Είναι η δημιουργός του πιο περιζήτητου blog για τα δίδυμα, του www.mytwins.gr! Στο σύνολο όμως είναι μαμά τριών αγοριών! Ό λόγος για την Εύη Σταθάτου που στα όσα χρόνια την παρακολουθούμε μία είναι η απορία μας… Πως καταφέρνει να κάνει το 24ωρο να μοιάζει με 48ωρο, πως είναι πάντα τόσο όμορφη, πως προλαβαίνει να κάνει αυτά τα υπέροχα video στο youtube, να έχει δικό της e-shop, να έχει γράψει και ένα βιβλίο για τα δίδυμα με τίτλο “Ό Ξεχωριστός κόσμος των διδύμων”, να… , να…, να…. Μπορούμε να της δώσουμε χωρίς πολύ σκέψη τον τίτλο της SuperMama, αρκεί να μας πει τα μυστικά της…

Συνέντευξη στη Δήμητρα Βγενά

Είσαι εργαζόμενη και μαμά διδύμων. Θέλω να μου πεις ποια ήταν η πρώτη σου σκέψη ή αντίδραση μόλις έμαθες ότι περιμένεις δίδυμα.

Παρόλο που έχω πολλά δίδυμα στην οικογένεια μου, δεν ήμουν καθόλου προετοιμασμένη για αυτό το ενδεχόμενο. Όταν ο γιατρός μας είπε ότι τα μωρά είναι δύο με έπιασε μεγάλο άγχος για το πως θα καταφέρω να ανταπεξέλθω σε αυτή τη δύσκολη πρόκληση.

Ποια ήταν τα άγχη σου όταν γεννήθηκαν.. Εννοώ τα προλάβαινες και τα δυο όταν πείναγαν ή ήθελαν άλλαγμα; Σε ρωτάω γιατί πολλές γυναίκες αγχώνονται όταν γίνονται πρώτη φορά μαμάδες και έχουν ένα παιδί να φροντίσουν!

Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή με δύο μωρά στο σπίτι τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και ο χρόνος δεν φτάνει γι’ αυτό και η όποια βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη και καλό είναι να την αξιοποιούμε. Παρόλα αυτά με ένα καλό πρόγραμμα και με οργάνωση τα μωρά μπαίνουν σιγά-σιγά σε πρόγραμμα και η καθημερινότητα γίνεται πιο εύκολη.

Πόσο χρονών είναι τώρα τα αγόρια σου;

Τα μεγάλα αγόρια μου θα γίνουν 12 χρονών και ο μικρός μου θα γίνει 8 τον Οκτώβρη.

Έχουν ομοιότητες στον χαρακτήρα ή κοινά ενδιαφέροντα;

Τα δίδυμα αγόρια μου έχουν πολλές ομοιότητες αλλά και πολλές διαφορές στο χαρακτήρα τους αρκεί να τους γνωρίσει κάνεις καλύτερα για να τις καταλάβει. Τα ενδιαφέροντα είναι κοινά με μεγάλη αγάπη στο ποδόσφαιρο.

Αυτό που λένε πως ενώνει τα δίδυμα, που το ένα δεν μπορεί μακριά από το άλλο, το ζεις; Ισχύει;

Σίγουρα ο δεσμός των διδύμων, ιδίως των μονοζυγωτικών είναι ιδιαίτερος! Έχουν όμως μάθει από μικροί, καθώς είναι σε διαφορετικά τμήματα στο σχολείο, να χωρίζονται, κάτι που τους έκανε από πολύ μικρούς ανεξάρτητους και κοινωνικούς.

Είναι δύσκολο να μεγαλώνεις δυο αγόρια;

Μεγαλώνω τρία αγόρια! Για μένα το μεγάλωμα των κοριτσιών είναι πιο δύσκολο… Με τα αγόρια τα πράγματα είναι αρκετά απλά, συνήθως μια μπάλα θέλουν και χώρο να τρέξουν!

Σε αγχώνει το μεγάλωμα τους στη σημερινή κοινωνία;

Όχι δεν θα έλεγα ότι με αγχώνει περισσότερο απ’ ότι αν ζούσαμε σε κάποια άλλη εποχή. θεωρώ ότι η κάθε εποχή έχει τις προκλήσεις της. Για μένα είναι σημαντικό να είμαστε κοντά με τα παιδιά μας και να υπάρχει καλή επικοινωνία.

Τι είναι αυτό που σε φοβίζει στο σήμερα;

Πιστεύω ότι σε αντίθεση με άλλες εποχές αυτό που έχει αλλάξει και θέλει ιδιαίτερη προσοχή είναι ο κόσμος του διαδικτύου που τα παιδιά μπαίνουν πολύ νωρίς και έχουν ενεργό ρόλο σε αυτό. Εκτός από τα πολύ θετικά που μας προσφέρει η τεχνολογία έχει και πολλούς κινδύνους γι’ αυτό και οφείλουμε να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας από πολύ νωρίς.

Τι θεωρείς ότι είναι καλύτερο και τι έχεις διαλέξει για τα παιδιά σου, δημόσια ή ιδιωτική εκπαίδευση;

Θεωρώ ότι αυτή είναι μία πολύ προσωπική, οικογενειακή θα έλεγα απόφαση. Εγώ έχω επιλέξει την ιδιωτική εκπαίδευση για δικούς μας οικογενειακούς λόγους, δεν θεωρώ όμως ότι η μία είναι καλύτερη από την άλλη επιλογή. Ξαναλέω είναι κάτι πολύ προσωπικό και εξαρτάται από παράγοντες που είναι καθαρά οικογενειακοί.

Ποια εφόδια θεωρείς πως πρέπει να τους δώσεις;

Για μένα τα σημαντικότερα εφόδια που παίρνουν τα παιδιά από εμάς τους γονείς είναι οι αξίες που θα κουβαλάνε μαζί τους για όλη τους τη ζωή.

Εξωτερικές δραστηριότητες κάνουν; Με ποια κριτήρια τις επέλεξες;

Και τα τρία μου παιδιά ασχολούνται πολύ με τον αθλητισμό, κυρίως με το ποδόσφαιρο. Είναι κάτι που το επέλεξαν τα ίδια μετά από διάφορα ερεθίσματα που τους δώσαμε για να δουν τι πραγματικά τους αρέσει και σε τι έχουν κλίση.

Η δημιουργία του site πως προέκυψε;

Το mytwins.gr δημιουργήθηκε μέσα από μία προσωπική μου ανάγκη να φτιάξω ένα site που να καλύπτει τις ανάγκες που έχουν οι γονείς των διδύμων για ενημέρωση, συμβουλές και ανταλλαγή απόψεων.

Και αργότερα κανάλι στο youtube, e-shop… μίλησε μας λίγο γι’ αυτές σου τις δραστηριότητες.

Η κάθε δραστηριότητα έχει τη δική της ιστορία. Πρώτα ήρθε το e-Shop συμπληρώνοντας το site. Το YouTube ήρθε λίγο αργότερα μετά από την τηλεοπτική εμπειρία που είχα σε κάποια εκπομπή όπου είχα τη στήλη για τους γονείς και τα παιδιά. Ήθελα λοιπόν μέσα από ένα δικό μου κανάλι στο YouTube να δημιουργήσω περιεχόμενο που να απευθύνεται στις μαμάδες με θέματα που μας αφορούν.

Έχεις γράψει και ένα βιβλίο, από που προέκυψε αυτή η ανάγκη;

Ναι έχω γράψει το βιβλίο «Ο Ξεχωριστός κόσμος των διδύμων» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Ο στόχος του βιβλίου αυτού είναι να βοηθήσει τους νέους γονείς διδύμων με πολύ πρακτικά tips ανά ηλικιακή φάση, που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα τους. Παράλληλα μέσα από αυτό το βιβλίο οι γονείς μπορούν να βρουν πολλά παραδείγματα για να μεγαλώσουν δύο ξεχωριστά και ανεξάρτητα παιδιά.

Στο e-shop τι μπορούμε να προμηθευτούμε;

Στο e-Shop οι γονείς των διδύμων θα βρουν πολύ πρακτικά gadgets, όπως το διπλό σωσίβιο για δίδυμα το διπλό μάρσιπό αλλά και έξυπνες προτάσεις δώρων για δίδυμα μωρά.

Αλήθεια τώρα, πως τα προλαβαίνεις όλα αυτά; Πόσο χρόνο χρειάζεσαι στη μέρα σου;

Η αλήθεια είναι ότι το μυαλό μου δουλεύει 24 ώρες το εικοσιτετράωρο για να καταφέρω να ισορροπήσω μεταξύ των παιδιών και της δουλειάς. Δεν θεωρώ ότι τα προλαβαίνω πάντα όλα αλλά κάνω ότι καλύτερο μπορώ! Είμαι ευγνώμων που μπορώ να αισθάνομαι τόσο δημιουργική μέσα απ’ τη δουλειά μου και παράλληλα να έχω χρόνο για τα παιδιά.

Είσαι μια μαμά πολύ ενεργή στα social, τι συμβουλεύεις τα παιδιά σου γι’ αυτά;

Τα social media είναι μέρος της ζωής μας και καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και μπαίνουν στην εφηβεία αποτελούν και μέρος της δικής τους ζωής. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να τα προετοιμάσουμε για το τι ακριβώς σημαίνει το διαδίκτυο, έτσι ώστε να μάθουν τα ίδια να προφυλάσσονται από οποιονδήποτε κίνδυνο και να απολαύσουν μόνο τα θετικά που μας προσφέρει η τεχνολογία και ο κόσμος των social media.

Τους τονίζεις τους κινδύνους που εγκυμονούν, και ειδικά αυτή του εθισμού;

Φυσικά, ο εθισμός στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους και γι’ αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα πλαίσιο κανόνων, μέσα στο οποίο τα παιδιά θα κινούνται όταν έρθουν σε επαφή με το διαδίκτυο και με τα social media.

Την περίοδο της καραντίνας πως τη βιώσατε; Που ξόδευαν την ενέργεια τους;

Η περίοδος της καραντίνας ήταν δύσκολη όπως ήταν για όλους μας. Προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε ποιοτικά το χρόνο που είχαμε ως οικογένεια, ξεκουραστήκαμε, ρίξαμε τους ρυθμούς και προσπαθήσαμε να δούμε θετικά την όλη κατάσταση. Φυσικά η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν που θα διοχετευθεί όλη αυτή η ενέργεια που είχαν τα παιδιά. Είμαστε όμως τυχεροί γιατί μένουμε σε έναν οικισμό εκτός του κέντρου που έχουμε αρκετό χώρο για εξωτερικό παιχνίδι.

Και εσύ; Βρίσκεις χρόνο να ξοδέψεις τη δική σου ενέργεια; Έχεις χρόνο για σένα;

Με καλή οργάνωση υπάρχει χρόνος για τα πάντα, προφανώς όχι στο βαθμό που ενδεχομένως να θέλαμε. Είμαι όμως της άποψης ότι όσο πιεσμένο και να είναι το πρόγραμμά σου και πολλές οι υποχρεώσεις σου, πάντα μπορείς να βρεις χρόνο για σένα αν πραγματικά το θέλεις.