Ανακαινίζοντας το σπίτι σου αυτόματα ανεβάζεις και την αξία του, εφόσον, φυσικά, γίνουν οι σωστές επιλογές και δεν ξεφύγεις και πολύ από τον προϋπολογισμό σου. Εμείς συγκεντρώσαμε όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις προκειμένου να ανανεώσεις το σπίτι σου, επισημαίνοντας παράλληλα και κάποια σημεία που πρέπει να προσέξεις ιδίως αν σκοπεύεις να το ενοικιάσεις.

Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν αρχίσεις τις εργασίες

Πριν κλείσεις το συνεργείο που θα αναλάβει την ανακαίνισή σου ξεκίνα απαντώντας τις παρακάτω ερωτήσεις:

  • Έχει το σπίτι προβλήματα ηλεκτρικής καλωδίωσης που πρέπει να φτιάξεις;
  • Είναι τα υδραυλικά του σπιτιού σε καλή κατάσταση;
  • Υπάρχουν ζημιές σε οροφή, πάτωμα ή και τοίχους;
  • Το σύστημα θέρμανσης και ψύξης τους σπιτιού δουλεύει σωστά;
  • Ποια σημεία του σπιτιού είναι αδύνατον να αλλάξουν ή που θα κοστίσουν πολύ ακριβά αν αντικατασταθούν (π.χ. οι εσωτερικοί σωλήνες και τα δομικά τοιχώματα);
  • Σε τι ενοικιαστή στοχεύεις (π.χ. φοιτητή, υπάλληλο εταιρείας, οικογένεια, κτλ);
  • Πώς πρέπει να διαρρυθμιστεί το σπίτι έτσι ώστε να ταιριάζει με τον τρόπο ζωής του συγκεκριμένου τύπου ενοικιαστή;
  • Πρέπει να επιπλώσεις πλήρως τους εσωτερικούς χώρους έτσι ώστε να ικανοποιηθεί ο ενοικιαστής που στοχεύεις;
  • Χρειάζεσαι άδεια από την πολεοδομία για τις ανακαινίσεις που θέλεις να κάνεις;

Σημείωση: Οι επιφανειακές αλλαγές (πχ μικρές ηλεκτρικές εργασίες και βάψιμο τοίχων) και η αντικατάσταση συσκευών που δεν χρειάζονται αλλαγή στα ηλεκτικά κυκλώματα ή στις σωληνώσεις, συνήθως δεν απαιτούν ειδική άδεια. Ίσως χρειαστεί να βγάλεις άδεια από την πολεοδομία όμως εάν, για παράδειγμα, έχεις σκοπό να κατεδαφίσεις δομικούς τοίχους και για άλλες μεγάλες αλλαγές. Σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν να συμβουλευτείς την υπηρεσία αδειοδότησης για το αν χρειάζεται να βγάλεις άδεια για τις αλλαγές που σκοπεύεις να κάνεις στο ακίνητο ή όχι, προκειμένου να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Τι να αποφύγεις

Αν και πολλοί ιδιοκτήτες επιλέγουν να κάνουν τις εργασίες του σπιτιού μόνοι τους για να γλιτώσουν το κοστος ενός επαγγελματία, καλό θα ήταν να μην το κάνεις. Καλύτερα να  πληρώσεις κάτι παραπάνω και να ξέρεις ότι η δουλειά έχει γίνει σωστά, ειδικά αν πρόκειται για μεγάλες δομικές αλλαγές, καθώς αυτές απαιτούν εξειδίκευση σε μεγάλο βαθμό. 

Επίσης, προσπάθησε να αποφύγεις:

Τη χρήση φθηνών υλικών  

Τα οικονομικά υλικά δεν είναι πολύ ανθεκτικά, επομένως δεν αποτελούν μια καλή επένδυση μακροπρόθεσμα. Σε σημαντικές ανακαινίσεις, όπως την αλλαγή δαπέδου, τα πλακάκια και του πάγκους σε μπάνιο και κουζίνα, αντίστοιχα, καλό θα ήταν να διαλέξεις ανθεκτικά υλικά (πχ γρανίτης ή μάρμαρο) που δεν θα δυσκολέψουν την συντήρηση του ακινήτου.

Τα έντονα χρώματα 

Μπορείς να δώσεις μια αίσθηση ζεστασιάς με μια ουδέτερη παλέτα χρωμάτων που ελκύει μεγαλύτερο αριθμό ενοικιαστών από τα τολμηρά χρώματα και τις παροδικές τάσεις.

Τις υπερβολές

Σίγουρα οι ενοικιαστές εκτιμούν ακίνητα που έχουν οικιακές συσκευές. Μπορείς να αγοράσεις έξυπνες συσκευές χωρίς απαραίτητα αυτές να είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, εκτός αν, φυσικά, στο επιτρέπει η τσέπη σου. Γενικά, όμως, καλύτερα να επενδύσεις στην ανακαίνιση του μπάνιου και της κουζίνας, αφού αυτά προσφέρουν την μεγαλύτερη απόδοση επένδυσης.

Τι να προσέξεις 

Θέσε ξακάθαρους στόχους και φρόντισε να ξέρεις ακριβώς τι θα ξοδέψεις, που και πόσο. Καλό θα ήταν, επίσης, να φροντίσεις τον φωτισμό του σπιτιού, έτσι ώστε να δημιουργεί ένα φιλικό και φιλόξενο περιβάλλον. Τέλος, υπάρχουν πάρα πολλές έξυπνες αρχιτεκτονικές λύσεις που θα βοηθήσουν να αυξήσεις την λειτουργικότητα του χώρου σου, κάνοντάς τον πιο ελκυστικό στους ενοικιαστές. Μικρές παρεμβάσεις, όπως η δημιουργία επιπλέον αποθηκευτικού χώρου σε ένα μικρό σπίτι, για παράδειγμα, μπορούν κυριολεκτικά να μεταμορφώσουν το χώρο. Φυσικά, η θέρμανση είναι το πιο σημαντικό πράγμα σε μια ανακαίνιση. Γι αυτό φρόντισε να κάνεις συγκεκριμένη μελέτη για τις ανάγκες του χώρου σου προκειμένου με την βοήθεια των ειδικών να καταλήξεις στο μέσο θέρμανσης που είναι πιο αποδοτικό αλλά και συμφέρον για την τσέπη σου.