Περισσότερα από 7,5 εκατομμύρια στρέμματα της Σιβηρίας, δηλαδή περίπου το 1/3 της συνολικής έκτασής της, έχει παραδοθεί στις φλόγες. Στάχτες και αποκαΐδια, σε μία χώρα που καθότι αραιοκατοικημένη, η κυβέρνηση λέγεται πως είχε μία κάποια… βραδύτητα στο να οργανώσει την κατάσβεση. Τα παραπάνω μάλιστα, επιβεβαιώνονται από δήλωση του κυβερνήτη της περιοχής, ο οποίος δήλωσε ότι: «Αυτό (η πυρκαγιά) είναι ένα κοινό φυσικό φαινόμενο, δεν έχει κανένα νόημα να το πολεμήσουμε, και μάλιστα μερικές φορές, ίσως να είναι και επιβλαβές».

Ο καπνός λέγεται πως ξεπέρασε το Νοβοσιμπίρσκ, την 3η μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας- εκτός από άλλα μεγάλα αστικά κέντρα– και τον Αρκτικό Κύκλο, έχει καλύψει 4,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα πάνω από την κεντρική βόρεια Ασία και πλέον έχει μεταφερθεί στην Βόρεια Αμερική.

Έτσι για την ιστορία, κάπου εδώ να πούμε πως ο καπνός από πυρκαγιές, αποτελείται από μικροσκοπικά σωματίδια και αέρια, όπως μονοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του άνθρακα και η έκθεση σε αυτόν μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη ορισμένων ασθενειών όπως καρδιαγγειακά και πνευμονικά προβλήματα. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως οι τεράστιες απώλειες δασών που απορροφούν άνθρακα από την ατμόσφαιρα καθώς και η δημιουργία καπνού θα συμβάλουν σε αύξηση της θερμοκρασίας στη Σιβηρία.

Μία ακόμα απόδειξη ότι ο πλανήτης εκπέμπει «SOS» εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, έρχεται από την Γροιλανδία όπου 10 δισ. τόνων πάγου έλιωσαν σε μόλις μία ημέρα.
Σα να μην έφτανε όμως, αυτό την ίδια ώρα κάποιες από τις περιοχές της, πλήττονται από πλημμύρες. Μάλιστα στην πόλη Baikalsk, η οποία βρίσκεται στις όχθες της βαθύτερης λίμνης του κόσμου, υπάρχουν 13 δεξαμενές αποθήκευσης ανεπεξέργαστων τοξικών αποβλήτων, οι οποίες κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν και έτσι τα απόβλητα να χυθούν στην λίμνη.
Και κάπου εδώ αναρωτιέσαι. Μήπως βάλαμε τα χεράκια μας και… βγάλαμε τα ματάκια μας; Μήπως με όλη αυτή την απληστία για συνεχές κέρδος, έχουμε φέρει τη Γη, στα όριά της; Μήπως;

Λ. Μπουκουβάλα