Οι ΗΠΑ ενδέχεται να χρειαστεί να παρατείνουν κάποια μέτρα κοινωνικής απόστασης που υιοθετήθηκαν λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού ως το 2022, αναφέρουν ερευνητές του Harvard School of Public Health.

Η έρευνα αυτή δημοσιεύεται την ώρα που περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι πέθαναν χθες Τρίτη στις ΗΠΑ εξαιτίας της covid-19, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, αν και η χώρα ήδη εξετάζει πώς μπορεί να ανοίξει ξανά την οικονομία της.

Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών στις ΗΠΑ ξεπερνούσε μέχρι χθες τους 28.300.

«Η επιβολή μέτρων κοινωνικής απόστασης θα είναι απαραίτητη ανά διαστήματα ως το 2020 εκτός και αν αυξηθούν σημαντικά οι μονάδες εντατικής θεραπείας ή βρεθεί θεραπεία ή εμβόλιο» για την covid-19, εκτιμούν οι ερευνητές του Χάρβαρντ στην έκθεσή τους που δημοσιεύθηκε χθες στο επιστημονικό περιοδικό Science.

Αναφέροντας τα παραδείγματα της Νότιας Κορέας και της Σιγκαπούρης οι ερευνητές αναφέρουν ότι αποτελεσματικά μέτρα κοινωνικής απόστασης μπορούν να περιορίσουν το βάρος στα συστήματα υγείας και να καταστήσουν πιο εφικτές την καραντίνα και την ιχνηλάτηση των επαφών των ασθενών.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι παρατεταμένα μέτρα κοινωνικής απόστασης είναι πολύ πιθανό να έχουν πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, την κοινωνία και το εκπαιδευτικό σύστημα.

Η έρευνα τονίζει ότι ακόμη και στην περίπτωση «φαινομενικής εξάλειψης» της covid-19, θα πρέπει να διατηρηθεί η εποπτεία, καθώς η επιδημία ενδέχεται να επανεμφανιστεί ακόμη και το 2024.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι τα κρούσματα δεν έχουν φτάσει ακόμη στο ανώτατο επίπεδό τους. Σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί παγκοσμίως από τον SARS-CoV-2 και περισσότεροι από 124.000 έχουν πεθάνει.