Συνέντευξη στη Λιάνα Μπουκουβάλα

Άκουσα για εκείνη, χρόνια πριν από μία συνάδελφο που παρακολούθησε ένα σεμινάριό της. Μιλούσε για εκείνη με τόσο θαυμασμό και γλύκα, που δεν μπορούσα παρά να τη συναντήσω! Το ραντεβού δόθηκε ένα απόγευμα Τετάρτης στο γραφείο της. Η Ελένη Αϋφαντή, είναι Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης ή σε απλά λόγια, ένας άνθρωπος που βοηθά τον συνάνθρωπό του να εντοπίσει την άκρη του νήματος. Που τον παίρνει από το χέρι και τον βγάζει στο ξέφωτο. Εκεί, που είναι ο εαυτός του. Εκεί, που κάθε του όνειρο μπορεί να αναπτυχθεί, να ανθίσει και να γίνει πράξη.

Ακούμε συχνά γύρω μας για άτομα που ασχολούνται με αυτογνωσία και αυτοβελτίωση, είναι μόδα ή ανάγκη;

Ίσως και τα δύο, αλλά δεν έχει σημασία, μπορεί και η μόδα να εξυπηρετήσει την ανάγκη.  Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, οι άνθρωποι έχουν πνευματικές και υπαρξιακές ανησυχίες. Φιλόσοφοι, επιστήμονες, θρησκείες ασχολούνται με το «μυστήριο της ζωής». Τις τελευταίες δεκαετίες όμως, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, δημιούργησε την εσωτερική ανάγκη σε όλο και περισσότερους ανθρώπους να ασχοληθούν δυναμικά και σε πρακτικό επίπεδο στο να γνωρίσουν τον εαυτό τους σε όλο του το εύρος, να ζουν συνειδητά και όχι τυχαία, να είναι παίκτες της ζωής τους και όχι θεατές.

Πως μπορεί κάποιος να ασχοληθεί με την αυτογνωσία; Τι πρέπει να κάνει;

Όπως είπατε «να κάνει». Να ασχοληθεί, να ψάξει, να πληροφορηθεί, να δοκιμάσει και τελικά να επιλέξει τη μέθοδο, τον τρόπο που θα τον εμπνεύσει περισσότερο και να τον ακολουθήσει. Πολλοί λένε, είναι δύσκολο. Ούτε δύσκολο, ούτε εύκολο είναι. Είναι αυτό που είναι και αυτός που θα είναι αδιαπραγμάτευτα αποφασισμένος θα τα καταφέρει.

Τον τελευταίο καιρό, έχει ανέβει και η δημοτικότητα του διαλογισμού. Πιστεύετε ότι χρειάζεται για να φτάσουμε την ευτυχία;

Ας ορίσει πρώτα ο καθένας μας τι είναι ευτυχία γι’ αυτόν και μετά θα βρει τον τρόπο να την προσεγγίσει. Ο διαλογισμός είναι ένα πολύτιμο εργαλείο με το οποίο μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Όπως όλα όμως, έχει μια διαδικασία που πρέπει κανείς να ακολουθήσει. Το θέμα είναι ότι πολλοί δεν ακολουθούν τα βήματα όπως πρέπει και φυσικά δεν μπορούν να δουν τα βέλτιστα αποτελέσματα. Αυτό βέβαια, δεν μειώνει την αξία του διαλογισμού.

Στην εποχή μας, που συμβαίνουν γύρω μας τόσο φριχτά περιστατικά, γίνεται κάποιος να είναι θετικός;

Αν θελήσουμε να εστιάσουμε στο «φρικτά», όχι δεν γίνεται. Συμβαίνουν πράγματι πολλά, όπως όμως συνέβαιναν πάντοτε.  Απλά, στην εποχή μας, υπάρχει βομβαρδισμός πληροφόρησης συνοδευόμενος με υπεραναλύσεις και προτροπή στο να φοβόμαστε ολοένα και περισσότερο. Το αποτέλεσμα είναι ο εγκέφαλός μας να αναγκάζεται να εστιάζει στο «φρικτά» που αναφέρατε και να απομακρύνεται από την όποια θετική σκέψη μπορεί να κάνει.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε και βυθιζόμαστε στον αρνητισμό;

Το βασικό λάθος είναι ότι πιστεύουμε ότι ο νους μας σκέφτεται από μόνος του και ότι εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε γι’ αυτό. Ο Osho παρομοίασε το νου του ανθρώπου με ένα κήπο, που χρειάζεται καθημερινή φροντίδα για να μην γεμίσει ζιζάνια. Αυτό συνεπάγεται ότι πρέπει να ασχοληθούμε με αυτόν, δεν γίνεται από μόνο του. Αυτό είναι το δεύτερο λάθος που κάνουμε, περιμένουμε ότι κάποιος άλλος θα κάνει τη «δουλειά» για μας και ελπίζουμε να βρούμε τον «κατάλληλο γκουρού» που θα μας τα βάλει όλα σε τάξη και όσο πιο καλός είναι, τόσο λιγότερο θα κουραστούμε.  Μαγικές συνταγές, δεν υπάρχουν. Πρέπει να πάρουμε χρόνο από τις «πολύ σοβαρές ασχολίες μας» και να τον δώσουμε σε μας, να δουλέψουμε για να επανεκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας, να εγκαταλείψουμε παλιά πρότυπα και συνήθειες, να κτίσουμε στο τώρα, αυτό που θέλουμε να είμαστε αύριο.

Τι κάνουμε όταν έχουμε αρνητικούς ανθρώπους γύρω μας;

Τοξικούς θα έλεγα καλύτερα.  Είναι σημαντικό να μπορούμε να επιλέξουμε σε ποιους ανθρώπους θα επιτρέψουμε να μας συνοδεύσουν στην πορεία προς τους στόχους μας και θα δώσουν αξία στα όνειρά μας. Η επιλογή αυτή προϋποθέτει να έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, αυτοπεποίθηση, καλή γνώση των ορίων μας και αποφασιστικότητα, ώστε να μην επιτρέπουμε στην όποια τοξικότητα να μας επηρεάσει. Στις 19 Μαΐου, οργανώνουμε ένα σεμινάριο, όπου θα μιλήσουμε αναλυτικά για τις τοξικές σχέσεις και πως μπορούμε να τις διαχειριστούμε αποτελεσματικά.

Πώς επιδρά το ίντερνετ και όλος ο συναισθηματικός βομβαρδισμός που δεχόμαστε συνεχώς από τα socialmedia στην ψυχολογία μας;

Καίρια και πολύ «αποτελεσματικά». Αντί να χρησιμοποιούμε τα τεχνολογικά μέσα για την διευκόλυνσή μας και μόνο, έχουμε επιτρέψει, γιατί εμείς έχουμε την ευθύνη γι’ αυτό, να καθορίζουν τη ζωή μας και την καθημερινότητά μας σε ανησυχητικό βαθμό.  Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που «ζουν» μέσα από τα social media. Στην ουσία ζουν μέσα σε μια εικονική πραγματικότητα που τους απομακρύνει από ανθρώπους και συναισθήματα.

Τι λέτε σε όλους αυτούς που ισχυρίζονται πως οι αισιόδοξοι άνθρωποι αιθεροβατούν και ζουν σε άλλον πλανήτη;

Ο καθένας μας έχει την ελευθερία να επιλέξει από ποια οπτική γωνία θέλει να βλέπει τη ζωή του.

Αισιόδοξος είναι ο άνθρωπος που βλέπει τις ικανότητές του και τη δύναμη της θέλησής του, βλέπει την ευκαιρία ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις, έχει όνειρα, επιθυμίες και δεν διστάζει να δράσει για να τα πετύχει. Κι αν δεν πέτυχε αυτή τη φορά, δεν πειράζει, υπάρχει πάντα η επόμενη, μάλλον το σχέδιο θα χρειάζεται βελτίωση.

Απαισιόδοξος είναι αυτός που βλέπει το κάθε τι μέσα από τις προηγούμενες αποτυχίες του και τους φόβους του, δεν πιστεύει στις ικανότητές του, γι’ αυτό οι στόχοι του είναι σε «χαμηλή πτήση», δεν επιτρέπει στον εαυτό του να ονειρεύεται, διότι τα όνειρα μένουν όνειρα και το πιο μικρό εμπόδιο, απλά του υπενθυμίζει ότι πολύ ξανοίχτηκε, πρέπει να μαζευτεί, έτσι κι αλλιώς τίποτα δεν θα γίνει όσο κι αν το θέλει.  Ποιος πιστεύετε ότι αιθεροβατεί από τους δύο;

Ποια είναι τα πιο συχνά προβλήματα που από την εμπειρία σας βλέπετε πως αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σήμερα;

Οι φράσεις που ακούμε συνεχώς γύρω μας αντικατοπτρίζουν τα βασικά θέματα του σήμερα.  Φράσεις όπως : έχω άγχος, είμαι θυμωμένος, υπάρχει κρίση, δεν μπορώ να πάρω αποφάσεις για να προχωρήσω τη ζωή μου, με έχουν πληγώσει, κανείς δεν με καταλαβαίνει, δεν έχω σύντροφο, δεν έχω δουλειά, η ζωή με έχει κουράσει και φοβάμαι, φοβάμαι, φοβάμαι.

Με τα εργαλεία που μας δίνει η «τέχνη του Coaching” και του NLP, του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού δηλαδή, μπορούμε να διαχειριστούμε αυτά τα θέματα αποτελεσματικά, ώστε να περάσουμε άμεσα από την παρούσα κατάσταση, σε αυτή που πραγματικά επιθυμούμε, να ισορροπήσουμε τα θέλω και τα πρέπει, να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας μέσα από την γνώση του εαυτού μας.

Θέλεις να μου μιλήσεις για το σκοπό του κέντρου αυτογνωσίας «Ανέλιξις»;

Ένας χώρος προσωπικής ανάπτυξης, αυτo-ανακάλυψης, έκφρασης σκέψεων, συναισθημάτων κι εμπειριών, που μας βοηθά να «θυμηθούμε» τις ξεχασμένες μας δυνάμεις και ικανότητες, να ανακαλύψουμε καινούργιες πλευρές του εαυτού μας, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους θα τις αξιοποιήσουμε καλύτερα.

Ποια είναι τα επόμενα σεμινάρια που διοργανώνετε:

Στις 21 Απριλίου, γίνεται το «διαχειρίζομαι το άγχος, κερδίζω ζωή».  Το άγχος είναι η κατάσταση που βιώνουμε περισσότερο από κάθε άλλη καθημερινά. Θα προσπαθήσουμε λοιπόν, να συνειδητοποιήσουμε τις αιτίες του και να δημιουργήσουμε ένα καθαρό από το άγχος χώρο μέσα μας,  για να κερδίσουμε ζωή. Στις 19 Μαΐου όπως είπαμε, θα διαχειριστούμε τις τοξικές σχέσεις, ώστε στις 16 Ιουνίου να εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να «ανοίξομε τους δρόμους της αφθονίας στη ζωή μας».

Αν έπρεπε να διαλέξετε μόνο μία παρότρυνση, ποια θα ήταν αυτή;

Η ζωή ξεκινά εκεί που τελειώνει ο φόβος, ονειρέψου, τόλμα, ζήσε και να θυμάσαι ότι το μόνο λάθος που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος είναι να προσπαθήσει να γίνει αυτό που θέλουν οι άλλοι.

Η Ελένη Αϋφαντή είναι σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, εκπαιδευμένη στη Συστημική Ψυχιατρική και τη Διαχείριση Αρνητικών Καταστάσεων στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος που παρέχεται στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι ειδικευμένη στο Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό, ως εκπαιδεύτρια. Είναι πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Université de La Rochelle της Γαλλίας.

T: 2109650947 Mob: 6937336686 E-mail: eayfanti@gmail.com FB: Eleni Aifanti – Life Coaching Instagram: aifanti

www.eleniaifanti.gr