Πόσο καίριας σημασίας είναι ο λόγος στην καθημερινότητά μας; Πόση δουλειά χρειάζεται για να αρθρώσουμε ξεκάθαρο και ευκρινές λόγο; Όλα αυτά καθώς και ποικίλλα ερωτήματα γύρω από το λόγο και την άρθρωση κάθε παιδιού, απαντάει η Ελευθερία Γεννούζη. Ως λογοθεραπεύτρια και ιδιοκτήτρια του κέντρου λογοθεραπείας «Ελευθερία Λόγου» είναι η πλέον κατάλληλη για να μας απαντήσει σε όσα οφείλουμε να ξέρουμε για αυτή την τόσο σημαντική λειτουργία! Ας μην ξεχνάμε πως ο λόγος αποτελεί μία θεμελιώδη λειτουργία που επιτρέπει στο παιδί να επικοινωνεί, να σκέφτεται, να μαθαίνει, και να ικανοποιεί τις ανάγκες και επιθυμίες του.
Πόσα χρόνια λειτουργεί το κέντρο Λογοθεραπείας «Ελευθερία Λόγου»; Το κέντρο ειδικών θεραπειών ‘»Ελευθερία Λόγου» είναι ένα σύγχρονο θεραπευτικό κέντρο το οποίο λειτουργεί σε έναν άρτια εξοπλισμένο χώρο με ιδιαίτερα καταρτισμένους συνεργάτες όλων των ειδικοτήτων απο το 2014.

Τι υπηρεσίες προσφέρονται; Στην επιστημονική μας ομάδα περιλαμβάνονται Λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ειδικοί παιδαγωγοί, παιδοψυχολόγοι και Παιδοψυχίατρος

Σε τι ηλικίες απευθύνεται η «Ελευθερία Λόγου»; Στο χώρο μας, μπορούν να απευθυνθούν παιδιά από πολύ μικρή, σχεδόν βρεφική ηλικία έως και την ηλικία των 17 ετών.

Μερικοί γονείς θεωρούν ακόμα ταμπού το να κάνει λογοθεραπεία το παιδί τους. Εσύ πώς προσπαθείς να τους πείσεις για το αντίθετο; H επικοινωνία, ο μηχανισμός της ομιλίας και ο τρόπος παραγωγής του λόγου πάντα αποτελούσαν βασικά στοιχεία της προσωπικότητας του ανθρώπου. Οποιαδήποτε παρέκκλιση από το «φυσιολογικό» έθετε και θέτει πολλές φορές ακόμη και στις ‘μέρες μας, το άτομο στο περιθώριο και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Αυτό συνιστά την λογοθεραπεία απαραίτητη και όχι ταμπού .

Μέχρι ποια ηλικία μπορεί το παιδί να αρχίσει συνεδρίες για τη βελτίωση του λόγου; Η καλύτερη ηλικία παρέμβασης είναι μεταξύ 3 και 5 χρονών, όταν και ο λόγος βρίσκεται στο βασικότερο και κρισιμότερο στάδιο του. Αυτή η ηλικία είναι ευνοϊκή για την αξιολόγηση και οριακή για την έγκαιρη παρέμβαση. Φυσικά αν ο γονέας ανησυχήσει πιο πριν για κάτι επιβάλλεται να απευθυνθεί νωρίτερα στους ειδικούς που είναι αρμόδιοι να βοηθήσουν το παιδί.

Ο χώρος λειτουργεί και ως κέντρο μελέτης. Παρέχεται και κάποιας μορφής ενισχυτική διδασκαλία; Οι σχολικές απαιτήσεις και ανάγκες συνεχώς αυξάνονται. Τα παιδιά έχουν την ανάγκη για ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή από εμάς έτσι ώστε να αποδίδουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους καθημερινά. Έτσι δημιουργήσαμε ομογενή και ολιγομελή τμήματα με σκοπό την προετοιμασία των μαθημάτων τους και την μαθησιάκη τους ενίσχυση. Το σταθερό ωράριο μελέτης βοηθά ιδιαίτερα το παιδί να οργανωθεί και να αποδώσει. Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα ατομικής προετοιμασίας του μαθητή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο .

Τι ώρες λειτουργεί το κέντρο λογοθεραπείας; Η «Ελευθερία Λόγου» λειτουργεί καθημερινά 12-9. Τις αργίες βέβαια επεκτείνει το ωράριο του και ξεκινάει από τις 8 το πρωί!

Ελευθερία Γεννούζη

Λογοθεραπεύτρια και Ιδιοκτήτρια του κέντρου Λογοθεραπείας «Ελευθερία Λόγου»

Κλεισόβης 54, Καλλίπολη- Άγ Νείλος, Τ:2104537820, F/B: ελευθερία λόγου