Την Κυριακή 13 Ιανουαρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του και οι φίλοι του τον τιμούν στο σινεμά Ααβόρα

Ο Τζίμης Πανούσης, ένας από τους πιο αγαπημένους δημιουργούς, ξεχώρισε για τη σάτιρα και τον καυστικό, αθυρόστομο στίχο του και αυτή ακριβώς την πτυχή του τιμά η εκδήλωση «Μια βραδιά για το Τζίμη» στο σινεμά ΑΑΒΟΡΑ.

«Άλλος θα τον χαρακτήριζε Χατζηπαναγή πεταμένο στις πίστες της Νεοελληνικής διασκέδασης. Ας επιφυλαχτούμε. Λάκκος λεόντων η καλλιτεχνία: Θα επιβιώσει ο μονομάχος μάρτυρας; Ποιος περίμενε ότι ο νεαρός τσιλιαδόρος αριστεριστών αφισοκολλητών των Βορείων Προαστίων θα όρθωνε μια μέρα το ανάστημα του, θα ‘βγαζε γλώσσα; Γλώσσα αυθάδικη που σμπαραλιάζει, στόμα που φιλάει και δαγκώνει ταυτόχρονα. Ερωτικός και αποκρουστικός. Τον απορρίπτεις ή τον δέχεσαι. Αλλά πάντα πληρώνεις».

 «Η σάτιρα δεν κωλώνει σε αναπηρίες, δεν κωλώνει σε τίποτα. Σατιρίζει και τον χοντρό και τον ομοφυλόφιλο, έχει αριστοφανικές καταβολές, και πιο άγριες ακόμα. Σάτιρα κάνει κάποιος μέχρι και στον εαυτό του, που είναι το δυσκολότερο. Από κει ξεκινάς και μετά πας στον Νταλάρα και σε ό,τι άλλο θες να κάνεις με τα κρεμμυδάκια. Σ’ αυτήν τη δουλειά, να ξέρετε, της σάτιρας εννοώ, δεν πρέπει να ταυτίζεις τη δημόσια εικόνα σου μ’ αυτό που είσαι. Κάποια στιγμή μού τηλεφώνησε ο Αντώνης Ρέμος να μου κάνει τσαμπουκά γιατί τον σατιρίζω. Του είπα: “Αν δεν σε σατιρίζω εγώ και κάνας άλλος, δεν θα υπάρχεις”».

Δυο ρήσεις του Τζίμη Πανούση (η πρώτη από την Ελευθεροτυπία, το 1985, η δεύτερη από συνέντευξη του στον Μποσκοΐτη), και οι δυο αντιπροσωπευτικές ενός πολυσχιδή καλλιτέχνη που στην κυριολεξία χάραξε την Ελλάδα στα δυο με το διαβρωτικό του χιούμορ. Ανήλεος, και ταυτόχρονα τρυφερός, κωμικός και μεγάλος Τραγικός, ο Πανούσης έφυγε στις 13 Ιανουαρίου του 2018 αφήνοντας ένα κενό που κανένας άλλος δε θα μπορέσει ποτέ να καλύψει. Την Κυριακή, που κλείνει ένας χρόνος από το θάνατο του, στο σινεμά Ααβόρα, οι παλιοί του φίλοι αλλά και πολλοί άλλοι θα μαζευτούν για να μιλήσουν για τον άνθρωπο και τον καλλιτέχνη.

Θα ακολουθήσει προβολή του «Δράκουλα των Εξαρχείων» του Νίκου Ζερβού από φιλμ 35 χιλιοστών. Η βραδιά οργανώθηκε με τη σύμφωνη γνώμη και καθοδήγηση του στενού οικογενειακού του κύκλου.

Θα μιλήσουν οι:
Δημήτρης Πουλικάκος
Κωνσταντίνος Τζούμας
Ισαβέλλα Μαυράκη
Μαρίζα Κωχ
Νίκος Ζερβός
Αντώνης Μποσκοΐτης
Δημήτρης Μανιάτης
Ναταλία Ρασούλη

Συντονίζει ο Άκης Καπράνος
Οργάνωση: Άκης Καπράνος / Πέγκυ Ρίγγα

ΑΑΒΟΡΑ, Ιπποκράτους 180, Μετρό Αμπελόκηποι, 2106423271. Ώρα έναρξης: 20.30, €5