Η πρώην Σοβιετική Ένωση απειλεί να μονιμοποιήσει τις πολεμικές συρράξεις, δίπλα στην Ευρώπη, τοποθετώντας νάρκες στην ήδη εύθραυστη παγκόσμια οικονομία. Εκτός από τον πόλεμο ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία που μπαίνει στον 8ο μήνα και ήδη έχει μετατρέψει τον επικείμενο χειμώνα για τους Ευρωπαίους σε εφιάλτη, άλλες 4 χώρες βράζουν και είναι έτοιμες για γενικευμένες συρράξεις.

Όσοι πίστεψαν ότι ο πόλεμος ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν είχε τελειώσει, έπεσαν θύματα μια κατάπαυσης πυρός που έμεινε μόνο στα χαρτιά. Εδώ και δύο εβδομάδες οι δύο χώρες μετρούν νεκρούς εκατέρωθεν, με τις ανταλλαγές πυρών να είναι καθημερινότητα. Η Αρμενία βράζει, ζητάει τη παραίτηση του Προέδρου της, Η Τουρκία στηρίζει και τροφοδοτεί με όπλα το Αζερμπαϊτζάν, η Ρωσία είναι με το πλευρό της Αρμενίας, δημιουργώντας ένα περίεργο μέιγμα που είναι έτοιμο να εκραγεί, και να παρασύρει την ήδη ευάλωτη παγκόσμια οικονομία.

Και ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συρράξεις στην Αρμενία είναι ικανές να ενεργοποιήσουν ένα ντόμινο δυσμενών εξελίξεων, έρχονται οι ειδήσεις για τις συρράξεις στα σύνορα Κιργιστάν – Τατζικιστάν.

Οι δύο χώρες έχουν χρόνια εδαφικά προβλήματα, και οι δύο χώρες αμφισβητούν την κυριαρχία επί των εδαφών τους και τις τελευταίες εβδομάδες έχουν δηλωθεί μάχες πάνω στα σύνορα.

Το Κιργιστάν δήλωσε ότι μάχεται να αποκρούσει τις επιθέσεις από το Τατζικιστάν και οι απώλειες σε στρατιώτες είναι ήδη μεγάλες.

Τα σύνορα μεταξύ Τατζικιστάν και Κιργιστάν γίνονται τακτικά θέατρο φονικών συγκρούσεων. Σχεδόν τα μισά από τα 970 χιλιόμετρα των συνόρων αμφισβητούνται και οι ειδικοί αναλυτές περιμένουν όξυνση των μαχών.