Αρχαιολόγοι στην Πομπηία παρουσίασαν ένα εντυπωσιακό εύρημα, ένα κατάστημα ζεστού φαγητού και ποτών, με νωπογραφίες, που σέρβιρε το αντίστοιχο αρχαίο «street food».

Γνωστό ως θερμοπωλείο, το κατάστημα ανακαλύφθηκε στον αρχαιολογικό χώρο Regio V, που δεν είναι ανοιχτός ακόμη για το κοινό. Είχε έρθει εν μέρει στο φως σε ανασκαφή του 2019, αλλά τώρα αποκαλύφθηκε εξ’ ολοκλήρου και σήμερα έγινε η σχετική παρουσίαση των ευρημάτων.

Ίχνη φαγητού σχεδόν 2.000 ετών βρέθηκαν σε κάποια από τα βαθιά δοχεία από τερακότα που περιείχαν ζεστό φαγητό, τα οποία ο καταστηματάρχης κατέβαζε μέσα στις στρογγυλές τρύπες που υπήρχαν στον πάγκο. 

H μπροστινή πλευρά του πάγκου είναι διακοσμημένη με νωπογραφίες με φωτεινά χρώματα, κάποια από τα οποία με ζώα που αποτελούσαν τα συστατικά των φαγητών που σερβίρονταν, όπως κοτόπουλα και πάπιες.

«Είναι ένα εντυπωσιακό εύρημα. Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτουμε ένα ολόκληρο θερμοπωλείο», δήλωσε ο Μάσιμο Οσάνα, διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου στην Πομπηία.

Μεταξύ άλλων οι αρχαιολόγοι βρήκαν κεραμικά αγγεία που χρησιμοποιούνταν για το μαγείρεμα βραστού ή σούπας, φιάλες κρασιού και αμφορείς. «Οι προκαταρκτικές αναλύσεις μας δείχνουν ότι οι φιγούρες που είναι ζωγραφισμένες στην μπροστινή πλευρά του πάγκου αντιπροσωπεύουν, τουλάχιστον εν μέρει, τα φαγητά και ποτά που πωλούνταν εδώ», δήλωσε η Βαλέρια Αμορέτι, ανθρωπολόγος.

Ίχνη χοιρινού, ψαριού, σαλιγκαριών και βοδινού βρέθηκαν στα δοχεία, μια ανακάλυψη που η ίδια χαρακτήρισε «επιβεβαίωση της μεγάλης ποικιλίας ζωικών προϊόντων που χρησιμοποιούνταν για την προετοιμασία πιάτων».

Σύμφωνα με Reuters