H εφηβεία αποτελεί ίσως την πιο μεγάλη πρόκληση, τόσο για τους γονείς, όσο και για τα ίδια τα παιδιά που βρίσκονται σε αυτή τη φάση ζωής. Οι περισσότεροι από εμάς θα συμφωνούσαμε ότι το εφηβικό στάδιο ήταν μια αρκετά δύσκολη περίοδος στη ζωή μας. Είτε σχετίζεται με τις ορμόνες, είτε με το χαρακτήρα μας που διαμορφώνεται, είτε με τη σταδιακή απομάκρυνση από την οικογενειακή εστία και το «άνοιγμα» προς τον έξω κόσμο, το σίγουρο είναι ένα: Η εφηβεία διέπεται από έντονα συναισθήματα, ακραίες αντιδράσεις και αρκετές συγκρούσεις με τους γονείς.

Υπάρχει τρόπος να μειωθεί το χάσμα που δημιουργείται ανάμεσα σε γονείς και παιδιά σε αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο; Ναι, απαντούν οι Δανοί, ο λαός που από το 1973 αναδεικνύεται σχεδόν κάθε χρόνο ως ο πιο ευτυχισμένος του κόσμου, βάσει της αξιολόγησης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. «Στόχος είναι να μεγαλώσετε υγιείς εφήβους με αυτοπεποίθηση και χαρακτήρα. Είναι, επίσης, σημαντικό να παραμένετε ψύχραιμοι απέναντι σε κάθε έξαρση θυμού του παιδιού. Έτσι, θα μειώσετε τις συγκρούσεις, ενισχύοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη στη σχέση με το παιδί σας. Με αυτό τον τρόπο, θα διανύσετε αυτή την περίοδο – πρόκληση με λιγότερα προβλήματα», λέει η Δανή ψυχοθεραπεύτρια Iben Sandahl, η οποία αποκαλύπτει τα βασικά σημεία του τρόπου με τον οποίο οι Δανοί μεγαλώνουν ευτυχισμένα παιδιά στο βιβλίο της The Danish Way Of Raising Teens.

Δείξτε εμπιστοσύνη

Σύμφωνα με την δρ. Sandahl, η εμπιστοσύνη πρέπει να καλλιεργείται ήδη από πολύ μικρή ηλικία. Αυτό φέρνει γονείς και παιδιά πιο κοντά και δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς ανάμεσά τους. «Ένας έφηβος που αισθάνεται ότι οι γονείς του τον εμπιστεύονται τείνει να είναι πιο συνεπής σε αυτά που έχουν από κοινού συμφωνήσει», λέει χαρακτηριστικά

Η υποστήριξη είναι απαιραίτητη

Όσο δυναμικό κι αν είναι ένα παιδί, έχει πάντοτε την ανάγκη να νιώθει ότι οι γονείς του είναι δίπλα του, παρόντες στα βήματα που κάνει. «Σε έναν τόσο ανασφαλή κόσμο, οι έφηβοι έχουν ανάγκη να νιώθουν ότι το σπίτι λειτουργεί ως το ασφαλές καταφύγιό τους. Ειδάλλως, θα στραφούν σε άλλα πλαίσια, εκτός σπιτιού, που ενδεχομένως δεν θα είναι και τόσο ασφαλή», εξηγεί η δρ. Sandahl.

Αντιμετωπίστε παιδί με συμπόνια

Το αίσθημα της συμπόνιας αναπτύσσεται ήδη από το βρεφικό στάδιο και συνεχίζει μέχρι και την ενηλικίωση, ενθαρρύνοντας την ουσιαστική επικοινωνία. «Όσο καλύτερα διαχειρίζεται ένας γονιός τα συναισθήματά του, τόσο πιο πιθανό είναι να μάθει και στο παιδί του να κάνει το ίδιο», λέει η δρ. Sandahl.

Στηρίξτε τη διαδικασία ωρίμανσης του παιδιού

Στην εφηβεία, το παιδί «χτίζει» την ανεξαρτησία του, διαμορφώνει τον χαρακτήρα του και αποκτά σταδιακά την ελευθερία να παίρνει αποφάσεις για τον εαυτό του. Παράλληλα, ξεκινά να αναπτύσσει κριτική σκέψη, αμφισβητώντας τις κατευθυντήριες γραμμές των γονιών του. Ο αυθορμητισμός και ο πειραματισμός με νέες εμπειρίες είναι επίσης μέρος αυτής της διαδικασίας, που είναι απολύτως φυσιολογική. Είναι η στιγμή που ο γονιός πρέπει να δείξει ότι στηρίζει το παιδί του σε αυτή τη διαδρομή γεμάτη αλλαγές, που θα το οδηγήσει τελικά στο να γίνει ένας ολοκληρωμένος ενήλικας