Μπορεί τα προγραμματισμένα εκπαιδευτικά προγράμματα στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ να έχουν ανασταλεί, ωστόσο οι δραστηριότητές του συνεχίζονται κανονικά παίρνοντας ψηφιακή μορφή. Μέσα από το site του Μουσείου οι μικροί και μεγάλοι φίλοι του, έχουν την ευκαιρία να δουν και να πάρουν μέρος σε νέες δράσεις. «Βόλτες» από το σπίτι που μας κρατούν μόνιμα συνδεδεμένους και μόνιμα… περίεργους για τις νέες μορφές επικοινωνίας.

Εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε μια πρώτη διαδικτυακή βόλτα στα ενδότερα του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ και είδαμε, από τους πρώτους, τα ανανεωμένα προγράμματα που κάνουν την παραμονή μας στο σπίτι, λίγο καλύτερη. Είτε για τον κάθε επισκέπτη ξεχωριστά, είτε για όλη την οικογένεια, το Μουσείο έχει προβλέψει ώστε να συνεχίσουμε να μένουμε περίεργοι για ανακαλύψεις. Με μια περιήγηση στο www.otegroupmuseum.gr αλλά και στη σελίδα του Μουσείου στο Instagram, θα δεις και εσύ δράσεις, προτάσεις & «βόλτες» από το σπίτι. Γιατί μπορεί η κυκλοφορία να έχει διακοπεί, όμως η διάθεση για μάθηση δεν έχει σταματημό. Περιήγηση στην εικονική πραγματικότητα του Μουσείου, ιστορική γνώση και εκπαιδευτικά παιχνίδια για όλη την οικογένεια, σε μια στιγμή που το έχουμε ανάγκη. Γιατί εκτός από το «μένουμε σπίτι», υπάρχει και το «μένουμε συνδεδεμένοι» ή και «μένουμε περίεργοι».

1. Εικαστικές δράσεις / Κάντο στο σπίτι

Η Mona Liza «επισκέπτεται» το Μουσείο / κολάζ (7-12 ετών)


Το Μουσείο, αυτό το διάστημα, δεν δέχεται επισκέψεις, όμως στην περίπτωση της Mona Lisa, κάνει μια «τιμητική» εξαίρεση! Το διάσημο έργο του Leonardo da Vinci το οποίο βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι «επισκέπτεται» για λίγες μέρες το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ και εκεί καλούμαστε να παρατηρήσουμε από το σπίτι τα στοιχεία αυτά που την κάνουν το πιο δημοφιλές έργο του Λούβρου.

Η προσωπογραφία αυτή ξεχωρίζει για την έκφραση και το χαμόγελο της γυναίκας, το οποίο είναι αινιγματικό. Παρατήρησέ την και θα δεις όλα τα χαρακτηριστικά του προσώπου καθαρά, καθώς και τα ρούχα που φοράει με όλες τις λεπτομέρειες.

Ένα video με έργα του Leonardo da Vinci και έργα κολάζ διάσημων δημιουργών μας ενέπνευσαν! Ακολουθείς τα απλά βήματα και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συγκεντρώσεις τα υλικά και να φτιάξεις με φαντασία το δικό σου κολάζ ! Μετά «τοποθέτησε» την Mona Lisa μαζί με εκθέματα τηλεφωνικών συσκευών του Μουσείου. Έτσι, δεν θα είναι μόνο στο Μουσείο του Λούβρου…θα την έχεις και εσύ στο σπίτι!

Ένα κινητό με τα δικά σου χρώματα / ζωγραφική (4-6 ετών)


Σίγουρα τα κινητά τηλέφωνα, είναι πολλά και σχεδόν όλοι έχουν από ένα. Τι θα έλεγες, το «δικό σου» κινητό, να είναι αλλιώτικο από τα άλλα; Άσε τη φαντασία σου ελεύθερη, πάρε τα αγαπημένα σου χρωματιστά μολύβια και τους μαρκαδόρους σου και… κάνε το δικό σου κινητό!

Κατασκευάζουμε το δικό μας τετράδιο / κατασκευή (από 9 ετών)


Τι ξέρεις για την τέχνη της βιβλιοδεσίας; Έχεις παρακολουθήσει ποτέ, πως «δένεται», ένα βιβλίο; Αυτές τις ημέρες που έχουμε πολύ χρόνο στο σπίτι έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε το δικό μας χειροποίητο τετράδιο. Μπες στο site του Μουσείου Tηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, δες προσεκτικά το βίντεο και ακολούθησε 6 απλά βήματα. Πάρε χαρτόνι, φύλλα, βελόνα και κλωστή, και σε λίγο, το δικό σου τετράδιο, θα είναι έτοιμο! Και μην το αφήσεις όμως και «άδειο» αλλά γράψε τις εμπειρίες σου, από όλα αυτά, που ζούμε σήμερα. Θα σου είναι ένα χρήσιμο ημερολόγιο αναμνήσεων, όταν όλα θα έχουν περάσει!

Ήξερες ότι:
Η βιβλιοδεσία εμφανίζεται όταν η γραφή εγκαταλείπει τη μορφή του παπύρου και αρχίζουν να εμφανίζονται τα χειρόγραφα με τη σημερινή μορφή (σελίδες ενωμένες σε μία πλευρά). Το πρώτο βιβιλοδετικό δείγμα το έχουμε από τον 4ο αιώνα μ.Χ! Η βιβλιοδεσία εκείνης της περιόδου ήταν κυρίως το «ντύσιμο» του βιβλίου με λεπτό σανίδι το οποίο, με τη σειρά του, καλύπτονταν από υλικά όπως δέρμα, μετάξι, βελούδο και διάφορα διακοσμητικά από πολύτιμα πετράδια και πολύτιμα μέταλλα. Γύρω στον 15o αιώνα, μετά την εμφάνιση της Τυπογραφίας στην Ευρώπη, το βιβλίο αρχίζει να παίρνει το σημερινό του σχήμα (ορθογώνιο σχήμα σε αναλογίες της χρυσής τομής).

2. Περιήγηση στα digital σημεία της έκθεσης
Μέσα από το site του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Oμίλου ΟΤΕ όλοι έχουν πρόσβαση στις ψηφιακές εφαρμογές επαυξημένης (AR) & εικονικής πραγματικότητας (VR) της μόνιμης έκθεσης. Γνωρίστε και περιηγηθείτε στο καλωδιακό πλοίο του ΟΤΕ , «Θαλής ο Μιλήσιος», το παλαιότερο στον κόσμο! Κάθε εβδομάδα σε περιμένει μια καινούρια ψηφιακή εμπειρία!

3. Ιστορίες Τηλεπικοινωνιών
Με ποιο τρόπο ο τηλέγραφος βοήθησε τον Κόμη Μοντεχρήστο, τον διάσημο ήρωα του Αλέξανδρου Δουμά, να εκδικηθεί τους ανθρώπους που τον φυλάκισαν; Το κλασικό βιβλίο της παγκόσμιας λογοτεχνίας του Αλέξανδρου Δουμά περιλαμβάνει στην πλοκή του τον τηλέγραφο. Όχι όμως τον ηλεκτρονικό τηλέγραφο του Μορς, αλλά τον οπτικό τηλέγραφο του Chappe. «Είχα δει κάποιες φορές να υψώνονται στην άκρη του δρόμου αυτά τα μαύρα πτυσσόμενα χέρια που μοιάζουν με τα πόδια ενός τεράστιου σκαθαριού» #StayCurious

Πώς ξεκίνησε η τηλεγραφία στην Ελλάδα; Αυτές, και πολλές ακόμη ιστορίες, γνωστές ή άγνωστες, που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες και την εξέλιξή τους, παρουσιάζονται στο site του Μουσείου. Όμως αυτά είναι μόνο η αρχή. Οι δραστηριότητες του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Oμίλου ΟΤΕ ανανεώνονται κάθε εβδομάδα και όλο και κάτι καινούργιο θα υπάρχει διαθέσιμο να ανακαλύψεις.