Είναι το κορίτσι της διπλανής πόρτας, ίσως γι’ αυτό και είναι τόσο αγαπητή σε άνδρες και γυναίκες. Η Κεφαλλονίτικη καταγωγή της, της έχει χαρίσει λίγο από το μπρίο, λίγη από την τσαχπινιά και λίγη από την τρέλα – αυτή την ωραία τρέλα- που την διακατέχει!  Αν κάτι σε κερδίζει από την Μαρία Μπεκατώρου, αν τη γνωρίσεις λίγο καλύτερα, εκτός από το χιούμορ της, είναι η πηγαία ευγένεια της και το γεγονός πως πατάει γερά τα πόδια της στη γη. Ίσως είναι και όλα αυτά μαζί που την κάνουν να αξιαγάπητη και ενώ ξεκίνησε από ένα μικρό κανάλι, «πλάνεψε» τους τηλεθεατές των μεγάλων καναλιών και όχι μόνο… Η Μαρία Μπεκατώρου ζει το παραμύθι της Σύγχρονης Σταχτοπούτας της ελληνικής τηλεόρασης, και πιστέψτε με το αξίζει!

Συνέντευξη στη Δήμητρα Βγενά

 

Για 6η συνεχόμενη χρονιά συνεχίζει το πετυχημένο project του Your Face sounds familiar.Πως νιώθετε που ένα επαγγελματικό σας όνειρο συνεχίζει με τόση μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση από το τηλεοπτικό κοινό;

Νιώθω ευλογημένη, ευτυχισμένη… Αν μου το έλεγε κάποιος πως όταν ξεκινάγαμε το πρώτο, θα φτάναμε μέχρι την έκτη χρονιά, θα τον έλεγα τρελό! Και όμως φτάσαμε και είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί με την πέμπτη χρονιά πέρυσι, ανεβήκαμε επίπεδο και έτσι θα είμαστε και φέτος!

 

Που πιστεύετε πως οφείλεται η τόσο μεγάλη επιτυχία του;

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον υποκριτικά, δεν πλήττει ο κόσμος  γιατί κάθε Κυριακή είναι δέκα μικρές παραστάσεις των καλλιτεχνών. Επίσης παίζει ρόλο που δεν υπάρχει αποχώρηση των καλλιτεχνών, δεν υπάρχει ίντριγκα, και ο σκοπός είναι να διασκεδάσουμε και να προσφέρουμε ένα πάρτι τις Κυριακές! Εκεί νομίζω κρύβεται η μεγάλη επιτυχία του.

 

Η δική σας παρουσία πιστεύετε- καθώς είστε πάρα πολύ αγαπητή- δεν παίζει ρόλο;

Εγώ ποτέ δεν λέω για μένα, ξέρεις, πιστεύω πως έχω γίνει ένα με αυτό το project και δίνω πολύ χαρά γιατί το αγαπώ πάρα πολύ. Είναι ένα project που το κάνω πολύ με την καρδιά μου.

 

Έχετε ζηλέψει ποτέ την θέση των παικτών; Για παράδειγμα μια χρονιά θα θέλατε να μην παρουσιάζετε αλλά να συμμετάσχετε ως παίκτρια; Αν ναι, σε ποιον θα θέλατε να μεταμορφωθείτε;

Όχι! Μου φτάνει το guest που κάνω στον τελικό κάθε χρόνο. Με καλύπτει αυτό. Σε αυτό που με ρωτάς, σε ποιον θα ήθελα να μεταμορφωθώ, θα σου πω σίγουρα την Μαντόνα! Μακάρι να με δείτε φέτος στον τελικό…

 

Ας πάμε κάποια χρόνια πίσω, η Μαρία σαν παιδί είχε την τσαχπινιά και το σκέρτσο που έχει τώρα;

Ναι σίγουρα! Ήμουν ναζιάρα, ήμουν χαριτωμένη έτσι λέει η μαμά μου, ήμουν έξυπνη και μου άρεσε πάντα να τραγουδάω και να χορεύω!

 

Αν θέλατε να πετύχετε κάτι, κάνατε νάζια στους γονείς σας για να το κερδίσετε;

Ε βέβαια καλέ, εννοείται! Μόνο νάζια έκανα. Θυμάμαι μάλιστα πως όταν είχα μεγαλώσει λίγο και ήμουν έφηβη, επειδή ο μπαμπάς μου ήταν πολύ αυστηρός και ήμουν και μοναχοπαίδι, δεν με άφηνε και πολύ να βγαίνω και πήγαινα και του έλεγα «Έλα μπαμπάκα μου, που σ’αγαπάω και σε λατρεύω, και σε παρακαλώ θα είμαι το καλύτερο κορίτσι..» αυτά του έκανα και πάντα πετύχαινε!

Σαν έφηβη, τι τρέλες έχετε να θυμάστε;

Όταν βγαίναμε κρυφά έξω στην Κεφαλονιά, όταν πηγαίναμε σε μέρη που δεν ήθελε ο μπαμπάς μου να πηγαίνω και εγώ πήγαινα κρυφά με τους φίλους μου και ερχόταν να με ψάξει να με βρει… Και ποτέ δεν με έβρισκε γιατί κρυβόμουν!

 

Και μια τιμωρία από τους γονείς που δεν μπορείτε να ξεχάσετε;

Α όχι! Δεν έμπαινα τιμωρίες, γιατί γενικά δεν έδινα δικαίωμα ποτέ. Τους γονείς μου το μόνο που τους στεναχωρούσε σε σχέση με μένα, ήταν ότι δεν διάβαζα όσο έπρεπε. Δεν νομίζω πως τους έχω στεναχωρήσει σε κάτι άλλο. Οπότε δεν είχα έρθει αντιμέτωπη με τιμωρίες!

 

Κατάγεστε από την Κεφαλονιά, από τη μαμά ή το μπαμπά;

Και από τους δύο! Ο μπαμπάς μου κατάγεται από ένα χωριό που είναι 8 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι και λέγεται Κοριάνα και η μαμά μου πιο κοντά στο Αργοστόλι και λέγεται Λακήθρα. Πηγαίνω κάθε χρόνο Κεφαλονιά!

 

Τα παιδικά καλοκαίρια σας τα περνάγατε εκεί;

Θυμάμαι που παίρναμε το λεωφορείο το πρωί και κατεβαίναμε στον Μακρύ Γιαλό γεμάτοι ανεμελιά και τρέχαμε να πιάσουμε την καλή ομπρέλα… Αυτά μου έχουν μείνει…

 

Η επτανήσια τρέλα σας έχει «ακουμπήσει» καθόλου; Την διακρίνετε κάπου στο χαρακτήρα σας;

Νομίζω πως είμαι παραπάνω τρελή από το κανονικό… Θ α σου πω πως το περιγράφουν οι γύρω μου. Υπάρχει μία τρέλα που είναι και οριακά αφέλεια κάποιες φορές, είναι και λίγο αφηρημάδα, είναι και λίγο που είμαι στον κόσμο μου, δεν ακούω και πολύ αυτά που συμβαίνουν γύρω μου πολλές φορές, είναι που μου αρέσει να τραγουδάω, να κάνω πλάκα! Το ταπεραμέντο για να καταλάβεις το επτανήσιο, δεν με έχει αγγίξει, είναι μόνο αυτό! Δεν θα μπορούσα να γλυτώσω…

Σαν κοριτσάκι, όταν κλείνατε τα μάτια, με τι ονειρευόσασταν να ασχοληθείτε; Ήταν η δημοσιογραφία ή κάτι πιο καλλιτεχνικό;

Το θέατρο! Αλλά κοίτα να δεις τι έγινε, γενικά η ζωή και δόξα το Θεό, μου τα έφερε έτσι, που όταν έκλεινα τα μάτια μου και έβλεπα κοινό, χειροκροτήματα, κόσμο, λάμψη, μου τα έφερε όλα! Ξέρεις τι μου αρέσει τελικά; Να κάνω τον κόσμο να περνάει ωραία, να γελάει και ίσως γι’αυτό είχα στο μυαλό μου το θέατρο αν και το κατάφερα νομίζω από ένα άλλο πόστο! Και αυτό βγαίνει από μέσα μου, είναι πολύ εσωτερικό! Το ίδιο ισχύει και στις προσωπικές μου στιγμές. Θέλω οι άνθρωποι μου να περνάνε καλά να τους κάνω χαρούμενους! Για μένα είναι πολύ σημαντικό, οι άνθρωποι που θέλω να κάνω παρέα να έχουν χιούμορ! Το χιούμορ το έχω ανάγκη, θέλω να το αντιλαμβάνομαι και εκείνοι από πλευρά τους να αντιλαμβάνονται το δικό μου χιούμορ!

 

Παρολ’αυτά μετά τις σπουδές δημοσιογραφίας, πως και δεν ασχολήθηκες με το θέατρο;

Ήθελα πριν τη σχολή, αλλά επειδή δεν με άφησε ο πατέρας μου  και ήμουν και εγώ αδύναμη σαν χαρακτήρας και πολύ εξαρτημένη από εκείνον, πήγα στη δημοσιογραφία. Εκεί αποφάσισα να ασχοληθώ με το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ και κατευθείαν μπήκα στο ΤηλεΣίτι. Εκεί άρχισα αμέσως να κάνω το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ στα πρωινά, μου  δόθηκε η ευκαιρία να κάνω το πρωινό και κάπως η ζωή μου τα έφερε, φέρναμε τραγουδιστές, φέρναμε ηθοποιούς και μου άρεσε όλο αυτό. Άρα η αρχική μου επιθυμία έσβησε.

 

Η εκπομπή στο Τηλεάστυ πως προέκυψε; Ήταν η τηλεόραση ένα μέσο που θέλατε να ασχοληθείτε;

Τυχαία πήγα μέσω γνωριμίας να δουλέψω στο ΤηλεΣίτι. Ήταν η πρώτη μου δουλειά, στην αρχή πήγα ως εκπαιδευόμενη, μετά έμεινα και κάποια στιγμή ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ξέμεινε από παρουσιάστρια στο πρωινό. Δεν θυμάμαι ακριβώς, έτσι μου το πρότεινε και πήρα την εκπομπή. Δεν ένιωσα άγχος γιατί απ’ ότι συνειδητοποιώ, για μένα η τηλεόραση είναι ο φυσικός μου χώρος! Σπάνια έχω άγχος στην τηλεόραση, το άγχος μου είναι τα πρώτα 10 λεπτά  στα πρώτα ξεκινήματα της εκπομπής. Μετά το άγχος εξαφανίζεται!

 

Τι θα μπορούσε να σας προκαλέσει άγχος στην τηλεόραση;

Άγχος αυτό που κάνω τώρα δεν μου προκαλεί, αυτό που με άγχωνε ήταν όταν έκανα το ΣουΚου και καθόμασταν στο τραπέζι και έπρεπε να κρίνουμε λίγο, είχα άγχος τι θα πω, πως θα το πω. Δεν μου αρέσει να κρίνω, δεν το έχω καθόλου!

 

Και μετά από χρόνια σε αυτό το μικρό κανάλι, ήρθε η τεράστια αναγνώριση και η επιτυχία. Αλήθεια θυμάστε την πρώτη πρόταση που σας έγινε από μεγάλο κανάλι;

Η πρώτη πρόταση ήταν από τον Κύριο Μπούτο για το Junior Masterchef!

Έτρεμαν τα πόδια σας;

Έτρεμαν τα πόδια μου βεβαίως, από την άλλη πήγαινα και ήξερα τι θα μου προτείνουν γιατί είχε ακουστεί πάρα  πολύ αλλά ένιωθα και περίεργα. Εγώ αυτό που ήθελα να πετύχω ήταν να καταφέρω να μην χρειαστεί να φύγω από το ΤηλεΆστυ. Ήθελα να κάνω παράλληλα και τα δύο, και είχα σκοπό να καταφέρω αυτό. Οπότε αν δεν δεχόντουσαν αυτό, εγώ θα έμενα στο ΤηλεΆστυ και δεν θα πήγαινα στο Junior Masterchef.          

 

Σκεφτήκατε ποτέ να μην δεχτείτε, καθώς ήσασταν 11 χρόνια στο Τηλεάστυ. Ήταν δύσκολος ο απογαλακτισμός;

Δεν θα δεχόμουν, αν δεν μπορούσα να τα συνδυάσω. Ήταν ξεκάθαρο αυτό!

Αργότερα, ήταν δύσκολος ο απογαλακτισμός;

Θα σου πω πως έγινε, είναι στη ζωή μας κάποια γεγονότα που έρχονται στη συγκεκριμένη στιγμή να σου αλλάξουν λίγο τη ρότα της καθημερινότητας σου. Εγώ το 2013 έχασα τον μπαμπά μου, όπου ήδη είχα κάνει το Your Face το πρώτο και παράλληλα ήμουν και στο ΤηλεΆστυ. Όταν έχασα λοιπόν τον μπαμπά μου, εκεί ήρθε και η επίσημη πρόταση του Γιάννη Λάτσιου να κάνω αποκλειστική συνεργασία με τον Antenna και να φύγω από το ΤηλεΆστυ. Εκεί κάπως ταρακουνιέμαι, και επειδή ήθελα κάτι διαφορετικό, γιατί είχα μεγάλη θλίψη στην ψυχή μου, είπα θα ρωτήσω τον Καρατζαφέρη, αν ο Γιώργος μου πει να φύγω και με αφήσει θα φύγω. Αν μου πει να μείνω θα μείνω! Και όταν του το είπα, μου είπε εννοείται, να φύγεις να ανοίξεις τα φτερά σου, θα είμαι για πάντα δεύτερος πατέρας σου –και είναι!- και έτσι άνοιξα τα φτερά μου… Πήρα μεγάλη ώθηση και σαφώς πήγα και με άλλον αέρα!  

 

Και μετά προτάσεις ως κεντρική παρουσιάστρια, συνεντεύξεις, εξώφυλλα, η αγάπη του κόσμου. Ήταν μια δικαίωση ή ήταν τρομακτικό;

Τρομακτικό δεν ήταν, ήρθε λίγο ισορροπημένο γιατί εγώ είχα λίγο συνειδητοποιήσει τη ζωή μου στο ΤηλεΆστυ. Αυτό που ήταν το δύσκολο, ήταν πως εκεί που ήμουν με δυο ανθρώπους, αυτοί οι άνθρωποι έγιναν πενήντα! Έπρεπε  να τους ακούω όλους, προσπαθούσαν όλοι να με καθοδηγήσουν, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες απόψεις, διαφορετικές προσωπικότητες από εμένα, πως να κρατήσω τις ισορροπίες, εκεί λίγο τα έχασα! Αλλά τα κατάφερα γιατί είμαι ένας πολύ αισιόδοξος και προσαρμοστικός άνθρωπος!

 

Έχετε πει σε παλαιότερη συνέντευξη σας πως, σας συμβούλεψαν να πονηρέψετε όταν μπήκατε στα μεγάλα κανάλια και εσείς αρνηθήκατε. Το βρήκατε αυτό μπροστά σας;

Εγώ δεν έφυγα από το χαρακτήρα μου και  ούτε πρόκειται να φύγω ποτέ! Έτσι ήμουν είμαι και θα είμαι! Δεν πονήρεψα, απλά δεν ήμουν τόσο ανοιχτό βιβλίο για όλους! Όχι δεν το βρήκα μπροστά μου!

 

Άλλαξε η Μαρία από τη στιγμή που έγινε επώνυμη; Δεν εννοώ να καβάλησε κάποιο καλάμι. Σαν χαρακτήρας, να σας τρόμαξε η τόση προβολή, να υψώσατε άμυνες.

Δεν ήταν τόσο τρομακτικό ήταν η επιβράβευση της δουλειάς μου! Εγώ πάλεψα 25 χρόνια και έφτασα εδώ που είμαι και δεν πίστευα ότι θα φτάσω. Δούλεψα πάρα πολύ, οπότε σε μια δουλειά τόσων ετών είναι η αγάπη του κόσμου, αυτό που περιμένεις σαν ανταμοιβή!

 

Ο χαρακτήρας σας πάντα σας βοήθησε στη ζωή σας, έχετε πει. Ποια στοιχεία του ήταν τα όπλα σας θεωρείτε;

Νομίζω το χιούμορ μου και ο σεβασμός προς τους άλλους ανθρώπους κάτι που έχω μάθει από την οικογένεια μου. Δεν μου αρέσει να τσακώνομαι να δημιουργώ κόντρες. Μου αρέσει τα πράγματα να είναι ήρεμα, ισορροπημένα και να λύνω τις διαφορές μου με αξιοπρέπεια. Επίσης το χιούμορ και η αισιοδοξία σίγουρα με βοήθησαν πάρα πολύ!

 

Και σήμερα, μετά από αρκετά χρόνια στα μεγάλα κανάλια και τις πολλές εκπομπές, είναι  τόσο άγριος ο κόσμος της τηλεόρασης; Ήταν δύσκολο να καθιερωθείτε;

Για μένα η τηλεόραση είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ζωής μου, είναι ο φυσικός μου χώρος. Νιώθω πολύ ευλογημένη που δουλεύω ακόμη στην τηλεόραση και με αγαπάει ο κόσμος! Δεν είναι εύκολο, είναι δύσκολο! Υπάρχει ανταγωνισμός αλλά πίστεψε με όταν κάποιος έχει τόση μεγάλη αγάπη για την δουλειά του, νομίζω πως όλα τα καταφέρνει!

 

Άτομα που τα είχατε στηρίξει στο ξεκίνημα τους, ήταν δίπλα σας στο δικό σας πιο μεγάλο ξεκίνημα; Σας στήριξαν;

Ναι αμέ, δεν έχω παράπονο! Φυσικά και με στήριξαν!

 

Φιλίες πραγματικές, μπορούν να υπάρξουν μέσα από το χώρο της δουλειάς;

Όχι πολλές αλλά υπάρχουν! Δεν είναι πολύ εύκολο, νομίζω πως δεν εμπιστεύεσαι πολύ εύκολα σε αυτή την δουλειά. Επειδή υπάρχει και ο ανταγωνισμός, είναι λίγο δύσκολο. Είναι μέρος της δουλειάς και αυτό, ο κάθε άνθρωπος όπου και να εργάζεται πρέπει να βάζει τα όρια του. Έχω φίλους μέσα από τη δουλειά, αλλά δεν είμαι τόσο ανοιχτή, η πόρτα μου δεν είναι ορθάνοιχτη για όλους. Φιλτράρω ποιοι θα μπουν στη ζωή μου

 

Είσαστε πολύ φίλες με την Υβόννη Μπόσνιακ, τι ήταν αυτό που είδατε στην Υβόνη ώστε να την κάνετε φίλη σας;

Κοίτα να δεις, με την Υβόννη είμαστε αδελφές πλέον! Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που να είδα, η μία είδε την άλλη και έγινε τον κλικ, σαν τον έρωτα με την πρώτη ματιά (γέλια)! Στην Υβόννη είδα έναν άνθρωπο που έχει ανάγκη από αγάπη και έχει και πάρα πολύ αγάπη να δώσει. Είδα ειλικρίνεια και στα μάτια της είδα έναν άνθρωπο που μπορώ να μοιράζομαι τα πάντα μαζί του! 

 

Όταν τα φώτα και οι κάμερες σβήνουν, η Μαρία πως είναι στην καθημερινότητα της;

Νομίζω το ίδιο χαρούμενη, το ίδιο ανέμελη… Πλέον περιποιούμαι πιο πολύ τον εαυτό μου απ’ότι παλαιότερα! Θα βγω θα πάω το super market μου, θα κάνω τα ψώνια μου, θα μαγειρέψω…

 

Σας αρέσει πολύ η μαγειρική. Ποιο είναι το αγαπημένο φαγητό που σας αρέσει να φτιάχνετε;

Μου αρέσει πολύ να φτιάχνω πίτες, τάρτες, σούπες, μου αρέσει να φτιάχνω κοκκινιστό. Μου αρέσουν και άλλα πράγματα, να ανακαλύπτω δικές μου συνταγές!

 

Αγαπημένες συνήθειες στο σπίτι;

Η κουζίνα μου, και ότι έχει να κάνει με αυτήν και το μαγείρεμα!

 

Και τι βαριέστε αφόρητα να κάνετε από τις δουλειές του  σπιτιού;

Το σίδερο και το σφουγγάρισμα χωρίς αμφιβολία! Μου αρέσει να πλένω τα πιάτα αλλά όλα τα άλλα δεν τρελαίνομαι!

 

Ανασφάλειες για τα χρόνια που περνάνε έχετε;

Όχι γιατί νομίζω τώρα είμαι καλύτερα από παλιά! Είμαι πιο καλά με μένα από το παρελθόν! Γενικά δεν σκέφτομαι πολύ το μέλλον, σκέφτομαι το τώρα. Όσο αναφορά την εξωτερική μου εμφάνιση, το δέρμα μου είναι μια χαρά, τις ρυτίδες μου έχω φροντίσει να τις φτιάχνω, το σώμα μου μου αρέσει πιο πολύ τώρα! Δόξα το θεό είμαι μια χαρά!

 

Και αν μια μέρα σας έλεγαν «Μαρία δεν θα ξανακάνεις τηλεόραση». Η σκέψη σας;

Θα τους έλεγα δεν πειράζει, δεν θα ξανακάνω τηλεόραση βάλτε με σε ένα πλατό να δουλεύω! Με όποιο τρόπο μπορούσα θα έμενα να δουλεύω στην τηλεόραση. Αν σταματούσα από μόνη μου την τηλεόραση θα ήθελα να δουλέψω στον τομέα της παραγωγής.

 

Και μια τρέλα που δεν έχετε κάνει ακόμη;

Να αποφασίσω τελευταία στιγμή, και να πάρω την κολλητή μου να πάμε ένα ταξίδι μακρινό, στην Νέα Υόρκη! Μου αρέσουν τα ταξίδια αλλά θέλω τον χρόνο μου για να προετοιμαστώ και να πω θα φύγω. Είμαι άνθρωπος που αγαπώ τη ρουτίνα μου άρα και δύσκολα φεύγω από αυτήν. Έτσι για μένα αυτό το ταξίδι είναι μια τρέλα!