Ο αυχένας είναι ο συνδετικός κρίκος του κορμού με το κεφάλι και  αποτελείται από 7 σπονδύλους. Οι σύνδεσμοι και οι μύες εφάπτονται στους σπονδύλους, διαμορφώνοντας μία τόσο δυνατή και σταθερή δομή, που μπορεί να ανταποκριθεί σε δύσκολες απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Όταν μιλάμε για αυχενικό σύνδρομο δεν αναφερόμαστε σε συγκεκριμένη πάθηση αλλά σε διάφορα συμπτώματα που συγκεντρώνονται στην περιοχή του αυχένα δυσκαμψία, νευραλγία, ζαλάδες, πονοκέφαλος κ.α.

Για να δημιουργηθεί ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο θεραπείας, απαιτείται μία προσεκτική διάγνωση από τον ορθοπεδικό, ώστε να βρεθεί η  αίτια που  δημιούργησε το αυχενικό σύνδρομο.

Μυϊκά αίτια

Οι μύες συχνά κατηγορούνται για τον πόνο στον αυχένα, ειδικά στους νέους. Οι πολλές ώρες εργασίας με  κακή στάση σώματος – κατ’ επέκταση και του αυχένα – αποτελούν την απαρχή των σπασμών στους μύες της περιοχής. Αυτή η κατάσταση επιτρέπει στον αυχένα να χάσει την φυσιολογική λόρδωση που έχει και να δημιουργήσει τον ευθειασμό του αυχένα.

Αίτια προερχόμενα από τους μεσοσπονδύλιους δίσκους

Η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι μία συχνή αιτία που σχετίζεται με το αυχενικό σύνδρομο και μπορεί να αφορά όλες τις ηλικίες. Η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου προκαλείται στον αυχένα από έντονο φορτίο που ασκείται στην περιοχή ή από απότομη εφαρμογή φορτίου με μη φυσιολογικό τρόπο (π.χ. τροχαίο ατύχημα).

Συμπτώματα

Ανάλογα με τη βλάβη τα συμπτώματα μπορεί να είναι και διαφορετικά. Κάθε επίπεδο του αυχένα δίνει νεύρωση σε διαφορετικά σημεία των άνω άκρων, έτσι ανάλογα με το νεύρο που πάσχει, διαφοροποιείται και το σύμπτωμα. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι μούδιασμα σε διάφορα σημεία του άνω άκρου, στην ωμική ζώνη και στην περιοχή του ρομβοειδή. Επίσης ίσως εμφανιστεί πονοκέφαλος, ζαλάδα και κάποιες φορές ακόμη και βουητό στα αυτιά ή  και ένα αίσθημα της ανάγκης σφιξίματος των ματιών.

Φυσικοθεραπεία

Αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας αυχενικού συνδρόμου είναι η φυσικοθεραπεία. Κάθε φυσικοθεραπευτής, ανάλογα τη συμπτωματολογία και την αίτια που δημιούργησε το αυχενικό σύνδρομο, φτιάχνει το πρόγραμμα θεραπείας του, με σκοπό να ανακουφίσει από τα συμπτώματα και να αντιμετωπίσει όσο καλύτερα μπορεί τις αιτίες που το δημιούργησαν. Κλασσικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας περιλαμβάνει διαθερμίες, ρεύματα υπέρηχα laser, μαλάξεις και ασκήσεις.

Πρόσθετα και ανάλογα την περίπτωση βοηθούν ο βελονισμός, τα μαγνητικά πεδία, η διαμαγνητική αντλία, η θεραπεία ραδιοσυχνοτήτων tecar,το manual therapy, η τεχνική ergon. Κάθε τεχνική εφαρμόζεται από επαγγελματία φυσικοθεραπευτή απόφοιτο ατει η πανεπιστήμιου.

Οι ειδικές εφαρμογές πέραν του κλασσικού προγράμματος θεραπείας χρειάζονται ειδική εκπαίδευση. Για αυτό το λόγο οι φυσικοθεραπευτές συνεχώς εκπαιδεύονται και ενημερώνονται για τις νέες μορφές θεραπειών με σκοπό οι ίδιοι να βελτιώνονται αλλά και να προσφέρουν ότι καλύτερο μπορούν στους συνανθρώπους τους.

Σκοπός της φυσικοθεραπείας είναι η μείωση των συμπτωμάτων, η αντιμετώπιση της αιτίας που δημιούργησε το πρόβλημα και η επαναφορά του ασθενή στην καθημερινότητα χωρίς προβλήματα.


Θεοφάνης Μουντζούρης

Φυσιοθεραπευτής / Ιδιοκτήτης Κέντρου Φυσικοθεραπείας Physiof