Με όλο το διαθέσιμο δυναμικό της η Πυροσβεστική και με τη συμβολή του Ελληνικού Στρατού, συνεχίζεται η τιτάνια μάχη για να ελεγχθεί η επικίνδυνη φωτιά που ξέσπασε από το μεσημέρι της Τρίτης στις περιοχές Βαρυμπόμπη, Αδάμες, Θρακομακεδόνες.

Οι προσπάθειες πυρόσβεσης δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό κατά τη διάρκεια της νύχτας, που εξελίχθηκε εφιαλτική για τους κατοίκους και για όσους επιχειρούσαν στην περιοχή αν και η μείωση της έντασης των ανέμων με την παράλληλη έναρξη της συνδρομής των εναέριων μέσων που επιχειρούν από τα ξημερώματα γεννά την ελπίδα πως σήμερα θα η φωτιά θα μπορέσει να τιθασευτεί.  

Eurokinissi

Μένουμε σπίτι, με τα παράθυρα κλειστά

Στο μεταξύ η ατμόσφαιρα στην Αττική είναι αποπνικτική αφού σε πολλές περιοχές και σήμερα ο καπνός όχι μόνο είναι ορατός αλλά ακόμη και πολλά χιλιόμετρα μακριά από την Βαρυμπόμπη η φωτιά αλλά και η γεύση του καπνού είναι έντονη ενώ η στάχτη ήταν παντού ακόμη και μέσα σε διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών καλεί τους πολίτες να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες κι αν είναι απολύτως απαραίτητο να κυκλοφορήσουν έξω, να χρησιμοποιήσουν μάσκες N95, ΚΝ95 ή FFP2.

Η κατάσταση στο μέτωπο της φωτιάς

Η κατάσταση τις πρώτες πρωινές ώρες χαρακτηρίζεται οριακά καλύτερη συγκριτικά με χθες ενώ στην περιοχή επιχειρούν: 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Έχουν κινητοποιηθεί και περιοδικά θα επιχειρήσουν 5 Α/Φ και 9 Ε/Π. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Η μάχη την παρούσα στιγμή εντοπίζεται στο κύριο μέτωπο της φωτιάς που κατευθύνεται προς το Τατόϊ ενώ βασικές εστίες της φωτιάς εντοπίζονταν γύρω από το νεκροταφείο Κρυονερίου και στο Ρέμα της Χελιδονούς. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη δεύτερη εστία οι προσπάθειες εστιάζονται στον περιορισμό της πυρκαγιάς, ώστε να μην φτάσει και φυσικά να μην ”διασχίσει” την Εθνική Οδό. 

ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES

Η καταστροφή στο πρώτο φως τη μέρας

Το πρώτο φως της μέρας πάντως αποκαλύπτει και το μέγεθος της καταστροφή με τον δήμαρχο  Αχαρνών, Σπύρο Βρεττό να κάνει λόγο για ανυπολόγιστες καταστροφές.

«Υπάρχουν αποκαΐδια και στάχτες, είναι φοβερό αυτό που έχει συμβεί εκατοντάδες στρέμματα πευκοδάσους έχουν καεί, δεκάδες σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς, από σήμερα οι υπηρεσίες του δήμου θα ξεκινήσουν επίσημη καταγραφή. Θα κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η περιοχή, έχω μιλήσει με τον περιφερειάρχη και με τον υπουργό Εσωτερικών με σκοπό να προχωρήσουμε άμεσα σε αποζημιώσεις των ανθρώπων που έχουν πληγεί. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τον κόσμο έχει πάθει ζημιά ο κόσμος, είναι λυπηρή εικόνα… Απογοήτευση» ανέφερε νωρίς το πρωί ο κ. Βρεττός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

Σημειώνετε πως χθες σε νοσοκομεία είχαν μεταφερθεί έξι άτομα τα οποία παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα. 

NURPHOTO VIA GETTY IMAGES

Προβλήματα ηλεκτροδότησης

Σε ό,τι αφορά το δίκτυο ηλεκτροδότησης η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σήμερα αφού από πολύ νωρίς το πρωί  επανήλθαν σε λειτουργία τα κυκλώματα του Συστήματος Μεταφοράς που είχαν βγει εκτός λόγω της πυρκαγιάς.

Πρόκειται για το διπλό κύκλωμα υπερυψηλής τάσης 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα υψηλής τάσης 150 kV ’Αγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό.

Πάντως το σύστημα καλείται και σήμερα να αντιμετωπίσει δύσκολες συνθήκες εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, της υψηλής ζήτησης αλλά και των πρόσθετων προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από τις πυρκαγιές. Η ζήτηση σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται να κινηθεί και σήμερα σε επίπεδα – ρεκόρ, κοντά στα 11.000 μεγαβάτ ενώ σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται και οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Σε ετοιμότητα για περικοπές στη ζήτηση ρεύματος βρίσκονται παράλληλα οι μεγάλοι καταναλωτές ρεύματος (βιομηχανίες).

Η ηλεκτροδότηση της Αττικής εξασφαλίστηκε χθες με παράκαμψη των σημείων που ήταν εκτός λειτουργίας λόγω της πυρκαγιάς, κάτι που ωστόσο μειώνει δραστικά την ασφάλεια του συστήματος.