Από τον Παναγιώτη Αδαμόπουλο

Πτυχιούχος Φυσικοθεραπευτής , Msc Rehabilitation Sciences, PT,MT

Φυσικοθεραπευτής της ομάδας Υδατοσφαίρισης Ολυμπιακού Σ.Φ.Π.

Τι είναι

Το διάστρεμμα είναι η συχνότερη κάκωση της ποδοκνημικής. Μπορεί να συμβεί σε άτομα κάθε ηλικίας και αθλητικής ενασχόλησης, αλλά είναι ιδιαίτερα συχνό σε αθλούμενους. Μπορεί να συμβεί όταν κατεβαίνετε τη σκάλα ή όταν περπατάτε στο δρόμο. Τα περισσότερα διαστρέμματα προκαλούνται μετά από βίαια, επώδυνη στροφή του ποδιού προς τα έσω. Με αυτό τον τρόπο οι σύνδεσμοι της άρθρωσης διατείνονται και είναι δυνατό να κοπούν πλήρως.Ανάλογα με το πόσο οι σύνδεσμοι έχουν τραυματιστεί και ανάλογα με τη σοβαρότητα της βλάβης το διάστρεμμα μπορεί να ταξινομηθεί σε 3 βαθμούς αυξανόμενης βαρύτητας. Η ποδοκνημική εμφανίζει οίδημα (πρήξιμο) σχεδόν αμέσως μετά το γύρισμα του ποδιού.Το οίδημα είναι συνήθως σοβαρότερο στην έξω πλευρά της ποδοκνημικής και μπορεί να συνοδεύεται από τη δημιουργία αιματώματος. Ταυτόχρονα η φόρτιση του άκρου είναι επώδυνη ή και αδύνατη.

Τα διαστρέμματα ταξινομούνται σε:

1ου βαθμού διαστρέμματα: Ελαφρά ρήξη, διάταση των συνδέσμων

2ου βαθμού διαστρέμματα: Μερική ρήξη των συνδέσμων

3ου βαθμού διαστρέμματα: Πλήρης ρήξη των συνδέσμων

Τι πρέπει να προσέχουμε αφού το πάθουμε:

Το πιο σημαντικό μετά απο ένα διάστρεμμα είναι η αποφυγή υποτροπής του τραυματισμού διότι μπορεί να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη ιστική βλάβη.Μεγάλος τραυματισμός και κακή αποκατάσταση μπορούν να δημιουργήσουν αστάθεια στην άρθρωση.Επίσης είναι πολύ σημαντικό να παίρνουμε την γνώμη ενός ειδικού(ορθοπαιδικού σε πρώτη φάση ή φυσικοθεραπευτή),ειδικότερα σε περιπτώσεις που το οίδημα είναι μεγάλο άρα μπορεί να υπάρχει μεγάλη ιστική βλάβη και να χρειάζεται να γίνουν απεικονιστικές εξετάσεις(ακτινογραφία ή μαγνητική).

 

Τι δεν πρέπει να κάνουμε:

Αντίθετα με παλαιότερες αντιλήψεις,μετά από έναν τέτοιο τραυματισμό,η ακινητοποίηση για μέρες είναι αντένδειξη(εκτός από ολικές ρήξεις που χρειάζονται χειρουργική αποκατάσταση).Άρα δεν πρέπει να ακινητοποιούμε το κάτω άκρο αλλά να το σταθεροποιούμε και να το χρησιμοποιούμε με σύνεση στα όρια του πόνου.

 

Τι πρέπει να κάνουμε:

Σε περιπτώσεις διαστρέμματος ενδείκνεται θεραπεία που περιλαμβάνει ανάπαυση, παγοθεραπεία, συμπίεση και ανύψωση. Αυτό μειώνει το πρήξιμο και τον πόνο και επιτρέπει στον οργανισμό σας να θεραπεύσει τον τραυματισμό γρηγορότερα. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσο η γρήγορη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες συνήθως μειώνει τον χρόνο αποθεραπείας.Αν τα επίπεδα του πόνου το επιτρέπουν, η πρώιμη κινητοποίηση της άρθρωσης έχει καλά αποτελέσματα στην αποκατάσταση της βλάβης και στην ταχύτητα ανάρρωσης.Επίσης η λειτουργική περίδεση της άρθρωσης τις πρώτες μέρες είναι σημαντική για την αποφυγή υποτροπής του τραυματισμού.

Για την ταχύτερη και πλήρη αποκατάσταση της ποδοκνημικής μετά από ένα διάστρεμμα είναι συχνά αναγκαία η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης που θα περιλαμβάνει θεραπείες για το πόνο και το οίδημα, ασκήσεις εύρους κίνησης, ευκαμψίας, διατάσεων,ισορροπίας και μυϊκής ενδυνάμωσης.