Μία έγκριτη συγγραφέας, ποιήτρια και στιχουργός, η Γωγώ Ψαχούλια, αναφέρετε στην τελευταία της συγγραφική δουλειά «ΑΝ ΗΣΟΥΝ ΕΔΩ», στο ερέθισμα που την ώθησε να γράψει αυτό το βιβλίο, στα άμεσα σχέδια της να γράψει παιδικό θέατρο, στην άψογη συνεργασία της με τον εκδοτικό οίκο «ΕΞΗ» και στις συμβουλές προς τους νέους που επιθυμούν να γίνουν συγγραφείς.

Της Φωτεινής Δημητριάδου

Πες μας δυο λόγια για τελευταία σου συγγραφική δουλειά…

Είναι η ποιο σημαντική μου δουλειά, κατά τη γνώμη μου, γιατί δεν έχω ξαναγράψει μυθιστόρημα. Έχω γράψει νουβέλες, διηγήματα, αλλά αυτό ήταν κάτι που το ήθελα πάρα πολύ. Στην ιστορία αυτού του βιβλίου αναφέρονται γεγονότα πραγματικά αλλά και μυθοπλασίες. Εχει μεγάλη πλοκή, σε κρατάει σε εγρήγορση και εμπλέκονται συναισθήματα χαράς, λύπης, πόνου, και εκδίκησης. Αυτή εξάλλου είναι η μαγιά για να γίνει ένα βιβλίο με πολλές ανατροπές και να κρατάει τον αναγνώστη σε ενδιαφέρον…

Εκτός από τη συγγραφή μυθιστορημάτων σκέφτηκες ποτέ να γράψεις δοκίμια, διηγήματα ή ακόμη και μονολόγους για θεατρικές παραστάσεις;

Η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησα με ποιήματα, συνέχισα με διηγήματα και στην συνέχεια βραβεύτηκα σε πανελλήνιο διαγωνισμό με το βραβείο Λογοτεχνίας και το σημαντικό είναι ότι ένα άλλο διήγημά μου έγινε σενάριο και παίχθηκε στον ALPHA με πρωταγωνιστές τον Κώστα Αποστολάκη και τον Πέτρο Φυσσούν… Μάλιστα ήταν και η τελευταία δουλειά του Πέτρου Φυσσούν. Η αλήθεια είναι οτι έχω γράψει πολλά σενάρια, αλλά δεν είμαι θεατρικός συγγραφέας για να έχω την εμπειρία. Αν όμως, κάποιος θεατρικός συγγραφέας με βοηθήσει γιατί όχι…;

Το δοκίμιο είναι ευκολότερο ή δυσκολότερο από το μυθιστόρημα;

Είναι δύο διαφορετικές γραφές. Το δοκίμιο είναι πιο πραγματικό, ενώ το μυθιστόρημα είναι ποιό μυθοπλαστικό. Το δοκίμιο θέλει μεθοδολογία και πολύ μελέτη.

Η ποίηση τι ρόλο παίζει στη ζωή σου;

Πολύ σημαντικό γιατί εκφράζομαι όπως αισθάνομαι…

Ποιο ήταν το ερέθισμα γιά να γράψεις το «ΑΝ ΗΣΟΥΝ ΕΔΩ»;

Η αυτοκτονία ενός νέου κοριτσιού. Έτσι γεννήθηκε το «ΑΝ ΗΣΟΥΝ ΕΔΩ».

Με τον στίχο θα ήθελες να ασχοληθείς;

Εχω γράψει στίχους, τους έχω μελοποιήσει και τους έχουν τραγουδήσει πολλοί επώνυμοι τραγουδιστές.

Σκέφτηκες ποτέ να γράψεις έργο για παιδικό θέατρο;

Θα το κάνω κάποια στιγμή, γιατί το παιδικό θέατρο είναι τρόπον τινά παραμύθι, με ωραία διδάγματα και ευχάριστο φινάλε!

Ποια είναι η καλύτερη συνεργασία που έχεις κάνει μέχρι στιγμής;

Το τελευταίο μου βιβλίο το «ΑΝ ΗΣΟΥΝ ΕΔΩ», ήταν το μεγαλύτερο μου τόλμημα και είμαι υπερήφανη γιά αυτό. Εισπράττω πολλά συγχαρητήρια και από Ελλάδα και από Κύπρο!

Ποιο είναι το επόμενο βήμα σου;

Ετοιμάζω ένα δυνατό μυθιστόρημα…

Πες μας δυο λόγια για τον εκδοτικό οίκο με τον οποίο συνεργάζεσαι…

Συνεργάζομαι με τον εκδοτικό οίκο «ΕΞΗ», με τον οποίο έχω μία πολύ καλή συνεργασία και αυτό γιατί πάντα συνενοούμαστε και συζητάμε για οποιοδήποτε θέμα αφορά στις εκδόσεις μας.

Με τη συγγραφή μπορεί να επιβιώσει κανείς;

Δεν μπορεί να επιβιώσει κανείς με τη συγγραφή .Μπορεί όμως να επιβιώσει ψυχολογικά και πνευματικά, γιατί καταθέτεις την ψυχή σου.

Τι συμβουλεύεις τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τη συγγραφή;

Να μην το εγκαταλείψουν ποτέ. Να έχουν υπομονή, επιμονή, να διαβάζουν πολύ, αλλά παράλληλα να έχουν να έχουν και δουλειά για να μπορούν να επιβιώσουν και να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα!