Τι θα σκεφτόσασταν αν σας έλεγα ότι, ό,τι ξέρατε ως τώρα για τα σχολεία πρέπει να τα ξεχάσετε; Αν σας έλεγα ότι υπάρχει ένα σχολείο όπου οι μαθητές προετοιμάζονται για το μέλλον με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο διδασκαλίας.

Ένα σχολείο στο οποίο τα παιδιά βρίσκονται σε εργαστήρια, όπου διδάσκονται μαθηματικά, γλώσσα, ξυλουργική, καλλιεργούν λαχανόκηπους και μαγειρεύουν; Ενώ θα συνεργάζονται μεταξύ τους.
Δεν μιλάω για ένα σχολείο που βρίσκεται κάπου μακρυά στην Ευρώπη, αλλά για ένα ελληνικό σχολέιο. Μπορείτε να το πιστέψετε, γιατί το «σχολείο του μέλλοντος» ανοίγει τις πόρτες του στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο του 2019. Πρόκειται για το Big Bang School, ένα ιδιωτικό δημοτικό σχολείο το οποίο θα στεγαστεί σε μια έκταση 19 στρεμμάτων, δίπλα στην περιοχή Λάκωμμα, στα όρια Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής.
«Πώς θα έπρεπε να προετοιμάζει ένα σχολείο τον πολίτη, 20 χρόνια μπροστά από σήμερα, σε ένα μέλλον το οποίο λόγω της εκθετικής τεχνολογικής ανάπτυξης, αλλάζει συνεχώς με ταχύτατους ρυθμούς;» τονίζουν οι δημιουργοί του Big Bang School και συμπληρώνουν: «Το Big Bang School, ήρθε για να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο που σκεφτόμαστε την εκπαίδευση, βάζοντας τον μαθητή στο κέντρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δημιουργώντας ένα διεπιστημονικό περιβάλλον έρευνας και δημιουργίας, όπου οι τέχνες, η κίνηση και η ακαδημαϊκή γνώση, συνδυάζονται με δεξιότητες ζωής, απαραίτητες για την πορεία του ανθρώπου».


Η ιδέα γεννήθηκε από τη δημιουργό του «Σχολείου της Φύσης» στον Τρίλοφο, Βέτα Γεωργιάδου, τον δάσκαλο που έφτιαξε το «Σχολείο Φύσης και Χρωμάτων» στην Κρήτη, Άγγελο Πατσιά, και τον Γιάννη Σωτηράκο της εταιρείας ευ ζην και διοργάνωσης event Generation Alpha Venture.
Στο σχολείο θα υπάρχουν τρία χωριά, η ονομασία των οποίων παραπέμπει στην ελληνική παράδοση και την έννοια της κοινότητας. Σε καθένα από αυτά θα αντιστοιχεί και ένα κτήριο ημικυκλικού σχήματος στο οποίο θα στεγάζονται οι τάξεις και μια εσωτερική αυλή, που θα ονομάζεται αγορά και θα λειτουργεί με την αρχαιοελληνική έννοια της λέξης. Στην αγορά, οι μαθητές θα επικοινωνούν, θα συνεργάζονται και θα ερευνούν.
Εκτός από την εσωτερική αυλή, θα υπάρχει και μια εξωτερική αυλή που θα συνδέεται με όλα τα χωριά και η οποία θα χαρακτηρίζεται από το πράσινο. Σε δεύτερο χρόνο, θα κατασκευαστεί και η μεγάλη πλατεία του διοικητηρίου, στην οποία θα φιλοξενούνται το αμφιθέατρο,τα γραφεία, το κυλικείο – καφέ γονέων και εργαστήρια.
Τα εργαστήρια μάλιστα, στα οποία θα διδάσκονται τέχνες όπως η ξυλουργική, η αγγειοπλαστική και η κοπτική – ραπτική, θα κατασκευαστούν από φυσικά υλικά όπως κορμούς δέντρων, φύκια και λάσπη.
Στόχος του σχολείου είναι να προσφέρει στους μαθητές του όλες τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να γίνουν οι δημιουργοί του μέλλοντος και να μπορούν να δημιουργούν τις συνθήκες στις οποίες θα ζήσουν.

Εμείς ενθουσιαστήκαμε, εσείς;;