Είναι ένας άνθρωπος με έντονη έντονη προσωπικότητα και το έχει αποδείξει μέσα στα χρόνια τόσο από την παρουσία του στο ελληνικό Μουσικό Θέατρο, όσο και στον χώρο του ελληνικού πενταγράμμου! Συναντηθήκαμε αυτή τη φορά με αφορμή την παρουσίαση του νέου  διπλού δίσκου «Ελληνικές Μορφές και Μυθο-Ποίησις”. Η κουβέντα μας δεν θα μπορούσε ωστόσο να μην πάει σε όσα βιώνουμε το τελευταίο διάστημα σαν χώρα με τον covid, αλλά και το ενδεχόμενο να τον δούμε στην τηλεόραση. Ο Γιάννης Ζουγανέλης μιλάει από καρδιάς! 

Συνέντευξη στη Φωτεινή Δημητριάδου

Γιάννη λόγω Covid-19 τα πάντα έχουν παραλύσει μα κυρίως  εσείς οι καλλιτέχνες έχετε πληγεί ανεπανόρθωτα. Ωστόσο εσύ καθ΄ότι ανήσυχο πνεύμα και πολυάσχολο άτομο, δεν το βάζεις ποτέ κάτω. Αυτή την περίοδο ετοιμάζεις κάτι;

Ναι, παρ΄όλα τα προβλήματα  λόγω Covid-19, έχω κάνει ένα διπλό CD στις Η.Π.Α. από την εταιρεία International Connection, που ανέλαβε την έκδοση του, που περιλαμβάνει εικοσιεπτά κομμάτια σε μουσική και ενορχήστρωση δική μου. Καθίσταται ως κυκλοφορία παγκόσμιας εμβέλειας, αφού ήδη κυκλοφορεί σε δέκα Πολιτείες της  Αμερικής, τιτλοφορεί ως: «CD.1 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ  ΜΟΡΦΕΣ» και « CD.2 ΜΥΘΟΣ-ΠΟΙΗΣΙΣ». Ο παραγωγός του δίσκου George Brown Junior είναι ένας από τους καλύτερους ερμηνευτές της σύγχρονης μουσικής και εκδότης οργανικής μουσικής. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς συνθέτες όπως τον Joan Gomb , Jean Luc Ponty, Jean Michel Jarre, και φυσικά τον Βαγγέλη Παπαθανασίου. Εμένα με ανακάλυψε ακούγοντας ραδιόφωνο όταν η Ακαδημία του Μονάχου παρουσίαζε μέρος της σαραντάχρονης πορείας μου στην Interumehtal μουσική.

O George Brow Junior είναι όπως είπες παραγωγός και εμπνευστής αυτού του διπλού CD. Τι έχει δηλώσει για εσένα;

Ο George Brow Junior είναι ο εμπνευστής και παραγωγός αυτής της δουλειάς και έχει μιλήσει για εμένα με πολύ καλά λόγια και τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως. Με χαρακτήρισε λοιπόν, εξαιρετικό μουσικοσυνθέτη καθώς συνδυάζω την κλασική μουσική παιδεία, την Ελλάδα και την Ανατολή. 

Έχεις πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό σου πάνω στο θεατρικό σανίδι, ποια θεωρείς την πιο δυνατή  στην καριέρα σου;

Η πιο πετυχημένη αν μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τις παραστάσεις του ή γενικότερα των εμφανίσεων του, είναι η πολυσυζητημένη μουσική παράσταση «Happy Birthday Ελλάδα», όπου βρεθήκαμε εδώ μια ομάδα από πολυεργαλεία να δημιουργήσουμε μια γιορτή, για να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Εθνική Αλγενησία. Εμείς γιορτάζουμε ή γελάμε με την ασυναρτησία η οποία μας πήγε πίσω, και μας αλλοίωσε σαν χαρακτήρες. Εξυπακούεται ότι η επιτυχία οφείλεται στους σωστούς συντελεστές αυτής της παράστασης!

Έχεις το ταπεραμέντο και το ύφος του «Showman», σκέφτηκες να κάνεις κάποια εκπομπή στην τηλεόραση; 

Είναι γεγονός ότι έχω κάνει πράγματα στην τηλεόραση . Φέτος δεν τα κατάφερα γιατί ετοίμαζα την μουσική δουλειά που προαναφέραμε. Παρολ’αυτά κάτι έχω στο μυαλό μου, ο χρόνος θα δείξει.

Για το καλοκαίρι μας ετοιμάζεις κάτι ή είσαι επιφυλακτικός λόγω Covid-19;

Θεού θέλοντος και Covid-19 επιτρέποντος, όλα γίνονται!

Τι πιστεύεις ότι φταίει που η Ελλάδα οικονομικά κατέρρευσε; Τα συμφέροντα που επικρατούν ή οι εξωτερικές δυνάμεις που μας κατευθύνουν;

Εμείς φταίμε γιατί ανοίξαμε τις πόρτες  και τους αφήσαμε όλους να περάσουν και στο φινάλε μας κάνουν ότι… θέλουν. Δεν  αντιληφθήκαμε κάποια πράγματα, αλλά ούτε αντισταθήκαμε. Βέβαια ο λαός έχει πλανηθεί πολλές φορές με τις επιλογές του. Με λίγα λόγια φταίμε και εμείς γι’ αυτό!

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη μας, ποια η ευχή σου για την Ελλάδα μας;

Εύχομαι σύντομα να απεγκλωβιστούμε από τον Covid-19 και να τηρούμε πιστά τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση, προκειμένου να επανέλθουμε σύντομα στην κανονικότητα μας και στην καθημερινότητά μας!