Μεγάλη θλίψη για τον αιφνίδιο θάνατο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, που «έφυγε» από κοντά μας σήμερα, μόλις σε ηλικία 63 ετών, ενώ βρισκόταν στο σπίτι του στον Πτελεό Βόλου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στις 4.30 τα ξημερώματα έγινε κλήση στο ΕΚΑΒ που έφτασε στην οικεία με κινητή μονάδα αλλά ο αγαπημένος τραγουδοποιός ήταν ήδη νεκρός. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της πόλης όπου διαπιστώθηκε τυπικά ο θάνατος του, ο οποίος φέρεται να οφείλεται σε καρδιακή προσβολή.

Ο ίδιος είχε δώσει συναυλία στην γενέτειρά του την περασμένη Παρασκευή με τον Νίκο Πορτοκάλογλου με τον οποίο θα τραγουδούσε αύριο στο Ηρώδειο.

Ο τροβαδούρος του ελληνικού ροκ σφράγισε την εγχώρια μουσική τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, συντρόφευσε δυο γενιές ακροατών και άφησε πίσω τραγούδια που αντέχουν στο χρόνο, όπως μεταξύ άλλων τα εξής:

«Διδυμότειχο μπλουζ», «Εκεί στο Νότο», «Και τι ζητάω», «Πόσο σε θέλω», «Ρίξε κόκκινο στη νύχτα», «Μικρός τιτανικός», «Μου λες τα μάτια σου», «Ένας Τούρκος στο Παρίσι», «Ο μ΄ αγαπάς κι η σ΄ αγαπώ», «Θα ρωτήσω τα τραγούδια» και «Να δεις τι σου ‘χω για μετά».

Ο Λαυρέντης ασχολήθηκε από μικρός με την μουσική για να βρεθεί να εργάζεται σε αποθήκη δισκογραφικής εταιρείας όπου αργότερα θα κυκλοφορήσει το πρώτο του 45άρι το 1978 με τους «P.L.J. Band», με αγγλικό στίχο και τίτλο «Gaspar».

Η πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά του συγκροτήματος (1982) «Armageddon» δεν είχε εμπορική επιτυχία γι’ αυτό στη δεύτερη στράφηκαν στον ελληνικό στίχο. Η μπάντα των Μαχαιρίτσα, Μιτζέλου, Κικριλή και Βασαλάκη, με προσθήκη τον Σπυρόπουλο, μετονομάστηκε σε «Τερμίτες» παραπέμποντας στους Beatles (σκαθάρια).

Ακολουθούν τα άλμπουμ «Αμαρτωλή Μαρία» με τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα» και το κομμάτι «Η αγάπη που χάθηκε στη σκόνη», «Τσιμεντένια τραίνα» και «Περιμένοντας τη βροχή». Η ηχογράφηση της συναυλίας που έδωσαν το 1986 στο Λυκαβηττό κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Τσιμεντένιο Κονσέρτο». Το θρυλικό συγκρότημα διαλύθηκε δύο χρόνια αργότερα και επανενώθηκε για ένα αξέχαστο live το 1998 στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας που επίσης αποτυπώθηκε στο cd «Η συναυλία».

Στην προσωπική του πορεία ως ερμηνευτής και συνθέτης συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα: Χαρούλα Αλεξίου, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Μαρία Φαραντούρη, Φλέρυ Νταντωνάκη, Διονύση Σαββόπουλο, Αντώνη Βαρδή, Δημήτρη Σταρόβα, Μπάμπη Στόκα, Διονύση Τσακνή, Δημήτρη Μητροπάνο, Δήμητρα Γαλάνη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Γιάννη Κότσιρα, Γιώργο Μαργαρίτη, Μίλτο Πασχαλίδη, Γιάννη Ζουγανέλη, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα και Μagic De Spell.

Σε περσινή του συνέντευξη στην «Εφ.Συν.» ο Λ. Μαχαιρίτσας είχε δηλώσει πως «ζούμε μια απόλυτη μοναξιά μέσα σε εκατομμύρια άλλους…» και πως η ζωή «δεν σου δίνει τίποτα απλόχερα. Στα δίνει κι από δίπλα στα παίρνει. Αυτά που μου δίνονταν στη δουλειά συνέβαιναν συγχρόνως με προσωπικές τραγωδίες. Πράγματα που δεν μου αρέσει να κοινοποιώ. Πέρασα ένα λούκι ανεβαίνοντας ιλιγγιωδώς, όταν έφτασα να κάνω τον «Γάτο» -μ’ ένα διάλειμμα ίσως το «Παράθυρα που κούρασε η θέα» γιατί ήταν πολύ μαύρος δίσκος, τον έγραψα όταν είχε σκοτωθεί ο αδερφός μου- που έκανα όλο επιτυχίες».