Στα 32 τόλμησε να κάνει αυτό που οι περισσότεροι ονειρεύονται αλλά δεν το τολμούν! Παράτησε τη δουλειά του, πήρε τις βαλίτσες του και γυρίσει την Αμερική μ’ ένα van, τον Jack όπως τον βάφτισε!  Μια gopro, ένα drone, μια κάμερα και ήταν αρκετά για να μεταφέρει στο κανάλι του στο YouTube όλες του τις εμπειρίες από το roadtrip του. Με τραβηγμένο χειρόφρενο (αναγκαστικά) λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα, συναντηθήκαμε κάνοντας μια κουβέντα για την απόφαση του αυτή, την οργάνωση ενός τέτοιου ταξιδιού, για τα επόμενα σχέδια του, αλλά και για το πόσο θα αλλάξουν τα ταξίδια από δω και πέρα. Ο Βασίλης Μαντζουράνης, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο chief του επόμενου ταξιδιού σου…

Και αν δεις τα βίντεο του… σίγουρα θα αρχίσεις να ετοιμάζεις βαλίτσες!

                                                                      Δήμητρα Βγενά

Βασίλη, παράτησες τη δουλειά σου στο Λονδίνο, ετοίμασες βαλίτσες και έφυγες για ένα road trip στην Αμερική. Πως πήρες την απόφαση αυτή;

Λοιπόν, ήμουν πράγματι στο Λονδίνο, ήμουν εκεί και δούλευα ήδη δυόμιση χρόνια. Έφτασα κάποια στιγμή σ’ ένα σημείο που δεν μου άρεσε η ζωή μου εκεί καθόλου. Οπότε σκέφτηκα ότι πρέπει να φύγω. Δεν μπορούσα να φύγω όμως έτσι, έπρεπε να μαζέψω χρήματα γι’αυτό που ήθελα να κάνω στην Αμερική. Τι έκανα; Άλλαξα σπίτι, πήγα στο πιο μικρό δωμάτιο που υπάρχει στο Λονδίνο, ήταν 4τ.μ. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερα να έχω το χαμηλότερο ενοίκιο που θα μπορούσα να έχω στο Λονδίνο. Επίσης, ήταν απέναντι από την δουλειά μου οπότε μείωσα έτσι και τα έξοδα μετακινήσεων μου. Πάλι έτσι κατάφερα να αποταμιεύσω πολλές λίρες. Είχα βάλει στόχο 6 μήνες, στους έξι μήνες είχα το ποσό που χρειαζόμουν, τα είχα ετοιμάσει όλα και… έφυγα!

Στην Αμερική έμενες σ’ ένα van. Aυτό έτυχε ή το είχες προγραμματίσει από πριν;

Όχι αυτό ήταν κάτι που το είχα αποφασίσει και το έψαχνα όσο προγραμμάτιζα το ταξίδι μου. Όταν πήγα στην Αμερική το βρήκα και το πήρα. Να σου πω ότι ήταν σε άθλια κατάσταση και χρειάστηκα τρεις μέρες για να το κάνω κατοικήσιμο. 

Αφού λοιπόν, εξασφάλισες στέγη και μέσο μεταφοράς, δεν μπορώ να μην σε ρωτήσω, “Βασίλη που έκανες μπάνιο”;

Στην Αμερική ήξερα πως υπάρχουν 24ωρα γυμναστήρια από πριν, όταν πήγα λοιπόν τα έψαξα και έκανα μια συνδρομή σ’ένα γυμναστήριο που ήταν αλυσίδα σε όλες τις πόλεις της Αμερικής. Με αυτόν τον τρόπο εξασφάλισα το μπάνιο μου αλλά και την προπόνηση μου. Στο μόνο μέρος που δεν έκανα μπάνιο ήταν όταν ήμουν στην έρημο. 

Με το φαγητό; Πόσο εύκολο ήταν να βρεις οικονομικές λύσεις;

Το φαγητό, ήθελε έρευνα αγοράς και μου πήρε λίγο παραπάνω χρόνο γιατί έπρεπε να βρω και οικονομικό φαγητό αλλά και υγιεινό. Δεν θα γινόταν να τρώω επτά μέρες την εβδομάδα burgers. Δυσκολεύτηκα, αλλά βρήκα κάποια super market, τα οποία είχαν καλύτερη ποιότητα φαγητού και σε πολύ καλές τιμές!

Και περνάμε στο επόμενο που είναι… το ρεύμα! Που φόρτιζες κάμερες, κινητό, laptop; Γιατί εσύ τράβαγες video και τα ανέβαζες από εκεί.

Το Γυμναστήριο σε μεγάλο βαθμό με βοήθησε και σε αυτό. Στα αποδυτήρια μπορείς να κάτσεις παραπάνω και να φορτίσεις ότι θες. Φυσικά δεν μπορείς να κάτσεις πολύ παραπάνω. Άλλη λύση ήταν, κάποιο καφέ κάποιο Starbucks. Οπουδήποτε έβρισκα πρίζα την εκμεταλευόμουν!

Υποθέτω πως σ’ ένα τέτοιο ταξίδι πρέπει να προσέχεις την υγεία σου  επί 100. Είχες μεριμνήσει γι’αυτό στον προγραμματισμό σου;

Ναι φυσικά. Ήταν από τα πρώτα πράγματα. Σε τέτοια τα ξίδια το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι μια international ασφάλεια ώστε να σε καλύπτει στη χώρα που θα πας. Για παράδειγμα εγώ είχα ένα ατύχημα, όπου έσπασα ένα κοκκαλάκι από το δάχτυλο μου κάνοντας skate και στο νοσοκομείο χρειάστηκε να μου βάλουν ένα ναρθηκάκι στο δάχτυλο. Αν δεν είχα ασφάλεια αυτό κόστιζε 3000$ και τελικά πλήρωσα 100$. Οπότε ναι είναι πολύ σημαντικό να έχεις μεριμνήσει, άλλωστε αυτές οι ασφάλειες δεν είναι πολύ ακριβές.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή σου σε όλο αυτό το ταξίδι; 

Ήταν το ταξίδι που πήγαινα στο Antelope Canyon. Εκεί λοιπόν, είχα μπει σ’έναν πολύ δύσκολο δρόμο, και το van δεν ήταν 4×4. Οι κραδασμοί ήταν τόσο έντονοι που νόμιζα ότι θα διαλυθεί. Να καταλάβεις είχα κάνει 70 μίλια (εκατό και κάτι χιλιόμετρα) και είδα μόνο ένα αμάξι 4×4 να περνάει. Σε αυτόν λοιπόν το δρόμο βλέπεις πολλά παλιά αμάξια παρατημένα στην άκρη του δρόμου. Είναι αμάξια που έμειναν στη διαδρομή και λόγω κόστους δεν έρχεται η οδική βοήθεια να τα πάρει, οπότε μένουν παρατημένα εκεί. Σε αυτή λοιπόν τη διαδρομή φοβήθηκα ότι αν ο Jack δεν θα καταφέρει να με βγάλει από αυτόν το δρόμο, όλη μου η προσπάθεια, όλο μου το ταξίδι τα πάντα σταματούσαν εκεί. Το μόνο που θα μπορούσα αν συνέβαινε αυτό να κάνω, θα ήταν να πάρω μαζί μου μόνο μια βαλίτσα, (όχι όλα μου τα πράγματα!), να περιμένω μια δυο μέρες μέχρι να φανεί κάποιο αμάξι ώστε να με πάρει. ευτυχώς φαγητό και νερό είχα και μετά να πάω κατευθείαν στο αεροδρόμιο ώστε να επιστρέψω. Αυτό ήταν φυσικά για μένα το πιο καταστροφικό σενάριο! Τα καταφέραμε όμως και με έβγαλε ασπροπρόσωπο o Jack!

 Μέχρι στιγμής τα ταξίδια τα κάνεις τελείως μόνος. Θεωρείς πως είναι δύσκολη η συμβίωση στα ταξίδια;

Ε ναι! Είναι πολύ δύσκολη. Στα ταξίδια μπορεί να διαλυθεί και μια φιλία 30 χρόνων. Εκεί θα δεις κάθε ανάγκη που θα έχει ο άλλος. Την ανάγκη του για φαγητό, για τουαλέτα, για ύπνο. Εκεί λοιπόν τον γνωρίζεις πολύ περισσότερο, γνωρίζεις τη γκρίνια του και εκείνος τη δική σου και μπορεί να φτάσεις στο συμπέρασμα “Καλά εγώ αυτόν πως τον είχα φίλο”! Για μένα είναι δύσκολο να είμαι με κάποιον άλλον στο ταξίδι. Πρέπει να τον ξέρω καλά και να είμαι σίγουρος ότι μπορώ να ταιριάξω πάνω στο κομμάτι του ταξιδιού. Φυσικά και έχω ταξιδέψει με φίλους που έχω ταιριάξει πάνω στο συγκεκριμένο τομέα, αλλά όταν ταξιδεύεις όπως εγώ τώρα και κάνεις βίντεο, είναι πολύ δύσκολο. Εκεί κινδυνεύεις να σε σκοτώσει ο άλλος. Χαχα

Ωραία, αν έπρεπε να πάρεις μαζί σου κάποιον σε ταξίδι, τι προϋποθέσεις θα έπρεπε να πληρεί; 

Σίγουρα θα πρέπει να αντέχει τις δυσκολίες χωρίς να γκρινιάξει! Πρέπει να αντέχει τις δύσκολες καταστάσεις.

Σ΄ένα τόσο μακροχρόνιο ταξίδι, τι είναι αυτό που πιάνεις τον εαυτό σου να του λείπει;

Νομίζω η οικογένεια και οι φίλοι. Η φυσική επικοινωνία. Εκεί έχω καταλήξει.

…η βολή σου;

Δεν είχα κάποια βολή ιδιαίτερη στο Λονδίνο. Το δωμάτιο μου το σιχαινόμουν, τη ζωή μου στο Λονδίνο με τη δουλειά τη σιχαινόμουν, οπότε το να βρίσκομαι στο δρόμο και να κάνω ταξίδια με γέμιζε τόσο πολύ που δεν θα μπορούσε να μου λείψει κάτι από την… “βολή” μου. Για να καταλάβεις εγώ έχω ένα θέμα, όταν βρίσκομαι σε κατάσταση ασφάλειας νιώθω άβολα. Όταν βρίσκομαι σε κατάσταση ανασφάλειας εκεί νιώθω πως περνάω πολύ καλά! Στο Λονδίνο στην πραγματικότητα αυτό είχε συμβεί. Από το Λονδίνο αποφάσισα να φύγω την περίοδο που είχα βρει καλύτερη δουλειά και η ζωή μου ήταν στρωμένη από πλευράς οικονομικών. Εκεί λοιπόν άρχισα να μπουκώνω γιατί δεν είχα το απρόβλεπτο!

Στα 25 σου πήγες και στην Αυστραλία, όπου έμεινες εκεί κάποιο διάστημα αλλά μετά σε απέλασαν. Μίλησε μου λίγο γι’ αυτή την εμπειρία. Πόσο σκληρό είναι;

Ναι πράγματι είχα πάει στην Αυστραλία, έμενα μαζί με την κοπέλα μου στο Gold Coast, μια περιοχή που είναι η μέκκα του Surf. Μετά από πολύ προσπάθεια, κατάφερα να βρω δουλειά. Στην Αυστραλία μπορείς να μείνεις μέχρι τρεις μήνες, μετά πρέπει να βγεις από τη χώρα για κάποιο διάστημα ώστε να ξαναμπείς. Το έκανα αυτό αρκετά συχνά και δεν είχα πρόβλημα, μέχρι την στιγμή που με έπιασαν. Στο αεροδρόμιο της Αυστραλίας, έχουν το δικαίωμα να ψάξουν οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή έχεις μαζί σου, τάμπλετ, κινητό, υπολογιστή. Έχουν βάση νόμου το δικαίωμα να μπουν και να δουν τα πάντα στους λογαριασμούς σου. Έτσι εγώ στο κινητό μου δεν είχα τίποτα, αλλά βρήκαν στης κοπέλας μου. Συγκεκριμένα ένα μήνυμα στο messenger που έλεγα ότι γυρίζω από τη δουλειά. Αυτό και μόνο ήταν αρκετό για να με ανακρίνουν, να το παραδεχτώ και να πάρω το χαρτί της… απέλασης. Ήταν σοκαριστικό πως μέσα σε δέκα λεπτά άλλαξαν όλα και αντί να επιστρέψω στο σπίτι μου στην Αυστραλία με την κοπέλα μου βρέθηκα στο Λονδίνο. Αν δεν με είχαν απελάσει ίσως να ήμουν ακόμη εκεί.

Λένε “Όπου γης και πατρίς” πιστεύεις ένας κόσμος χωρίς σύνορα θα ήταν ένας καλύτερος κόσμος;  

Πιστεύω πως ακόμη και αν υπάρχουν τα σύνορα, πρέπει να έχεις τη δυνατότητα να μένεις και να δουλεύεις και να ταξιδεύεις όπου θέλεις χωρίς να έχεις πρόβλημα. Έτσι, νομίζω πως και η κατανομή του κόσμου θα είναι πιο ομαλή. Θα ήταν πολύ όμορφο ο καθένας να ζει εκεί που πραγματικά θέλει!

Το Youtube  είναι το μόνο μέσω που μπορείς να παρουσιάσεις τη δουλειά σου;

Αυτό που με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή και θα είχε κάποιο νόημα για μένα και έχω να κερδίσω πολλά, είναι να μετατρέψω το κανάλι μου στα αγγλικά. 

Βασίλη ήσουν φανατικός του World Party;

Από το World party δεν είχα δει ούτε ένα επεισόδιο γιατί δεν ήμουν στην Ελλάδα τότε. Είδα όταν επέστρεψα στην Ελλάδα πολλά επεισόδια. Είναι η πιο καλή ταξιδιωτική εκπομπή που έχει γίνει στην Ελλάδα!

Επόμενος στόχος σου όπως έχεις δηλώσει είναι να κάνεις μια σειρά επεισοδίων για το Netflix. Όλο αυτό θα απαιτεί πιο επαγγελματικό εξοπλισμό και ενδεχομένως extra άτομα να σε βοηθήσουν. Πιστεύεις ότι τέτοιες συνθήκες θα αλλοιώσουν την μέχρι τώρα δουλειά σου που κυριαρχεί ο αυθορμητισμός και ο ρομαντισμός;

Κοιτά, φυσικά και το έχω σκεφτεί. Αυτό εξαρτάται από το ποιος θα πάρει το περιεχόμενο μου και πόσο ελαστικός θα μπορεί να είναι ώστε να δεχτεί να γίνει πιο αυθόρμητο και να μην τον ενοχλεί αν η κάμερα κουνιέται και λίγο σε κάποιο πλάνο. Σε αυτό πραγματικά έχουν πρόβλημα οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής.

Πες μου ένα περιστατικό που σε σόκαρε και έχεις να το θυμάσαι από το ταξίδι σου στην Αμερική.

Ένα βράδυ ενώ κοιμόμουν μέσα στο van ξύπνησα γιατί άκουγα πυροβολισμούς πιο πέρα. Αυτό ήταν κάτι που έχω να θυμάμαι, δεν έμαθα βέβαια ποτέ τι έγινε γιατί δεν βγήκα από το  van φυσικά. Επίσης ένα άλλο βράδυ που κοιμόμουν στην έρημο άκουγα θορύβους στο van, κάτι χτύπαγε πάνω στην λαμαρίνα. Δεν καταλάβαινα τι μπορεί να ήταν οπότε στην αρχή φοβάσαι. Και να έβγαινα έξω ήταν το απόλυτο σκοτάδι, δεν θα έβλεπα τίποτα.

Βασίλη, είσαι ατρόμητος ή έχεις άγνοια κινδύνου;

Ατρόμητος σίγουρα δεν είμαι αλλά ούτε έχω άγνοια κινδύνου. Δεν είμαι αφελής σαν άνθρωπος, τον σκέφτομαι τον κίνδυνο και τον φόβο αλλά πιστεύω πως με παρακινεί το ότι θέλω να το ζήσω!

Πόσες Πολιτείες επισκέφτηκες στην Αμερική;

Πήγα Καλιφόρνια, Φλόριντα, Τέξας, Γιούτα, Νεβάδα, Αριζόνα, Όρεγκον αυτές νομίζω. 

5 Πράγματα που πρέπει να δεις ή να κάνεις στην Αμερική.

Πρέπει να πας στο φεστιβάλ Burning Man, πριν πεθάνεις!

Να κάνεις road trip στην Αμερική. Μόνος ή με παρέα.

Να επισκεφτείς τα Universal Studios.

Αν ψάχνεις μια διαφορετική εμπειρία να επισκεφτείς το Slab city.

Να πας στο Grand Canyon, Antelope Canyon και Joshua Tree. Γενικά τα National parks.

Να φας το καλύτερο burger στο IN -N-OUT.

Να φας donuts στην Αμερική! Όπου και να φας θα είναι τέλειο!

3 Πράγματα από την Αμερική που θα ήθελες να τα έχεις και στην χώρα σου. 

Θα ήθελα να περιμένω την “έκπληξη” στη μέρα μου. Αυτό που περπατάς και δεν περιμένεις να το δεις αλλά το βλέπεις. Στην Ευρώπη περπατάς και ξέρεις τι θα δεις. Στην Αμερική μπορεί να σου συμβεί το καλύτερο, από το να σε δει ένας παραγωγός στο δρόμο και να σε κάνει Super Star αλλά και το χειρότερο.

Τα Burgers της Αμερικής!

Και θα ήθελα και κάτι γαλατάκια που βάζουν στον καφέ τους (εξαιρετικά!) και παραδόξως δεν υπάρχουν στην Ευρώπη!

Έχεις βρει το μέρος του πλανήτη που θα ήθελες να τραβήξεις χειρόφρενο;

Η Αυστραλία ήταν ένα μέρος που μου άρεσε πάρα πολύ! Είναι ένα πανέμορφο μέρος, νιώθεις ότι είναι απάτητο. Είναι ένας όμορφος τόπος για να ζεις. Είναι πιο εύκολη η ζωή και από την Αμερική. Φαντάσου ότι στην Αυστραλία, είναι χαμηλή η φορολογία και υψηλοί οι μισθοί. Νομίζω ο κόσμος ζει πολύ πιο καλά εκεί, βλέπεις πολύ λιγότερο ταλαιπωρημένους ανθρώπους. Από την άλλη θα μπορούσα να ζήσω και στην Αμερική. Νομίζω ισοπαλία.

Τι σου άφησε η Αμερική σαν επίγευση;

Μου αρέσει πολύ ότι σε αυτό το μέρος δεν βαριέσαι! Έχει κάτι το απρόβλεπτο και το εντυπωσιακό! Μου αρέσει που δεν είναι προβλέψιμη και βαρετή! Όσο αναφορά τους Αμερικάνους, μου έκανε τρομερή εντύπωση το γεγονός πως τους είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταλάβουν πως ζει ένας άνθρωπος παράδειγμα εδώ στην Ελλάδα ή στα Βαλκάνια. Αυτό οφείλεται στο ότι έχουν όλες τις ανέσεις, και από οικονομικής πλευράς τα έχουν όλα τόσο εύκολα. Σκέψου πως ο μέσος Αμερικάνος είναι ένας πλούσιος Ευρωπαίος! 

Κλείνοντας, ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου; Πότε και που θα ξαναταξιδέψεις;

Θα παρατείνω τη διαμονή μου λίγο ακόμη στην Ελλάδα, χάρη στο τηλεπαιχνίδι “Η Φάρμα” που θα προβληθεί από τον ant1. Δέχτηκα μια πρόταση από το κανάλι και αποφάσισα να ζήσω και αυτή την εμπειρία. Όταν τελειώσω με αυτό, ο στόχος είναι να φύγω και να επισκεφτώ ένα σημείο από κάθε ήπειρο. Τα υπόλοιπα στα βίντεο μου…

Insta: manbill8

Youtube: VASILIS MANJURANIS