Το ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας αλλάζει, ενώ πρόκειται να καταργηθεί τις επόμενες εβδομάδες και η μουσική θα επιτρέπεται πλέον στην εστίαση.

Αναλυτικά, οι ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά.

Ανακοινώσεις για το νέο ωράριο στην απαγόρευση κυκλοφορίας και την μουσική στην εστίαση έκανε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δήλωσε ότι η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων έδωσε το πράσινο «φως» για επέκταση του ωραρίου στην απαγόρευση των μετακινήσεων, αλλά και για την επιστροφή της μουσικής σε καφετέριες και μπαρ.

«Η βελτίωση που παρουσιάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, μας αφήνουν περιθώριο για μερική άρση των περιοριστικών μέτρων», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας θα σταματήσει σε όλη την χώρα από την 1η Ιουλίου, καθώς δεν θα είναι πλέον σε ισχύ.

Επίσης, σχετικά με την μουσική στην εστίαση, διευκρίνισε πως θα επιτρέπεται μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με καθήμενους πελάτες. Παράλληλα, επισήμανε πως θα επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, στη πρώτη παράβαση θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ στη δεύτερη παράβαση το μαγαζί θα κλείνει ή θα μπαίνει σε αναστολή λειτουργίας.

Έτσι, τα νέα μέτρα θα είναι σε ισχύ από το Σάββατο 12 Ιουνίου, με την μουσική να επιτρέπεται στην εστίαση, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίζει από τις 01:30 το βράδυ.

Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε τα εξής μέτρα: 

-Από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών όλων των εξαμήνων καθώς και των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης των ΑΕΙ

-Από το Σάββατο 12 Ιουνίου επανεκκινούν τη λειτουργία τους καταστήματα εστίασης που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές, και μόνο για εκείνες που έχουν δύο ελεύθερες διόδους, ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος καθώς και ο φυσικός αερισμός.

-Από την ίδια ημερομηνία -δηλαδή το Σάββατο 12 Ιουνίου, 6 το πρωί, αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος-θεάματος από 50% σε 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θέσεων. Σε 70% έως 5.000 θέσεων και 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων. Εάν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται στα 10.000 άτομα, σε κάθε περίπτωση, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.

-Για τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται πλέον η ταυτόχρονη παρουσία 4 πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100τ.μ.

-Από την 1η Ιουλίου το όριο για τις υπηρεσίες catering-δεξιώσεων αυξάνεται σε 300 άτομα από 100, που είναι αυτή τη στιγμή.

-Όσον αφορά τις εμποροπανηγύρεις, αποφασίστηκε η επανέναρξή τους μόνο σε περιφερειακές ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%. Το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα επικαιροποιηθεί τις επόμενες ημέρες.