Που έχω βάλει τα κλειδιά μου; Που έχω παρκάρει; Ξέχασα το ραντεβού που είχα σήμερα. Αν σας συμβαίνει συχνά τότε ανήκετε στο 18% των ανθρώπων που παρουσιάζουν ήπιες γνωστικές διαταραχές.

Η νόσος που απειλεί σχεδόν ένας στους 4 και θα αποτελέσει την ασθένεια με την μεγαλύτερη αύξηση κορυσμάτων τις επόμενες δεκαετίες είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ, και σύμφωνα με νέα έρευνα συνδέεται άμεσα με το ότι ξεχνάμε κάποια μικροπράγματα μέσα στην καθημερινότητά μας.Το 80% των Αμερικανών παρουσιάζουν ήπιες γνωστικές διαταραχές και όσο πλησιάζουμε τα 60 έτη, φαίνεται πως αυτό είναι σημάδι εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Εφιστούν την προσοχή οι ειδικοί καθώς δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσεις την ήπια γνωστική διαταραχή, καθώς μπορεί να είσαι λειτουργικός, να οδηγείς, να κάνεις τις δουλειές του σπιτιού αλλά ταυτόχρονα να ξεχάσεις τα γενέθλια του αγαπημένου σου φίλου για παράδειγμα.

Οι ασθενείς που πάσχουν δεν πηγαίνουν στον γιατρό, σε ποσοστό 40% κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο καθώς η νόσος του Αλτσχάιμερ αν εντοπιστεί αργά είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Σε έρευνα της Αμερικανικής Εταιρίας Αλτχάιμερ αναφέρεται ότι περίπου το 30% όσων παρουσιάζουν ήπια γνωστική εξασθένιση παρουσιάζουν νόσο Αλτσχάιμερ εντός πενταετίας.

Υπάρχουν παράγοντες που συμβάλουν στην ήπια γνωστική διαταραχή και είναι οι εξής:

Παρενέργειες από μακροχρόνια χρήση φαρμάκων

Υπερβολικό άγχος

Προβλήματα ύπνου

Καρδιακά προβλήματα

Θυροειδής δυσλειτουργία

Σε κάθε περίπτωση μια επίσκεψη σε γιατρό με κάποια από τα παραπάνω προβλήματα σε συνδυασμό με το ότι ξεχνάμε μέσα στην ημέρα κρίνεται απαραίτητη.