O καλλιτεχνικός διευθυντής της Chanel, που μόλις χθες άφησε την τελευταία του πνοή στα 85 του χρόνια,  Karl Lagerfeld, τον τελευταίο καιρό φαινόταν όλο και πιο αδύναμος και τις τελευταίες εβδομάδες η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί. Ο αποκαλούμενος «Kaiser Karl» και «Fashion Meister», απολάμβανε το ανάστημα ενός θεού ανάμεσα στους θνητούς στον κόσμο της μόδας, και κατάφερε να παραμένει στην κορυφή για περισσότερο από μισό αιώνα και μέχρι το θάνατό του. Γεννημένος στο Αμβούργο από μητέρα Γερμανίδα και πατέρα Σουηδό, ο Karl άφησε την πατρίδα του και ταξίδεψε στην πρωτεύουσα της μόδας το Παρίσι στη νεαρή ηλικία των 20. Χτύπησε την πόρτα της Chanel το 1983 και έκτοτε το όνομά του συνδέθηκε με τον κορυφαίο οίκο μόδας.

«Είμαι σαν μια καρικατούρα του εαυτού μου»
O Lagerfeld από την αρχή της καριέρας του ήταν από μόνος του εμπορικό σήμα. Το στιλ που υιοθέτησε ιδιαίτερο και μοναδικό. Αθλητικά σκούρα κοστούμια, με λευκά πουκάμισα, μαλλιά πιασμένα αλογοουρά, σκουρόχρωμα γυαλιά ηλίου τα τελευταία χρόνια ήταν τα χαρακτηριστικά εκείνα που τον καθιστούσαν άμεσα αναγνωρίσιμο σε όλο τον πλανήτη.

«Είμαι σαν μια καρικατούρα του εαυτού μου, και μου αρέσει. Είναι σαν μια μάσκα. Και για μένα το Καρναβάλι της Βενετίας διαρκεί όλο το χρόνο», είχε πει χαρακτηριστικά. Ο Karl κατάφερε να γίνει απόλυτα σεβαστός τόσο από τους ανταγωνιστές του όσο και από τα μεγαλύτερα μοντέλα του πλανήτη. Για περισσότερες από πέντε δεκαετίες είχε ξεχωρίσει για τα καλλιτεχνικά του ένστικτα, την επιχειρηματική του διάνοια και τον εγωισμό του.

Είχε τη δική του κοσμοθεωρία και μισούσε την ασχήμια
Πολυσχιδής, πολυπράγμων, αμφιλεγόμενος που συχνά επικρίθηκε για τις απόψεις του. Είχε τη δική του κοσμοθεωρία στο να ιεραρχεί τις ανάγκες του και ήταν πάντα οπλισμένος με αυτοπεποίθηση. Έζησε κόντρα στα στερεότυπα, σιχαινόταν την υποκρισία, αγαπούσε τους νέους καθώς αντλούσε ενέργεια από αυτούς και μισούσε την ασχήμια. Σάλο είχε προκαλέσει η δήλωσή του: «Μισώ να βλέπω την ασχήμια». Απέφευγε να συνεργάζεται με άσχημους ανθρώπους και με άνδρες. Μάλιστα για την επιλογή του αυτή είχε πει: «Εκτός από έναν βοηθό μου, δουλεύω αποκλειστικά με γυναίκες. Μόνο προβλήματα είχα όταν συνεργαζόμουν με άνδρες. Γίνονταν εγωκεντρικοί και έλεγαν στον εαυτό τους ότι αφού μπορώ να το κάνω εγώ, μπορούν και εκείνοι. Πολλοί άνδρες και αγόρια πίστεψαν ότι είναι πιο χαρισματικοί από εμένα αλλά τελικά απέτυχαν. Με τις γυναίκες δεν έχω τέτοιο πρόβλημα».

Όταν απασχόλησε αρνητικά τα ΜΜΕ
Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο «Kaiser της μόδας» είχε βρεθεί στο επίκεντρο αρνητικών συζητήσεων για αυτά που είχε πει. Πιο συγκεκριμένα το 2001 είχε σηκώσει θύελλα αντιδράσεων στον φιλοζωικό οργανισμό PETA επειδή χρησιμοποιούσε γούνα στις κολεξιόν του και χαρακτηρίστηκε ειρωνικά «designer dinosaur». Ο ίδιος βέβαια, παρότι δεν φορούσε γούνα και έτρωγε σπάνια κρέας, προσπαθούσε μέσα από τη δράση του να υπερασπιστεί τη βιομηχανία της γούνας και τη χρήση της στη μόδα, αδιαφορώντας για τις ενδεχόμενες συνέπειες και τις αντιδράσεις που θα προκληθούν. Μιλώντας το 2009 στο BBC είχε πει για το θέμα: «Οι κυνηγοί, μη γνωρίζοντας τίποτε άλλο από το να κυνηγούν, βγάζουν τα προς το ζην σκοτώνοντας τα θηρία που θα μας σκότωναν αν μπορούσαν. Σε έναν σαρκοφάγο κόσμο, πάλι, όπου το δέρμα χρησιμοποιείται στα ρούχα, στα παπούτσια και στις τσάντες, η συζήτηση για τις γούνες είναι παιδαριώδης».

Όταν είχε πιάσει στο στόμα του την Adele
Από το στόμα του δεν είχαν ξεφύγει και μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου καλλιτεχνικού και πολιτικού στερεώματος. Πριν από επτά χρόνια, στις αρχές Φεβρουαρίου του 2012 ο Lagerfeld είχε προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση όταν είχε πει για την πολυβραβευμένη τραγουδίστρια Adele ότι είναι «λίγο πιο παχουλή» από όσο θα έπρεπε. Τα λόγια του είχαν εξοργίσει τους Βρετανούς και ο ίδιος για να σώσει ότι μπορούσε είχε σπεύσει να ζητήσει συγγνώμη.

Όταν προσέβαλε την Pippa Middleton
Με τους Βρετανούς φαίνεται πως είχε προηγούμενα καθώς δεν είχε σταματήσει στην Adele. Στις 31 Ιουλίου του ίδιου έτους και καθώς μιλούσε για την ρομαντική ομορφιά της Kate Middleton τα έβαλε με την αδερφή της Pippa λέγοντας: «Δεν μου αρέσει βέβαια το πρόσωπο της αδελφής της. Θα έπρεπε να δείχνει μόνο την πλάτη της».

Και η Michelle Obama στο στόχαστρό του
Τον Φεβρουάριο του 2013 είχε σχολιάσει την κόμη της πρώτης κυρίας της Αμερικής, με αφορμή την εμφάνισή της με νέο χτένισμα την ημέρα των γενεθλίων της, στις 17 Ιανουαρίου, αποκαλώντας το «κακή ιδέα» που κάνει τη Michelle Obama να μοιάζει με «παρουσιάστρια ειδήσεων».

Sebastien Jondeau – o άντρας που βρισκόταν πάντα στο πλευρό του Lagerfeld

Πρόκειται για την σκιά του Κάιζερ της μόδας. Είναι ο άνθρωπος που έβλεπες σχεδόν πάντα δίπλα στον Karl Lagerfeld– όχι πίσω, αλλά στο πλευρό του. Η σχέση τους ήταν κάτι παραπάνω από επαγγελματική, αλλά σε καμία περίπτωση αυτή που περιγράφουν με ροζ αποχρώσεις τα tabloids. O όμορφος άντρας που εδώ και χρόνια χαρακτηριζόταν «φύλακας – άγγελος» του Κarl, είχε πολλαπλό ρόλο: Ήταν ο προσωπικός γραμματέας, ο βοηθός, ο σοφέρ και ο σωματοφύλακάς του. Μέσα σε όλα αυτά, έχει υπάρξει και μοντέλο για τις καμπάνιες του ενώ πάνω απ’ όλα ήταν φίλος και στήριγμα του σχεδιαστή που δεν πήγαινε πουθενά χωρίς να τον έχει δίπλα του. Φήμες των τελευταίων ωρών τον θέλουν επίσης, να είναι ένας από τους κληρονόμους της πολύ μεγάλης περιουσίας του σχεδιαστή.

Το Harper’s Bazaar το 2015 είχε ζητήσει από τον ακριβοθώρητο Sébastien Jondeau να περιγράψει το τυπικό 24ωρο του και το πώς είναι η ζωή δίπλα στον ισχυρότερο άντρα της μόδας αυτή τη στιγμή. Ο Jondeau αποκάλυψε στο περιοδικό την καθημερινότητά του, έδωσε πολλές λεπτομέρειες από τη ζωή του και φυσικά, μίλησε για τον Lagerfeld.

9 π.μ.

Τις περισσότερες φορές, ξυπνάω στις 9 επειδή συνήθως δουλεύω μέχρι αργά με τον Karl. Το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να πιω νερό – Fiji ή Evian – για να καθαρίσω τον οργανισμό μου. Μετά τσεκάρω το τηλέφωνο μου. Το έχω ένα μέτρο μακριά από το κεφάλι μου επειδή δεν είναι καλό να είναι τόσο κοντά. Αν πάω για τρέξιμο αμέσως μόλις ξυπνήσω, δεν τρώω. Τρέχω από 6 μέχρι 15 μίλια, εξαρτάται από τι άλλο άθλημα έχω κάνει μέσα στην εβδομάδα. Πάντοτε ήμουν καλός δρομέας. Ο καλύτερος χρόνος που έχω κάνει για 14 μίλια είναι 1 ώρα και 50 λεπτά. Δεν είμαι συχνά σπίτι μου στο Παρίσι όμως. Όταν ταξιδεύω με τον Karl, παίρνουμε το αεροπλάνο περίπου 2 φορές την εβδομάδα – από την Νότια Γαλλία στην Αμερική ή στην Ιταλία ή πίσω στο Παρίσι. Αν ήμαστε νότια, παίρνουμε το αεροπλάνο για να δουλέψουμε στο Παρίσι και να επιστρέψουμε το βράδυ. Όπου κι αν είμαι προσπαθώ να κάνω γυμναστική. Μερικές φορές κάνω κοιλιακούς ή κάμψεις, αλλά όταν ταξιδεύω μου αρέσει να πηγαίνω για τρέξιμο για να εξερευνήσω. Αν έχω προγραμματισμένη πρωινή συνάντηση με τον Karl, πηγαίνω το βράδυ. Όταν είμαι σπίτι κάνω προπόνηση στο μποξ με τον καλύτερο μου φίλο. Προπονεί αρκετό κόσμο και καμιά φορά τον βοηθάω.

11 π.μ.

Όταν γυρνάω από το τρέξιμο, τρώω δημητριακά και γιαούρτι. Πίνω κανονικό καφέ φίλτρου, όπως στα diner της Αμερικής – μου αρέσει πολύ. Όταν είμαι στη Νέα Υόρκη στο Mercer, τρώω πρωινό στο λόμπι μετά την γυμναστική μου. Πάντοτε παραγγέλνω χυμό καρότου. Δεν μου αρέσει η πορτοκαλάδα. Δεν ξυρίζομαι κανονικά επειδή έχω μούσι. Χρησιμοποιώ Nobacter για το ξύρισμα. Κάνει πολύ καλό στο δέρμα. Το μούσι μου ασπρίζει τώρα – αρχίζω να μοιάζω με τον Άγιο Βασίλη.

11.30 π.μ.

Η πρώτη συνομιλία που έχω μέσα στην μέρα είναι με την κοπέλα μου [Jenna Courtin-Clarins]. Δεν μένουμε μαζί. Περνάμε περίπου δύο μέρες στο σπίτι μου και μια μέρα στο δικό της. Και οι δυο ταξιδεύουμε αρκετά έτσι δεν βλεπόμαστε συχνά. Τουλάχιστον ήμαστε κάπως μυστηριώδεις.

1.30 μ.μ.

Πηγαίνω με το ποδήλατο ή περπατάω προς το γραφείο μου στο έβδομο διαμέρισμα του Παρισιού. Για μεσημεριανό τρώω σε ένα εστιατόριο στην Colette, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Υπάρχει ένα καταπληκτικό μείγμα ανθρώπων στην Colette – άνθρωποι από το Παρίσι και από την γειτονιά. Μου αρέσει αυτό. Παραγγέλνω ένα πράσινο πιάτο. Κοτόπουλο, ψάρι, ψητό σολωμό. Δεν τρώω πολύ γλουτένη. Και ρύζι. Τρώω πολύ ρύζι.

3 μ.μ.

Μετά το μεσημεριανό επιστρέφω στο γραφείο μου για να κάνω δουλειές για τον Karl εκεί: οργανώνω μερικά πράγματα, πληρώνω λογαριασμούς, προσλαμβάνω άτομο για διάφορα πρότζεκτ.

4 μ.μ.

Συναντάω τον Karl μετά το μεσημεριανό εκτός κι αν ταξιδεύουμε. Ο Karl έχει περίπου 4 iPhones. Εγώ έχω ένα iPhone και ένα BlackBerry – τα χρησιμοποιούμε όλα. Πηγαίνω στο σπίτι του ή στο αρχηγείο της Chanel. Δουλεύω για τον Karl για πάνω από 16 χρόνια από τότε που ήμουν 23 αλλά τον ξέρω από τα 15 μου. Ο πατριός μου είχε μια επιχείρηση με αντίκες του 18ου αιώνα στην οποία δούλευα μερικές φορές και ο Karl ήταν μεγάλος συλλέκτης. Πάντοτε του έκανα ερωτήσεις. Ξέρει τα πάντα και είναι πιο κουλ από ότι εγώ. Προερχόμουν από ένα μέρος όπου δεν γνωρίζεις πολλά πράγματα. Έκανα πολλά ηλίθια και άσχημα πράγματα όταν ήμουν νεότερος. Έχω τόσες ιστορίες. Δεθήκαμε επειδή είχα πιο πολύ πλάκα από τους άλλους. Έκανα την δουλειά αλλά του έκανα ερωτήσεις και του άρεσε αυτό.

5 μ.μ.

Όταν είμαι με τον Karl, οδηγώ το αμάξι του. Έχουμε 2 Rolls-Royce, μια μαύρη στο Παρίσι και μια μπλε κάμπριο στο Μονακό. Όχι, τα μαλλιά του Karl δεν πετάνε από την αλογοουρά του στο κάμπριο. Δεν κουνιούνται. Στη δουλειά τον περισσότερο καιρό φοράω τζιν και sneakers. Το αγαπημένο μου τζιν είναι του Dior Homme. Αν έχω μια εκδήλωση με τον Karl φοράω κουστούμι. Lagerfeld, [Ο Jondeau εμφανίζεται στη νέα αντρική καμπάνια], Dior Homme και κουστούμια που είναι από τον Tom Ford. Αγαπώ τον Tom Ford. Έχω ένα ειδικό δωμάτιο για να ντύνομαι. Ένα στο σπίτι μου και δύο στο γραφείο μου – φαντάσου. Αλλά δεν κρατάω τα πάντα. Δίνω παλιά πράγματα στους φίλους. Δεν έχουν λεφτά να αγοράσουν κουστούμια και τους πηγαίνουν και τους αρέσει. Είναι φίλοι μου από τότε που ήμουν 8 ή 9 και δεν έχουν την τύχη να δουλεύουν με κάποιον σαν τον Karl.

7 μ.μ.

Ο Karl δουλεύει πολύ σκληρά. Πάντοτε κάνει κάτι. Δουλεύουμε σε μια κολεξιόν για τη Chanel ή το Fendi ή το Lagerferd. Είναι φωτογράφος – είναι τόσο πράγματα. Το μυαλό του Karl είναι καλύτερο από όλους τους υπολογιστές του κόσμου. Μερικές φορές σκέφτομαι: ‘Τι στο διάολο; Πώς τα κάνει όλα αυτά;’. Έχω τρεις ζωές: τη δική μου, την δεύτερη ζωή μου με τον Karl και την τρίτη ζωή μου με την κοπέλα μου. Είναι πολύ σημαντικό να αθλούμαι – τρέχω- επειδή πρέπει να προστατεύω τον Karl. Αν δεν το κάνω, νοιώθω ότι δεν θα είμαι τόσο καλός όσο ήμουν. Θυμάμαι χρόνια πριν ο Karl και εγώ ήμασταν στα βραβεία CFDA. Οι άνθρωποι από την PETA άρχισαν να του πετάνε πράγματα. Έριξα έναν από αυτούς τους τύπους στο έδαφος. Ήταν παρανοϊκό [η Choupette, η γάτα του, δεν χρειάζεται να ανησυχεί για την ασφάλεια. Δεν βγαίνει ποτέ έξω εκτός και αν ταξιδεύει μαζί μας). Όταν τελειώνω με την δουλειά μου μένει λίγος χρόνος για την ιδιωτική μου ζωή.

9μ.μ.

Τι περισσότερες βραδιές δειπνώ με τον Karl. Αν ήμαστε στο Παρίσι, τρώμε στο σπίτι του ή σε ένα εστιατόριο αλλά συνήθως στο σπίτι του επειδή δεν τρελαίνεται για εστιατόρια. Μερικές φορές είναι πολύ δημόσια σε ένα εστιατόριο αλλά είμαι εκεί για να ηρεμώ τον κόσμο. Ο Karl είναι ο καλός, εγώ είμαι ο κακός. Θα μιλήσει στους πάντες: προέδρους, βασίλισσες, καθαρίστριες. Πρέπει όμως να τον μετακινώ συνέχεια. Μερικές φορές οι άνθρωποι από τον τύπο είναι πολύ πιεστικοί – σπρώχνουν συνέχεια και ρωτούν πράγματα. Είναι σαν να είναι αυτοκράτορας. Οι άνθρωποι της μόδας, μερικοί από αυτούς κάνουν λες και σώζουν τον κόσμο ή κάτι τέτοιο. Πήγαινε σε ένα νοσοκομείο, αν θέλεις πράγματι να δεις ανθρώπους που σώζουν τον κόσμο. Δεν βρίζω τον κόσμο της μόδας. Δουλεύω εκεί αλλά μερικοί άνθρωποι είναι κάπως, ξέρετε.

11 μ.μ.

Αν βγω το βράδυ, συχνά πηγαίνω στο VIP Room στο Παρίσι. Έχουν ένα εστιατόριο που το λένε La Gioia και το έχει ο φίλος μου ο Jean Roch. Του ανήκει επίσης το VIP Room στο Σαν Τροπέ (είναι ένας από τους καλύτερους μου φίλους. Ήμαστε σαν αδέρφια. Ο κόσμος λέει ότι πρέπει να μετράς τους φίλους σου στο ένα χέρι, χρειάζομαι μερικά χέρια). Δεν πίνω αλλά έχω ένα ποτήρι κρασί. Ένα Cheval Blanc ή Château d’Yquem μόνο.  Στις διακοπές μου πηγαίνω με τον Karl στην Νότια Γαλλία. Είναι 75% διακοπές. Κάνω ότι έχω να κάνω γι’ αυτόν και μετά κάνω ποδήλατο, jet ski ή μοτοποδήλατο. Πηδάω από αεροπλάνα, το ξέρετε; Τώρα που δουλεύω και έχω περισσότερα χρήματα από ότι πριν, μπορώ να έχω περισσότερα παιχνίδια αλλά καλό είναι να μην παίρνει το μυαλό σου αέρα. Στον κόσμο που ζω μπορεί να είχα το μυαλό μου πάνω από το κεφάλι μου, να ξεχνούσα από που ήρθα και τι είναι η πραγματικότητα. Φυσικά δεν ζω στο γκέτο πια. Ζω σε ένα υπέροχο μέρος στο Παρίσι. Είμαι πολύ τυχερός αλλά δεν ξεχνώ ποτέ.