Αν και new entry στην πόλη, και τι δεν έχει δει αυτή η μπάρα. Πόσες χιλιάδες ιστορίες και αν έχει ακούσει μέσα σε λίγους μόνο μήνες ζωής. Χαρές, πόνους, χωρισμούς, υπέροχα μεθύσια από εκείνα που καταλήγουν σε αγκαλιές και φιλιά, και δεκάδες από αυτά τα «τελευταία ποτά» που πολλαπλασιάστηκαν και μας βρήκαν τα ξημερώματα, να χορεύουμε πλάι στον Μπουκόφσκι. Την ίδια ώρα, που ο Κωστής μέσα από το bar, ατάραχος, μας μίλαγε για το «Σύννεφο με Παντελόνια…».

Πείτε μου άραγε, από το όνομα του μαγαζιού αυτού και μόνο, θα μπορούσατε να φανταστείτε κάτι διαφορετικό; Φυσικά, και όχι. Οι «Αισθηματίες», του Καζαντζίδη ή του Νίκου Τριανταφύλλου, από όπου πήραν και το όνομά τους, δεν θα μπορούσαν να είναι ακόμη ένα σημείο συνάντησης στο κέντρο της πόλης. Ακόμη ένα μοντέρνο καφέ. Οι «Αισθηματίες» έχουν καρδιά, έχουν ψυχή και φιλότιμο. Και το δείχνουν καθημερινά περίτρανα σε όποιον περάσει από εκεί. Ολημερίς. Από νωρίς το πρωί για την πρώτη «καλημέρα» και καφέ στο χέρι για τη δουλειά, το μεσημέρι για δροσερά κους κους, με μπυρίτσα και τσιμπολόι στα τραπεζάκια στον πεζόδρομο ή αργά το βράδυ για αγκαλιές και χάδια στη μπάρα.

Γιατί οι «Αισθηματίες» δεν είναι απλά ένα ακόμη bar. Γιατί σε κανένα άλλο bar της πόλης δεν θα ακούσεις Iggy Pop και στο καπάκι Μητροπάνο, και θα γουστάρεις τόσο. Γιατί το κοινό είναι τόσο ετερόκλητο που προσφέρεται για κοινωνιολογική μελέτη. Τι κοινό έχει ένας εξηντάρης δικαστής με έναν φοιτητή ιατρικής; Και, όμως! Γιατί από τα πρώτα λεπτά, χωρίς καλά – καλά να το καταλάβεις, θα τους κάνεις και τους δύο φίλους σου. Για τον Κώστα και τον αδερφό του, που έχουν μάτια παντού και μια καρδιά «γεμάτη χρυσάφι». Γιατί καλοκαιριάζει, και αν όχι εκεί, τότε που ρε παιδιά, θα ανταμώσουμε εμείς οι… «Αισθηματίες»;

Μπουμπουλίνας 29 και Αριστοτέλους, Πειραιάς

Facebook: Ασθηματίες Instagram: aisthimaties