Η Madame Ginger, κατά κόσμον Μαριλού Παντάκη, είναι σεφ και food blogger. Ναι αμέ, καλά διαβάσατε! Η δουλειά της είναι, μεταξύ άλλων, να δοκιμάζει ωραία φαγάκια και να μας μιλάει για αυτά! Σίγουρα μόλις αναφωνήσατε: «Πόσο cool;;». Λογικό! Το ίδιο έκανα και εγώ όταν τη γνώρισα μέσω ενός φίλου. Και είναι έτσι ακριβώς. Cool όσο φυσικά είναι και η ίδια.
Μαγειρεύει και το απολαμβάνει. Ταξιδεύει και ζει γι’ αυτό το πάρε-δώσε με κουζίνες και κουλτούρες του κόσμου. Στο online magazine μαγειρικής της, το Madame Ginger, γράφει και μοιράζεται μαζί μας μυστικά για την κουζίνα, τις γεύσεις και τα αρώματα! Για πάμε να τη γνωρίσουμε!

Συνέντευξη στη Λιάνα Μπουκουβάλα

Γιατί «Madame Ginger»;
Γιατί ήθελα κάτι πικάντικο και sexy που να παραπέμπει σε φαγητό, αλλά να μπορεί να γίνει και nickname. Το αστείο είναι ότι αφού κατέληξα στο Madame Ginger, διάβασα ότι κάπου στο Οχάιο υπάρχει το μουσείο ενός πολύ διάσημου οίκου ανοχής των 50’s με το ίδιο όνομα, το οποίο πήρε φυσικά από την «μαντάμ» του σπιτιού. Το βρήκα καλό οιωνό και το κράτησα.

Πότε ξεκίνησε να είναι αυτό που είναι σήμερα και τι προσφέρει στον κόσμο;
Το MadameGinger.com υπάρχει στο διαδίκτυο αισίως 7 χρόνια.

Πως προέκυψε η ενασχόλησή σας με την κουζίνα και τις γεύσεις;
Όλα ξεκίνησαν από ένα ταψί μελομακάρονα που έφτιαξα με την μαμά μου κάπου στην εφηβεία. Ως φοιτήτρια μαγείρευα συνεχώς και πειραματιζόμουν σε διάφορες κουζίνες ενώ παράλληλα μάζευα χρήματα για να δοκιμάζω τα εστιατόρια και τις ταβέρνες της Καστοριάς όπου σπούδαζα. Στα 27 μου κι ενώ είχα δουλέψει ήδη 7 χρόνια σε διαφημιστικές, αποφάσισα να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα και ξεκίνησα από την αρχή σπουδάζοντας μαγειρική τα πρωινά και δουλεύοντας ως σερβιτόρα τα βράδια. Η πρώτη μου δουλειά σε κουζίνα ήταν δίπλα στον Χριστόφορο Πέσκια και τον Σωτήρη Κοντιζά, ενώ παράλληλα έφτιαχνα το Madame Ginger. Κάποια στιγμή έπρεπε να επιλέξω αν θα ακολουθήσω την εστιατορική ή την ψηφιακή οδό και -ευτυχώς- διάλεξα την δεύτερη.

Υπάρχουν παραστρατήματα στην διατροφή σας ή προτιμάτε να τρέφεστε σωστά;
Αχ αυτά τα παραστρατήματα, η ζωή μου όλη. Φυσικά και κάνω παραστρατήματα, σχεδόν καθημερινά. Μεγαλώνοντας όμως – και οδεύοντας ολοταχώς προς τα 40 – προσπαθώ να προσέχω τι τρώω. Έχω αυξήσει τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια, ενώ τους τελευταίους 3 μήνες έχω κόψει το κρέας. Δεν μπορώ όμως να ζω με άγχος, οπότε και τη σοκολάτα μου θα φάω από το περίπτερο και το junk food μου θα χλαπακιάσω αργά τη νύχτα (συνήθως όρθια στην κουζίνα) και μια ολόκληρη μεγάλη πίτσα θα φάω σε λίγα λεπτά.

Τι σας παρακίνησε στο να ξεκινήσετε να μοιράζεστε την εμπειρία σας με τον κόσμο;
Όταν έφυγε από τη ζωή η αγαπημένη μου πρόγιαγια, η Κατίνα, ζήτησα από τη μαμά και τη γιαγιά μου τη συνταγή για τους πατατοκεφτέδες της. Σοκαρίστηκα όταν μου είπαν ότι δεν την έχει κανείς. Με έπιασε ένα άγχος ότι φεύγουν οι γιαγιάδες μας και κανείς δεν καταγράφει τις τόσο πολύτιμες συνταγές τους. Ξεκίνησα λοιπόν το Madame Ginger κυνηγώντας γιαγιάδες για να μου δώσουν τις συνταγές και τα μυστικά τους για τους κεφτέδες, τις φανουρόπιτες και όλα αυτά που χάνονται στο χρόνο. Σήμερα το blog έχει τραβήξει άλλη πορεία, αλλά όπου σταθώ και βρεθώ συνεχίζω να μιλάω με γιαγιάδες και να σημειώνω μανιωδώς τις συνταγές του. Μάλιστα πολλές φορές τις φέρνω στο MG Food Studio και μαγειρεύουμε μαζί για τα videos μου.

Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας την αγαπημένη σας συνταγή;
Όταν είμαι στεναχωρημένη ή χαρούμενη, όταν έχω περίοδο ή γυρνάω από ένα κουραστικό ταξίδι θα φτιάξω πάντα το ίδιο φαγητό: Μακαρόνια με βούτυρο και μυζήθρα. Βράζω τα μακαρόνια, τα σουρώνω και καίω στην ίδια κατσαρόλα μπόλικο βούτυρο. Ρίχνω τη μισή μυζήθρα και την αφήνω να πάρει χρώμα. Ρίχνω τα μακαρόνια και λίγο από τον ζωμό που έβρασαν. Τα τρώω με πολύ ακόμα μυζήθρα και καμιά φορά ένα αυγό τηγανητό από πάνω. Είναι το απόλυτο comfort food μου.

Είστε ο νους πίσω και από το Madame Ginger Studio. Μιλήστε μας για αυτό…
To Madame Ginger Food Studio είναι ο χώρος που δημιουργούμε με τους συνεργάτες μου όλα αυτά που βλέπετε στο blog και τα social media. Βρίσκεται στην Κυψέλη, την περιοχή που μεγάλωσα και αγαπώ, και λειτουργεί ως χώρος γυρισμάτων αλλά και γραφείων. Πολύ συχνά δε το νοικιάζουμε για γυρίσματα και παραγωγές, ενώ τα βράδια μεταμορφώνεται στον χώρο όπου μαγειρεύω για τους φίλους μου.

Διαθέτετε πλέον και το δικό σας κανάλι στο Youtube. Τι μπορεί να δει ο κόσμος από εσάς εκεί;
Εκτός από εύκολες και οικονομικές συνταγές τις οποίες δείχνω πολύ αναλυτικά ώστε να μπορεί να τις ακολουθήσει ακόμα και ο πιο αρχάριος, κάθε Πέμπτη στις 14:00 ανεβαίνει ένα νέο επεισόδιο #EatLikeALocal. Αυτό είναι το πιο αγαπημένο μου project: βολτάρω σε γειτονιές της Αθήνας και ανακαλύπτω καφενεία, ταβέρνες, εστιατόρια, καντίνες, παντοπωλεία και οποιοδήποτε μαγαζί αξίζει την προσοχή και την αγάπη μας. Μέσα από αυτήν την εκπομπή έχω αγαπήσει την πόλη μου, έχω αγαπήσει την πόλη μου, έχω γνωρίσει εξαιρετικούς επαγγελματίες του κλάδου της γαστρονομίας και έρχομαι πιο κοντά με όσους με παρακολουθούν, αφού είτε μου στέλνουν και τα δικά τους #EatLikeALocal μυστικά είτε φωτογραφίες από ένα μαγαζί που ανακάλυψαν μέσα από την εκπομπή.

Ποια υλικά δεν αποχωρίζεστε ποτέ όταν μαγειρεύετε;
Σκόρδο, ελαιόλαδο, τυριά και αυγά.

Ποια κουζίνα βρίσκεται στην κορυφή της καρδιάς σας;
Αυτή που με κάνει να νιώθω θαλπωρή, δηλαδή η ελληνική. Η κουζίνα της μαμάς και των γιαγιάδων μου, τα πιάτα που έμπαιναν στο κέντρο των οικογενειακών τραπεζιών μας και τα πιάτα που μαγειρεύω εγώ όταν θέλω να περιποιηθώ τους δικούς μου ανθρώπους. Λατρεύω την ιταλική, την ταϋλανδέζικη και την ιαπωνική, αλλά όταν θέλω να νιώσω καλά θα φτιάξω λαχανόρυζο, γεμιστά ή έναν τραχανά.