Η πρωτοβουλία Women In Arts (Wom.A), ανοίγει τις πόρτες της και δημιουργεί το πρώτο της τριήμερο πολυθεματικό φεστιβάλ για την ορατότητα σε ζητήματα έμφυλης ανισότητας στον χώρο του πολιτισμού. Μια τριήμερη γιορτή με παραστάσεις θεάτρου και χορού, συναυλίες, εκθέσεις, βιβλία, dj set, σινεμά και συζητήσεις που γιορτάζει, αναδεικνύει και ενδυναμώνει την γυναίκα δημιουργό σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα ειδικοτήτων. 

Τρεις μέρες, τρεις διαφορετικές θεματικές όπου θα κληθούν να συζητήσουν ανοιχτά εργαζόμενες στον χώρο του πολιτισμού, εκπρόσωποι των φορέων που διαμορφώνουν την πολιτισμική πραγματικότητα της χώρας, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί αλλά και καλλιτέχνες και κοινό που επιθυμεί να συμμετέχει στον διάλογο. Περισσότερες από 20 γυναίκες δημιουργοί και καλλιτέχνες διαφορετικών ειδικοτήτων θα παρουσιάσουν τα έργα τους. Πρόκειται για μια ενδεικτική επιλογή της σύγχρονης γυναικείας δημιουργίας στην Ελλάδα με στόχο την ανάδειξη της παρουσίας και της δύναμής της στην πολιτισμική μας πραγματικότητα. Η ορατότητα, η συνάντηση, η δικτύωση και τελικά η ενδυνάμωση, μέσω μιας τριήμερης γιορτής αποτελούν τον στόχο του πρώτου «WOM.A: Festival». WOM.A

Η πρωτοβουλία WOM.A δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 και έχει προκύψει από γυναίκες εργαζόμενες στο χώρο του Πολιτισμού και των Τεχνών με σκοπό να συνεισφέρει στην καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και της έμφυλης βίας, που βιώνουν σε όλες τις εκφάνσεις οι γυναίκες στον συγκεκριμένο επαγγελματικό χώρο. Μας ενδιαφέρει το ζήτημα της ίσης εργασιακής μεταχείρισης όσον αφορά τις ευκαιρίες και τις αμοιβές, τα ποσοστά εκπροσώπησης των γυναικών σε καίριες θέσεις, σε εγχειρήματα μεγάλης ευθύνης και υψηλού ρίσκου αλλά και συνολικά, η εξάλειψη της έμφυλης βίας σε όλες τις μορφές της. * Ο όρος «γυναίκα» χρησιμοποιείται συμπεριληπτικά και αναφέρεται σε όποιο άτομο ταυτίζεται με αυτόν ανεξαρτήτως ταυτότητας και έκφρασης φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού Πρωτοβουλία Wom.A: Σοφία Αντώνιου, Ιώ Βουλγαράκη, Χρηστίνα Γαρμπή, Κάλλια Γερακιανάκη, Ειρήνη Γεωργαλάκη, Εριφίλη Γιαννακοπούλου, Αμαλία Καβάλη, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Λύδια Μιχάηλ, Μαντώ Παπαρρηγοπούλου, Σοφία Πάσχου, Μαρία Τσίμα, Κατερίνα Φώτη

Πότε: Τρίτη 30 – Τετάρτη 31 Μαΐου & Πέμπτη 1 Ιουνίου Ώρα: 18.00 – 24.00

Πού: Στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων Ερμού 134 Αθήνα, Θησείο

Γενική ημερήσια είσοδος για όλες τις εκδηλώσεις: 5 ευρώ

Οργάνωση Φεστιβάλ Wom.A: Ιώ Βουλγαράκη, Κάλλια Γερακιανάκη, Ειρήνη Γεωργαλάκη, Εριφίλη Γιαννακοπούλου, Αμαλία Καβάλη, Μαντώ Παπαρρηγοπούλου, Κατερίνα Φώτη Οργάνωση Παραγωγής: Θεατρική ομάδα INKAL – Σεραφείμ Ράδης Τεχνικός υπεύθυνος: Βαγγέλης Μούντριχας Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μαρία Τσολάκη Graphic design: Γιώργος Γερακιανάκης Φωτογραφίες: Αναστασία Γιαννάκη Το Φεστιβάλ επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και ιδιαίτερα την Δέσποινα Κουτσούμπα για την άψογη φιλοξενία και την υπέροχη συνεργασία μας. Τον Σεραφείμ Ράδη για την γενναιοδωρία, τον χρόνο και την στήριξη του και τον Βαγγέλη Μούντριχα που βρήκε λύσεις και στις πιο τρελές απαιτήσεις μας, χωρίς εσάς τίποτα δε θα ήταν το ίδιο. Όλες τις εθελόντριες και τους εθελοντές που βοήθησαν έμπρακτα στην υλοποίηση του φεστιβάλ. Τη Μαρία Τσολάκη, που πίστεψε στη σημασία της πρωτοβουλίας μας. Την Αναστασία Γιαννάκη για τις μαγικές φωτογραφίες της. Τον Σταύρο Σβήγκο για τη διάθεση και την πολύτιμη βοήθειά του. Την Καλλιόπη Κουτρουμπή για τα γκατζετάκια και την αγάπη της.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Τρίτη 30 Μαΐου: Ορατότητα

18:00 – 22:00 ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ Noucmas: WOMEN MOVE: Real and imaginary encounters. Επτά καλλιτέχνιδες και τρεις συγγραφείς παρουσιάζουν έργα, αφηγήματα και διαλόγους με αφορμή γυναικείες φιγούρες: θηλυκότητες/πρότυπα, πρόσωπα υπαρκτά ή επινοημένα, θεότητες, μυθικά όντα. Διαπραγματεύονται εκ νέου τις σχέσεις των θηλυκοτήτων και τους τρόπους προσέγγισης του ρόλου τους στην κοινωνική σφαίρα. Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Αφροδίτη Αναστασοπούλου, Βίκυ Βασιλείου, Σεβαστιάνα Κωνστάκη, Κατερίνα Σαμαρά, Όλγα Σουρή, Κατερίνα Χάρου, Αλεξία Ψαραδέλη και οι συγγραφείς Ελένη Ρήγα, Ηλέκτρα Σταμπούλου και Βίκυ Τσίρου.

Fast filly: (in)habit Μέσα από καταστάσεις καθημερινότητας, οι καλλιτέχνιδες της έκθεσης (in)habit επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τη μεταιχμιακή σχέση που δημιουργείται μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου χώρου. Εγκαταστάσεις με μεικτά μέσα, βίντεο και ηχητικές συνθέσεις «συγκατοικούν» σε ένα αλλόκοτο σπίτι και στήνουν ένα αυτοσχέδιο εργαστήριο παρατήρησης θραυσμάτων του έξω. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνιδες: Μαρία Ανδρικοπούλου, Νικολέτα Γουλή, Άννα Κοντακτσίου, Γεωργία Πιλάλη, Ειρήνη Φωτιάδη – Ευσταθίου

ΣΙΝΕΜΑ Προβολές ταινιών μικρού μήκους γυναικών δημιουργών

– Zabeta (2021) Της Ελισσάβετ και Σοφίας Σφυρή Διάρκεια: 13’

– Το κορίτσι που δεν μπορούσε να κοιμηθεί (2021) Της Σοφίας Αντωνίου Διάρκεια: 6’

– Παπαρούνες και πάπιες (2022) Της Χρηστίνας Καλλιρόη Γαρμπή Διάρκεια: 20.49’

– LE MON (2023) Των Δημήτρης Κυπραίος, Αιμιλία Κεφαλά, Μάιρα Άμσελεμ Διάρκεια: 7’

– The kitchen dance: An off-beat arrival (2023) Της Κατερίνας Φώτη Διάρκεια: 10’ 18:15

– 19:00 PERFORMANCE “Φυτολόγιο” της ομάδας Bouquet Το Φυτολόγιο είναι ένα μουσικό λεύκωμα, ένα κολάζ ηλεκτρονικής μουσικής, μονολόγων, ποιημάτων και τραγουδιών που αναμετράται με τις τέσσερις εκδοχές της γυναικείας φύσης όπως τις πρότεινε ο Felix Dahn στην ποιητική του συλλογή Mädchenblumen (1888).

19:00- 20:00 ΘΕΑΤΡΟ “Αυτές που δεν προλάβατε” συντετμημένη εκδοχή σε αναλόγιο Θεατρική ομάδα b.p.m theatre group Μια φεμινιστική κωμωδία για τη γυναικεία φιλία σε κείμενο Δανάης Λιοδάκη. Το έργο προσεγγίζει θέματα όπως η έμφυλη βία, η γυναικεία καταπίεση, η σεξουαλική παρενόχληση, μέσα από το πρίσμα της γυναικείας ενδυνάμωσης και του δεσμού της γυναικείας φιλίας.

20: 30- 22:30 ΣΥΖΗΤΗΣΗ WOM.A: Ένα νέο δίκτυο από και για τις γυναίκες δημιουργούς Η επίσημη ίδρυση της πρωτοβουλίας Women In Arts και το άνοιγμά της σε νέα μέλη. Μια συζήτηση για την καταγραφή και την ανάδειξη των ζητημάτων και των προβληματισμών γύρω από την έμφυλη ανισότητα στον χώρο του πολιτισμού αλλά και των στόχων (βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων) της πρωτοβουλίας. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Χριστίνα Γαλανοπούλου Συμμετέχουν τα μέλη της πρωτοβουλίας Women In Arts:

22:30- 00:00 ΣΥΝΑΥΛΙΑ Νεφέλη Φασούλη

Τρίτη 30 Μαΐου: Ορατότητα

18:00 – 22:00 ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ Noucmas: WOMEN MOVE: Real and imaginary encounters. Επτά καλλιτέχνιδες και τρεις συγγραφείς παρουσιάζουν έργα, αφηγήματα και διαλόγους με αφορμή γυναικείες φιγούρες: θηλυκότητες/πρότυπα, πρόσωπα υπαρκτά ή επινοημένα, θεότητες, μυθικά όντα. Διαπραγματεύονται εκ νέου τις σχέσεις των θηλυκοτήτων και τους τρόπους προσέγγισης του ρόλου τους στην κοινωνική σφαίρα.

ΣΙΝΕΜΑ Προβολές ταινιών μικρού μήκους γυναικών δημιουργών

– Zabeta (2021) Της Ελισσάβετ και Σοφίας Σφυρή Διάρκεια: 13’

– Το κορίτσι που δεν μπορούσε να κοιμηθεί (2021) Της Σοφίας Αντωνίου Διάρκεια: 6’

– Παπαρούνες και πάπιες (2022) Της Χρηστίνας Καλλιρόη Γαρμπή Διάρκεια: 20.49’

– LE MON (2023) Των Δημήτρης Κυπραίος, Αιμιλία Κεφαλά, Μάιρα Άμσελεμ Διάρκεια: 7’

– The kitchen dance: An off-beat arrival (2023) Της Κατερίνας Φώτη Διάρκεια: 10’

18:15 – 19:00 PERFORMANCE “Φυτολόγιο” της ομάδας Bouquet Το Φυτολόγιο είναι ένα μουσικό λεύκωμα, ένα κολάζ ηλεκτρονικής μουσικής, μονολόγων, ποιημάτων και τραγουδιών που αναμετράται με τις τέσσερις εκδοχές της γυναικείας φύσης όπως τις πρότεινε ο Felix Dahn στην ποιητική του συλλογή Mädchenblumen (1888).

19:00- 20:00 ΘΕΑΤΡΟ “Αυτές που δεν προλάβατε” συντετμημένη εκδοχή σε αναλόγιο Θεατρική ομάδα b.p.m theatre group Μια φεμινιστική κωμωδία για τη γυναικεία φιλία σε κείμενο Δανάης Λιοδάκη. Το έργο προσεγγίζει θέματα όπως η έμφυλη βία, η γυναικεία καταπίεση, η σεξουαλική παρενόχληση, μέσα από το πρίσμα της γυναικείας ενδυνάμωσης και του δεσμού της γυναικείας φιλίας.

20: 30- 22:30 ΣΥΖΗΤΗΣΗ WOM.A: Ένα νέο δίκτυο από και για τις γυναίκες δημιουργούς Η επίσημη ίδρυση της πρωτοβουλίας Women In Arts και το άνοιγμά της σε νέα μέλη. Μια συζήτηση για την καταγραφή και την ανάδειξη των ζητημάτων και των προβληματισμών γύρω από την έμφυλη ανισότητα στον χώρο του πολιτισμού αλλά και των στόχων (βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων) της πρωτοβουλίας. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Χριστίνα Γαλανοπούλου

22:30- 00:00 ΣΥΝΑΥΛΙΑ Νεφέλη Φασούλη

Τετάρτη 31 Μαΐου: Προσβασιμότητα

18:00 – 22:00 ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ Noucmas WOMEN MOVE: Real and imaginary encounters. (Βλ. 30 Μαΐου) Fast Filly (Βλ. 30 Μαΐου)

ΣΙΝΕΜΑ Προβολές ταινιών μικρού μήκους γυναικών δημιουργών (Βλ. 30 Μαΐου)

18:30 – 20:30 ΣΥΖΗΤΗΣΗ Θεσμοί και υποεκπροσώπηση Μια ανοιχτή συζήτηση όπου σημαντικοί πολιτιστικοί θεσμοί της χώρας θα συζητήσουν την υποεκπροσώπηση των γυναικών στο χώρο του πολιτισμού, προσπαθώντας να εντοπίσουν τις αιτίες αλλά και τις πιθανές λύσεις του προβλήματος. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Μαρία Λούκα Συμμετέχουν εκπρόσωποι των θεσμών:

  • Εθνικό Θέατρο ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Γιάννης Μόσχος η Σύμβουλος Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης Σοφία Ευτυχιάδου
  • Εθνική Λυρική Σκηνή η Διευθύντρια Σκηνής Κατερίνα Πετσατώδη
  • Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Η καλλιτεχνική σύμβουλος για τις διεθνείς παραγωγές θεάτρου του Φεστιβάλ Stephanie Carp  Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος Καλλιτεχνικός Διευθυντής Αστέριος Πελτέκης.
  • Θεσσαλικό Θέατρο η Καλλιτεχνική Διευθύντρια Κυριακή Σπανού
  • Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
  • Υπεύθυνη Δραματολογίου Ιλεάνα Δημάδη
  • Arc for Dance Festival η Καλλιτεχνική Διευθύντρια Φρόσω Τρούσα

21: 00 – 22:15 ΘΕΑΤΡΟ “Η εκπαίδευση εις τα του οίκου δια νεαράς κορασίδας” Μια μελέτη για τη γυναικεία χειραφέτηση στην Ελλάδα. Θεατρική ομάδα 4Frontal Ιστορίες Ελληνίδων από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα -επιμελώς αποσιωπημένες- που αντιστάθηκαν στο παραδοσιακό σχήμα της υποτακτικής συζύγου και νίκησαν. Ιστορίες Ελληνίδων που προσπάθησαν ν’ αντισταθούν και φιμώθηκαν. Γυναίκες που παλεύουν καθημερινά να αποδείξουν την επάρκεια του φύλου τους. Στιγμές από τον αέναο αγώνα της γυναικείας χειραφέτησης που άλλαξαν συνειδήσεις.

22:15- 00:00 ΣΥΝΑΥΛΙΑ Idra Kayne Dj set:Loo

Πέμπτη 1η Ιουνίου: Θηλυκότητα

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ Noucmas WOMEN MOVE: Real and imaginary encounters. (Βλ. 30 Μαΐου) Fast Filly (Βλ. 30 Μαΐου)

ΣΙΝΕΜΑ Προβολές ταινιών μικρού μήκους γυναικών δημιουργών (Βλ. 30 Μαΐου)

18:30 – 20:30 ΣΥΖΗΤΗΣΗ Θηλυκότητες: Ταυτότητα / Σεξουαλικότητα / Μητρότητα / Κακοποίηση Μια συζήτηση για την αναγνώριση και την ισότιμη συμπερίληψη όλων των θηλυκοτήτων στο χώρο του πολιτισμού. Στόχος, η καταγραφή και η ανάδειξη των κύριων ζητημάτων που τις απασχολούν σε ζητήματα έμφυλης ανισότητας και βίας. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης.

20:30 – 21:20 ΧΟΡΟΣ “A Live” – Σοφία Μαυραγάνη Το ”A Live” της Σοφίας Μαυραγάνη τροφοδοτείται από πεδία θεωρίας, πράξης, κειμενικότητας, ήχου και σωματικότητας και κινείται στα όρια της συναυλίας, της διάλεξης και της παράστασης χορού. Μια χορογραφία λέξεων και εννοιών πάνω σε κείμενα και σκέψεις των: Αθηνά Αθανασίου, Αν Κάρσον, Φρεντ Μότεν, Τζούντιθ Μπάτλερ, Τζίνα Πολίτη, και Έλενα Τζελέπη.

21:30 – 23:15 ΘΕΑΤΡΟ “Λοιμός” – Βασίλης Βηλαράς Μια μουσική παράσταση φτιαγμένη από τα υλικά που γεμίζουν τα newsfeed μας καθημερινά. Η πατριαρχία, ο σεξισμός, τα give aways, οι γυναικοκτονίες, η ομοφοβία, ο φασισμός, οι close friends, η αστυνομική βία, το victim blaming, ο παραλογισμός των dating apps, γίνονται τραγούδια σε ένα show που μιλάει για το τσίρκο που λέγεται Ελλάδα.

23:15 – 00:00 Dj set: Harry Koushos