Γάλα πατάτας: Το νέο vegan trend που ήρθε για να μείνει

Ένα προϊόν που αποτελεί σημαντική εναλλακτική των γαλακτοκομικών γεύσεων και θα γίνει προτεραιότητα στις αγοραστικές επιλογές του κοινού πιο πάνω από γάλα σόγιας, βρώμης ή μπιζελιού. Αποτελείται από χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά και προσδίδει μια ιδιαίτερη κρεμώδη γεύση. H βιωσιμότητα το προϊόντος επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι οι πατάτες χρησιμοποιούν περίπου τη μισή γη που χρειάζεται για να καλλιεργήσουν την αντίστοιχη ποσότητα βρώμης.

Live-fire cooking: Η ζωντανή έκρηξη αισθήσεων

Μια νέα μαγειρική εποχή που αντικαθιστά πλήρως την κλασική διαδικασία ψησίματος στον ξυλόφουρνο κερδίζει σε δημοτικότητα στα πιο ακριβά και luxurious εστιατόρια. Ένα ιδιαίτερο και πολλά υποσχόμενο “show”, με πλήθος αρωμάτων που απελευθερώνονται μαζί με τα στοιχεία της φωτιάς. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές και μέθοδοι μέσω των οποίων καθορίζονται στοιχεία από την κατάλληλη θερμοκρασία για κάθε πρώτη ύλη που ψήνεται μέχρι τα συνοδευτικά πιάτα της κάθε συνταγής. Η ανυπομονησία για την τελική δοκιμή γίνεται ακόμη πιο γλυκιά!

Απειλεί η κλιματική αλλαγή το μπρόκολο και το κουνουπίδι;

Μπορεί το μπρόκολο και κουνουπίδι να κερδίζουν ολοένα και περισσότερο στις προτιμήσεις των καταναλωτών, αλλά οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής τα επόμενα χρόνια δεν αποκλείεται να καταστήσουν τα δύο είδη προς… εξαφάνιση από το οικογενειακό τραπέζι αφού οι καλλιέργειες τους θα γίνουν εξαιρετικά δαπανηρές για τους παραγωγούς, απαιτώντας μεταξύ άλλων έως και 61% περισσότερη ποσότητα νερού για άρδευση. Αυτό επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, Αναστάσιος Σ. Σιώμος, εκτιμώντας ότι οι διαφαινόμενες αλλαγές από την κλιματική αλλαγή, θα έχουν ιδιαίτερα δυσμενή επίδραση στην καλλιέργεια τους, σε ότι αφορά στην εμπορεύσιμη παραγωγή και την ποιότητα, αλλά σημαντική διαφοροποίηση στην άσκηση της καλλιέργειάς τους, σε ότι αφορά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, το πότισμα και τις απαιτούμενες καλλιεργητικές πρακτικές.

Koks: To πιο απομακρυσμένο εστιατόριο με αστέρι Michelin στον κόσμο πάει ακόμα πιο μακριά

Ο λόγος για το εστιατόριο Koks, που η έδρα του ήταν στο Leynar, ένα χωριό των νησιών Φερόες με περίπου 250 κατοίκους. Ωστόσο, αυτό αλλάζει, καθώς από το καλοκαίρι του 2023, το εστιατόριο με τα δύο αστέρια Michelin θα μετακομίσει ακόμη πιο μακριά και συγκεκριμένα στο Ilimanaq της Γροιλανδίας, έναν οικισμό με μόλις 53 κατοίκους στην δυτική ακτή του τεράστιου νησιού του Αρκτικού Κύκλου. Φυσικά, τον χειμώνα θα παραμείνει κλειστό, αφού οι καιρικές συνθήκες εκεί δεν επιτρέπουν τα ταξίδια.

Διεθνείς διακρίσεις στο Παρίσι για το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

Τέσσερα χρυσά βραβεία και μια διάκριση απέσπασαν εμβληματικά κρασιά του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη, στον πρώτο οινικό διαγωνισμό για το 2022,«Vinalies Internationales», που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι από την Ένωση Οινολόγων της Γαλλίας (Oenologues de France). Μεγάλο Χρυσό Μετάλλιο κέρδισε η ναυαρχίδα του Κτήματος Αμέθυστος Cava 2019, αλλά και το δημοφιλές Domaine Costa Lazaridi Rose 2021, το οποίο δικαιώθηκε από την αλλαγή της ποικιλιακής του σύνθεσης. Ακόμη με Χρυσό Μετάλλιο βραβεύτηκαν τόσο το πληθωρικό Chateau Julia Merlot 2020 όσο και ο πολυδιάστατος Αμέθυστος Ερυθρός 2020. Σημαντική διάκριση έλαβε επίσης ο Αμέθυστος Fume 2020 ο οποίος απέσπασε Ασημένιο Μετάλλιο.

Η Ιταλία ζητά να προστεθεί ο εσπρέσο στον κατάλογο της παγκόσµιας κληρονοµιάς της UNESCO

Την ένταξη του espresso στη λίστα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco ζήτησε η Ιταλία με αίτησή της, με τους υπεύθυνους να επισημαίνουν ότι είναι «πολύ περισσότερο από ένα απλό ρόφημα». Μετά την προσθήκη της Ναπολιτάνικης πίτσας το 2017 στον σχετικό κατάλογο, η Ιταλία επιδιώκει να εξασφαλίσει την παγκόσμια θέση για άλλο ένα επιτυχημένο σύμβολό της. Ο espresso έγινε αναπόσπαστο μέρος της εθνικής ταυτότητας της Ιταλίας, μετά τη δημιουργία του στο Τορίνο στα τέλη του 19ου αιώνα.