Γράφει η Κατερίνα Κωνσταντοπούλου (@kati_kon)

Ναι ξέρω αυτή την περίοδο της καραντίνας σας έχουν προτείνει πολλά για να “σπάσετε” την μονοτονία της πολύωρης και πολυήμερης παραμονής σας στην οικία σας. Γυμναστική, μαγειρική, ζωγραφική, να διαβάζετε βιβλία… εγώ θα σας προτείνω να “ταξιδέψουμε” μέσα από εικόνες, ποιήματα, έργα τέχνης και θα σας δώσω ιδέες για να ανακαλύψετε πτυχές όχι μόνο του πλανήτη μας αλλά και του διαστήματος….

 

Ανακαλύψτε την μαγευτική ομορφιά του διαστήματος
Ναι ξέρω, εδώ θα μου πείτε δεν μπορούμε να βγούμε καλά καλά από το σπίτι μας το διάστημα μας έλειπε. Και όμως, είναι μια καλή αφορμή για να πλημμυρίσουν τα μάτια σας με εικόνες πρωτόγνωρες, μοναδικές, εντυπωσιακές αλλά και να μάθετε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για το διάστημα και τους πλανήτες του. Που μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά; Μα φυσικά στο site NASA Image and Video Library. Στο πεδίο αναζήτηση στην αρχική σελίδα πληκτρολογείτε από ποιον πλανήτη θέλετε να δείτε εικόνες και αφεθείτε στην μαγεία του διαστήματος.

Σημείωση: Βάλτε την αναζήτηση Nebula και θα με θυμηθείτε… ένα μαγευτικό συνονθυλεύμα χρωμάτων, γραμμών, φωτεινών αστεριών θα σας κλέψει την καρδιά.

Ο αστερισμός Ανδρομέδα

Ταξίδι στην τέχνη
Frida Kalo, Edvard Munch, Miro, Paul Cezanne, Vincent Van Gogh, Andy Warhol… ποιόν καλλιτέχνη να επιλέξω σήμερα άραγε για να “χαθώ” στην μοναδικότητα και την ομορφιά των έργων του και της τέχνης του; Moma, Guggenheim, Musee d’Orsay, Galleria degli Uffizi, Van Gogh Museum… ποιό μουσείο να εξερευνήσω σήμερα και να “εξαφανιστώ” στους διαδρόμους του και τις αίθουσες του, γεμάτες με έργα τέχνης από τους σημαντικότερους και μεγαλύτερους καλλιτέχνες παγκοσμίως; Νομίζετε ότι είναι κάτι απίθανο αυτό που περιγράφω; Και όμως όχι. Μέσα από την σελίδα Google Arts & Culture έχετε πρόσβαση σε έναν τεράστιο αριθμών καλλιτεχνών (η πλατφόρμα είναι πολύ εύκολη στην χρήση και κάθε σελίδα για κάθε καλλιτέχνη περιλαμβάνει ένα σύντομο βιογραφικό του, εικόνες από τα έργα του, ένα μότο του και στο τέλος ονόματα και έργα καλλιτεχνών του ίδιου καλλιτεχνικού κινήματος που σου προτείνει να ανακαλύψεις).

Το Μουσείο του Λούβρου, Παρίσι

Ένα ποιήμα την ημέρα
Είμαι από αυτούς τους ανθρώπους που θεωρεί ότι η ποίηση μπορεί να σε “ταξιδέψει”. Όπου θέλεις εσύ, σε αφήνει να φτιάξεις όποιον κόσμο θέλεις μέσα στο μυαλό σου, όπως τον θέλεις και να ερμηνεύσεις το κάθε ποιήμα όπως σε εκφράζει εσένα. Ένα είναι λοιπόν το σίγουρο ότι η στροφή στην ποίηση μόνο καλό μπορεί να σας κάνει και να σας δώσει την δυνατότητα να ξεφύγει λίγο το μυαλό σας από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού. Σας προτείνω ανεπιφύλακτα το poets.org, όπου εκτός ότι θα βρείτε χιλιάδες ποιήματα για να περάσετε την ώρα σας, σας συνιστώ να διαλέξετε οπωσδήποτε και την επιλογή του a poem a day. Ουσιαστικά βάζεις το mail σου και κάθε μέρα σου στέλνουν δωρεάν και από ένα ποίημα. Προσωπικά μου φτιάχνει απίστευτα την διάθεση να ξυπνάω κάθε πρωί και ενώ πίνω τον καφέ μου να ξεκινάω την ημέρα μου με ένα όμορφο ποιήμα. Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!

Σημείωση: το σημερινό ποιήμα που ήρθε στο mail μου ήταν της Louise Bogan και ενώ δεν την ήξερα, μόλις ανακάλυψα μία ποιήτρια που θέλω να διαβάσω όλα της τα ποιήματα… Ποιός λέτε ότι θα κεντρίσει το δικό σας ενδιαφέρον;

Κληρονομιά του κόσμου
Υπάρχουν τόσα πολλά μνημεία σε όλο τον κόσμο τα οποία όχι μόνο που δεν έχουμε επισκεφτεί αλλά δεν γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και ίσως να μην μάθουμε και ποτέ. Μέσα από το site Open Heritage της Google μπορούμε τώρα και εμείς να ανακαλύψουμε λιγότερο γνωστούς θησαυρούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, πολλοί από τους οποίους απειλούνται με εξαφάνιση. Είναι πολύ ενδιαφέρον καθώς μπορείς να εξερευνήσεις κάθε αρχαιολογικό χώρο, μνημείο, παλιά πόλη μέσα από video υψηλής αισθητικής, με 3d απεικονίσεις, αφήγηση και ιστορικά στοιχεία. Εσείς ξέρετε την αρχαία πόλη της Bagan, η οποία συμπεριλαμβάνεται στην λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO; Εγώ την έμαθα και όχι μόνο αυτό, “ταξίδεψα” σε αυτήν και την γνώρισα.

Η αρχαία πόλη της Μπαγκάν στην κεντρική Μιανμάρ.

Τι λέτε, είστε έτοιμοι για νέες εμπειρίες και μοναδικές περιπέτειες;