Τα social media έχουν μετατρέψει τα ταξίδια μας σε “ταξίδια από την πολυθρόνα”. Κάποτε οι περιπέτειες σε μέρη μακρινά περιοριζόταν σε καμιά δημοσίευση ή σε φωτογραφίας που γέμιζαν μόνο μία σελίδα του άλμπουμ. Φυσικά πάντα υπήρχαν stories, αλλά κανείς δεν τους έδινε σημασία. Όπως σήμερα.

Μία ματιά στο Instagram θα σε μεταφέρει μαγικά στο Παρίσι και στην Ταϊλάνδη. Θα βρεθείς για φαγητό στην Ιαπωνία και τη Βραζιλία και σειρά μετά έχουν το Μεξικό και η Νότια Αφρική. Μας βάζει όλους σε σκέψεις να δούμε από κοντά και να δοκιμάσουμε αυθεντικές γεύσεις. Βλέποντας τον τραπεζικό λογαριασμό μας το ξανασκεφτόμαστε. Πριν το καταλάβεις, η απόφαση να κάνεις “ταξίδια από την πολυθρόνα” έρχεται ως απάντηση στο ότι η τιμή όλων αυτών θα είναι κάπως τσιμπημένη.

“Πολλοί πιστεύουν ότι τα ταξίδια είναι κάποιο προϊόν πολυτελείας”, αναφέρει ο Scott Keyes, ιδρυτής του Scott’s Cheap Flights. “Σε ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας της αεροπορίας, τα αεροπορικά εισιτήρια προς διεθνείς προορισμούς ήταν όντως ακριβά. Αλλά τα τελευταία χρόνια οι ναύλοι έχουν πέσει κατακόρυφα.”

Με λίγα λόγια, μπορεί αυτή τη δεδομένη στιγμή να ταξιδεύεις από την πολυθρόνα σου, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να χάνεις την ευκαιρία να κάθεσαι σε μία θέση αεροπλάνου δίπλα στο παράθυρο.

Εκτός από ένα ζευγάρι βολικά παπούτσια για περπάτημα και μια ανθεκτική τσάντα, ο Keyes προτείνει τι είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεται κάποιος που είναι έτοιμος να γνωρίσει τον κόσμο: Την υπομονή να περιμένει να κλείσει τα πιο φθηνά αεροπορικά εισιτήρια και την ευελιξία να πάει οπουδήποτε προσγειώνονται τα αεροπλάνα με τις χαμηλές αυτές τιμές. Μιας και τα αεροπορικά εισιτήρια είναι το πιο ακριβό κομμάτι ενός ταξιδιού, είναι σημαντικό να κάνεις μια “πλούσια” έρευνα ώστε να βρεις τις χαμηλότερες τιμές εισιτηρίων.

Ο Scott Keyes έδωσε μερικές χρήσιμες συμβουλές στο «My domaine» της Μ. Βρετανίας για να κάνουμε κάθε ταξίδι να φαίνεται παιχνιδάκι! Πάρτε χαρτί, μολύβι και την ίδια στιγμή κάντε κράτηση τα επόμενα αεροπορικά σας!

Ταξίδεψε σε προορισμούς που είναι σε προσφορά
Μην πέφτετε στην παγίδα του να επαναπαυτείτε με τη πρώτη πανάκριβη τιμή που σου βγάζει στην αναζήτησή σου. Αντίθετα, γίνετε πιο ευέλικτοι και πετάξτε σε οποιονδήποτε προορισμό είναι σε προσφορά εκείνη την περίοδο. Για παράδειγμα, τυχαίνει οι πτήσεις για Παρίσι να είναι πιο φθηνές από τις πτήσεις για Ρώμη. Τυχαίνει όμως άλλες φορές να είναι και πιο ακριβές.

Υιοθέτησε μια νοοτροπία αποταμίευσης
Μη θέτετε ψηλά τον πήχη του budget σας, κάντε αυστηρή οικονομία και αφήστε στην άκρη χρήματα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ξόδεψτε όσα θέλετες, γιατί θα έχετε κάποια χρήματα περισσευούμενα στην άκρη. Αν ξοδεύετε σκόπιμα, ίσως καταφέρετε να κάνετε μέχρι και δύο ταξίδια με αυτό το budget.

Σκέψου έξυπνα όταν ψάχνεις για καταλύματα
Το Airbnb είναι ένας αρκετά φθηνός τρόπος να βρείτε κατάλυμα σε κεντρικά σημεία της πόλης. Αν πάλι ψάχνετε για ξενοδοχεία, αναζητήστε τις κριτικές και τις αξιολογήσεις. Ειδικά όταν κάνετε κράτηση απευθείας από το site του ξενοδοχείου και όχι από μηχανή αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχείων, το οποίο καμία φορά είναι και πιο φθηνό.

Ψώνισε τα γεύματά σου από τοπικά μαγαζιά
Το να τρως έξω κάθε μέρα μπορεί εύκολα να σε βγάλει εκτός budget.

Δήλωσε συμμετοχή σε δωρεάν περιηγήσεις με τα πόδια
Συνήθως υποτίθεται ότι είναι δωρεάν. Περιμένουν από εσένα να τους αφήσεις κάποιο tip, αλλά αν υπολογίσεις ότι είναι κάπου στα 8€ το άτομο για μια περιήγηση δύο ωρών, βγαίνει πολύ φθηνότερο από όσο θα πλήρωνες υπό άλλες συνθήκες.

Μην κολλάς σε μία αεροπορική εταιρεία
Με το να μένει κανείς πιστός σε μια αεροπορική εταιρεία σημαίνει πως είναι διατεθειμένος να ξοδεύει περισσότερα χρήματα ώστε να πετάει με αυτήν την εταιρεία παρά με κάποια άλλη. Αντίθετα, μείνετε πιστοί στα χρήματά σου.

Να έχεις υπομονή όταν είναι να κλείσεις εισιτήρια
Τα αεροπορικά εισιτήρια είναι ταυτόχρονα παράλογα και απρόβλεπτα. Μην άγχεστε με το αν η τιμή ήταν τελείως διαφορετική χθες από αυτή που είναι διαθέσιμη σήμερα. Απλά να έχετε υπομονή όταν είναι να κλείσετε εισιτήρια και μην κολλάτε μόνο σε έναν προορισμό, ώστε να ξοδέψετε όσο λιγότερα γίνεται σε πτήσεις.