Εάν έχετε κάποιο κατοικίδιο ζώο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε αμέτρητες φωτογραφίες του στο κινητό σας ή τον υπολογιστή σας. Όμως, η ποσότητα δεν έχει σχέση με την ποιότητα. Σωστά; Ο Δημήτρης Μαρίνης, υπόσχεται να σας παράσχει μοναδικές λήψεις που θα συνδυάζουν όλα τα παραπάνω! Η σπιρτάδα στο βλέμμα τους, η αναμφισβήτητη ομορφιά τους, σε συνδυασμό με τη δημιουργική ματιά του φωτογράφου, καθιστούν βέβαιο πως οι αναμνήσεις από τις στιγμές με τους αγαπημένους σας φίλους, θα σας μείνουν αξέχαστες!

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να ασχοληθείς με την φωτογραφία των ζώων;

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν είχα σκεφτεί ότι θα έκανα κάτι τέτοιο. Πριν μερικά χρόνια έβγαλα μια φωτογραφία με το δικό μου σκύλο στο στούντιο (κατά κύριο λόγο για να κάνω τεστ σε καινούριο εξοπλισμό που είχα μόλις παραλάβει). Από εκείνη την ημέρα, όποιος έχει δει την εικόνα και έχει κατοικίδιο, μου έλεγε πόσο θα ήθελε να έχει μια αντίστοιχη, οπότε κάπως έτσι προέκυψε η ιδέα να το ξεκινήσω.

Υπάρχει κατά τη γνώμη σου κοινό για αυτή σου την ιδιότητα στην χώρα μας;

Σε αυτό δεν μπορώ να σου απαντήσω ακόμα. Βλέπω ότι υπάρχει ενδιαφέρον από μεριάς του κόσμου που επικοινωνώ. Επίσης υπάρχουν ήδη συνάδελφοι, που κάνουν παρεμφερή εργασία. Από πάρτι σκύλων μέχρι φωτογραφίσεις σε εξωτερικό χώρο. Αυτό που εγώ προσπαθώ να δώσω, είναι μια εμπειρία φωτογράφισης στούντιο με το κατοικίδιο σου, χωρίς πολλά διακοσμητικά, που κατά τη γνώμη μου πάντα, ταλαιπωρούν το ζώο, έτσι ώστε οικονομικά αλλά και σχετικά γρήγορα, να έχεις στο σπίτι σου μια όμορφη φωτογραφία με το κατοικίδιο σου.

Τι είδους ζώα καλείσαι συνήθως να φωτογραφίσεις;

Κατά κύριο λόγο στο στούντιο ασχολούμαστε με σκυλάκια. Νομίζω είναι το πιο δημοφιλές κατοικίδιο και ειδικά εν μέσω κρίσης, (κοινωνικής και οικονομικής πιστεύω) οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Ένα επίσης μεγάλο ποσοστό, έρχεται με την γάτα, που πάντα ήταν ένα δημοφιλές κατοικίδιο και τέλος ένα μικρότερο ποσοστό, είναι κάτοχοι κουνελιών.

Ποιο το μυστικό της εγγύτητας που επιτυγχάνεις με τα ζώα;

Δε νομίζω ότι υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή για κάτι τέτοιο. Τα ζώα έχουν ένστικτο και αν δεν τους ταιριάξεις, δεν σε εμπιστεύονται εύκολα. Προσωπικά καταναλώνω κάποιο χρόνο, αφήνοντας τα ελεύθερα στο χώρο, να μυρίσουν και να νοιώσουν άνετα. Από εκεί και πέρα, φυσικά και βασίζομαι πολύ και στην βοήθεια του ιδιοκτήτη τους. Γενικά, πάντως δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβληματα μέχρι στιγμής. Αν σεβαστώ τον χώρο του και τον χαρακτήρα του, με πλησιάζει από μόνο του και από εκεί και πέρα τα πράγματα γίνονται πολύ απλά για όλους μας.

Ποιο το πιο παράξενο πράγμα που σου έχει συμβεί εν μέσω φωτογράφισης;

Ένα περιστατικό που μου έρχεται τώρα στο μυαλό ήταν με την γάτα μια φίλης. Η γατούλα αυτή, είναι αρκετά φοβική, οπότε στη μέση της φωτογράφησης κάτι την τρόμαξε και άρχισε να τρέχει. Μετά από αρκετή ώρα που την ψάχναμε, την βρήκαμε κάτω από ένα dexion κρυμμένη και δε φτάναμε να την τραβήξουμε έξω. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό για εμένα να γνωρίζω το όποιο θέμα φοβίας αντιμετωπίζει το ζωάκι οπότε να κάνω ότι μπορώ από μεριάς μου, ώστε να νοιώσει όσο το δυνατόν πιο άνετα.

Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο είδος ζώου που σε κάνει πιο δημιουργικό;

Σίγουρα ένα πιο περίεργο κατοικίδιο (ιγκουάνα, για παράδειγμα) δίνει και σε εμένα τη δυνατότητα να φωτογραφίσω λίγο πιο δημιουργικά. Παρ’ όλα αυτά, επειδή η κάθε φωτογράφιση είναι αρκετά προσωποποιημένη, σύμφωνα με το χαρακτήρα του ζώου αλλά και του ιδιοκτήτη, μπορώ να πω ότι είμαι πάρα πολύ τυχερός και κάθε φωτογράφιση είναι πάντα αρκετά δημιουργική.

Τι είναι αυτό που σου ζητούν συνήθως όσοι έρχονται στο studio σου;

Τίποτα συγκεκριμένο. Καλώς η κακώς ο κόσμος απλά βλέπει κάποιες εικόνες μου και αναζητά κάτι αντίστοιχο, όσο γίνεται πιο κοντά όμως, στον δικό του χαρακτήρα. Εκεί καλούμαι εγώ να ανακαλύψω τι ακριβώς ταιριάζει στον καθένα και να το δημιουργήσω. Σαφώς υπάρχουν και εξαιρέσεις όπου κάποιος μπορεί να έχει ακριβώς στο μυαλό του, τι εικόνα θέλει. Μου την εξηγεί και την δημιουργούμε μαζί.

Υπάρχει δυνατότητα λήψεων εκτός studio; Για παράδειγμα σε πάρκο ή σε παραλία;

Ναι, φυσικά. Πέρα από ένα συγκεκριμένο πακέτο, που αφορά την φωτογράφιση για αρκετές ώρες, σαν ένα μικρο φωτορεπορτάζ μιας ημέρας με το κατοικίδιο σας, υπάρχει και η δυνατότητα φωτογράφισης σε οποιονδήποτε χώρο. Αυτό βεβαία φέρνει και μια αναπροσαρμογή στο κόστος, ανάλογα με τις ώρες, την απόσταση αλλά και τις εικόνες που θα παραδοθούν. Εδώ θα ήθελα να σημειώσω ότι σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης στο στούντιο λόγω ηλικίας η αναπηρίας (είτε από τη μεριά του ζώου είτε από τη μεριά του ιδιοκτήτη) δεν υπάρχει καμία εξτρά χρέωση για να έρθω εγώ στο χώρο του εκάστοτε ενδιαφερόμενου και τα πακέτα ισχύουν ακριβώς όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα.

Πόση ώρα διαρκεί κατά μέσο όρο μία φωτογράφιση;

Προσπαθώ να κρατήσω την φωτογράφιση μικρή σε διάρκεια διότι μετά από λίγο τα ζωάκια χάνουν την συγκέντρωση τους και είναι δύσκολο να πάρεις μια όμορφη εικόνα. Κατά μέσο όρο λοιπόν, η φωτογράφιση διαρκεί 40 με 45 λεπτά, συν τουλάχιστον ένα τέταρτο για να δώσουμε στο κατοικίδιο μας τον χρόνο να συνηθίσει τον χώρο αλλά και την παρουσία μου. Τέλος, ανάλογα με το πακέτο που θα επιλέξει ο καθένας, θα έχει και περισσότερη ώρα στη διάθεση του, κάτι που βοηθάει πολύ αν έχουμε πολλά κατοικίδια, οπότε και μπορούμε να πάρουμε ακόμα περισσότερες εικόνες

Σε σχέση με ότι άλλο έχεις κάνει μέχρι στιγμής σε επίπεδο φωτογραφίας, τι είναι αυτό που κατά τη γνώμη σου έχει το μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας;

Νομίζω ότι πιο δύσκολη εργασία από την φωτογράφιση ενός γάμου, δεν υπάρχει στο επάγγελμα μας. Είναι μια πολύ απαιτητική εργασία σε όλα τα επίπεδα και με ελάχιστα περιθώρια για λάθη. Αυτό όμως, (προσωπικά μιλώντας πάντα) θεωρώ ότι με έχει κάνει πολύ καλύτερο φωτογράφο. Σίγουρα πάντως η φωτογράφιση κατοικίδιων, είναι ότι πιο διασκεδαστικό έχω κάνει μέχρι στιγμής.

Εσύ, έχεις ζωάκια;

Ναι, φυσικά! Στην οικογένεια μου αυτή τη στιγμή, υπάρχει η Ακίρα, ημίαιμο Labrador/Pitbull με λίγο από Border Colley. Εξαιρετικός χαρακτήρας, αν και πολύ φοβική με τους ανθρώπους και τον θόρυβο, αλλά πολύ εκδηλωτική και χαρούμενη με τους ανθρώπους που γνωρίζει και αγαπά και ένα σκυλί που λατρεύει την φύση και την θάλασσα. Επίσης, πριν δυο χρόνια αποκτήσαμε και τον Ιντεφιξ, ένα West Higland Terrier, από ζευγάρι που χώρισε και δεν μπορούσε να τον κρατήσει. Αυτός είναι λίγο τζαναμπέτης και προσπαθεί συνεχώς να επιβληθεί, αλλά έχουμε αρχίσει και βρίσκουμε την ισορροπία μας.

Τι απαντάς σε αυτούς που μπορεί να υποστηρίξουν ότι τα ζώα διαταράσσονται κατά τη λήψη των φωτογραφιών;

Εξαρτάται! Αν αρχίσεις να τα ντύνεις με ρούχα, καπελάκια και διάφορα αλλά, με τα οποία διαφωνώ, τότε σίγουρα ένα ζωάκι θα ταλαιπωρηθεί. Αν το έχεις ακίνητο για ώρες προσπαθώντας να πάρεις την τέλεια πόζα, πάλι θα ταλαιπωρηθεί.Αυτό που εγώ προσπαθώ να κάνω είναι να καταγράψω την σχέση σου με το ζώο, το χαρακτήρα του και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να το αποδεσμεύσω.

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για να κλείσετε το ραντεβού σας, επισκεφθείτε την προσωπική του σελίδα, www.photopet.gr