μαθαίνουμε να λέμε όχι σε κάτι εθιστικό και μακροπρόθεσμα βλαβερό για τη σωματική και ψυχική υγεία μας. Αγαπώ τον εαυτό μου και μαθαίνω να τηρώ τις ισορροπίες, γιατί τα οφέλη της ζάχαρης είναι σιγμιαία και αμελητέα μπροστά στις επιπτώσεις που επιφυλάσσει.