Μία αγκαλιά ποτέ δεν είναι αρκετή και κυρίως ποτέ δεν πρέπει να χάνουμε ευκαιρία να αγκαλιάζουμε τους ανθρώπους μας και να τους υπενθυμίζουμε πόσο πολύ τους αγαπάμε!

Γενικότερα να εκφράζουμε αυτά που νιώθουμε βρε αδερφέ! Μία αγκαλιά όμως, μπορεί να μιλήσει χωρίς να χρειαστεί να ανοίξεις καν το στόμα σου. Μπορεί να σε παρηγορήσει μία δύσκολη μέρα, χωρίς να χρειαστεί να σου πει καμία λέξη. Σκέψου την αγκαλιά που τρέχεις κάθε φορά που είσαι χαρούμενος ή λυπημένος και αμέσως θα επιβεβαιώσεις αυτό που υποστηρίζει η επιστήμη πως έχει πολλαπλά οφέλη σε ψυχοσωματικό επίπεδο!

Σήμερα λοιπόν είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς και η  ιδέα προήλθε το 1986 από τον φοιτητή Kevin Zaborney, ο οποίος έψαχνε ακόμη έναν τρόπο ώστε να προσφέρουμε αγκαλιές στους ανθρώπους που αγαπάμε. Μπορεί να μην έχει καταγραφεί επίσημα ως παγκόσμια ημέρα από  τον ΟΗΕ, αλλά όλες οι χώρες το αναπαράγουν και το υιοθετούν!

Ας μιλήσω όμως πιο πρακτικά για τα ωφέλη της αγκαλιάς:

  • Αυξάνει την ορμόνη της αγάπης. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική απέδειξε πως οι γυναίκες που τις αγκαλιάζουν συχνότερα έχουν πιο αυξημένη την ορμόνη της αγάπης, την οξυτοκίνη, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν αγκαλιάζονται συχνά.
  • Μεγαλώνει γερά παιδιά «Χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές τη μέρα για να επιβιώσουμε, 8 αγκαλιές την ημέρα για να παραμείνουμε υγιείς και 12 αγκαλιές την ημέρα για να μεγαλώσουμε», δηλώνει η Virginia Satir, ψυχαναλύτρια και ειδική παιδοψυχολόγος. Αγκαλιάστε, λοιπόν, τα παιδιά σας για να μεγαλώσουν πιο όμορφα και ισορροπημένα.
  • Κόβει το κάπνισμα Έρευνες έχουν δείξει πως αν σας ακουμπήσει κάποιος στα σωστά σημεία μπορεί να σας κάνει να κόψετε μια κακιά συνήθεια. Συγκεκριμένα για το κάπνισμα, το τρίψιμο των χεριών και το τρίψιμο του λοβού βοηθάνε πολύ.
  • Μειώνει τον πόνο Αν το παιδί σας χτυπήσει, τότε δώστε του μια μεγάλη αγκαλιά διαρκείας. Με την αγκαλιά παράγονται ενδορφίνες, οξυτοκίνη και σεροτονίνη. Οι ενδορφίνες βοηθάνε στη μείωση του πόνου, ενώ η οξυτοκίνη και η σεροτονίνη κάνουν τα παιδιά σας πιο ευτυχισμένα.
  • Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα Έρευνα έδειξε πως όταν αγκαλιάζουμε τα σκυλάκια μας δυναμώνουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επίσης η αγκαλιά βοηθάει πολύ και το κατοικίδιό μας να είναι πιο υγιές.
  • Βελτιώνει τη νόσο Αλτσχάιμερ Το γνωρίζατε πως μια απλή αγκαλιά μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ την υγεία ατόμων με Αλτσχάιμερ; Η αγκαλιά τους κάνει πιο ευτυχισμένους, μειώνει την κατάθλιψη  και τους βοηθάει να γίνουν πιο κοινωνικοί με τους γύρω τους.
  • Διώχνει το στρες. Το σημαντικότερο που συχνά πυκνά το ξεχνάμε, είναι πως μία ή και περισσότερες αγκαλιές μας βοηθάει να χαλαρώσουμε και να αποτινάξουμε από πάνω μας όλο το στρες, το άγχος και την καθημερινότητα. Οι αληθινές αγκαλιές μας βοηθούν να ζήσουμε καλύτερα