Η Στοά 42 φιλοξενεί την πρώτη έκθεση για τη νέα χρονιά, με τίτλο “Beauty Temple” και έργα της Εριφύλης Βενέρη και της Νάιρας Στεργίου.

Η εικαστική εγκατάσταση Beauty Temple της Εριφύλης Βενέρη και της Νάιρας Στεργίου συνθέτει σε σύνολο επιμέρους γλυπτά για να τα αφιερώσει στην Ιερότητα της Ομορφιάς. Η επίκληση του ωραίου-Ωραίου, η δαιμονοποίηση του φρικτά-Ωραίου και η επιθυμία του ανέφικτα-Ωραίου μεταστοιχειώνονται σε απτές οντότητες και αποκτούν υλικότητα μέσα από εύκαμπτες απομιμήσεις δέρματος, γυαλιστερές πέρλες, φλουριά και υλικά μνημοσύνου, χρωματιστές πεταλούδες. Τα αισθητικά αντικείμενα της εγκατάστασης, που τοποθετούνται σε μια δραματουργική, σχεδόν τελετουργική αφήγηση, παρουσιάζουν τη διπλή ιδιότητά τους ως κυριολεκτικά πράγματα και ως νοηματοδοτημένα σημεία, αντικείμενα-φετίχ. Λατρευτικές δηλαδή αναφορές στις οποίες προσδίδονται μεταφυσικές δυνάμεις, μαγικές σκέψεις και ευχές για την απόταξη της αγωνίας και για την πραγματοποίηση των βαθύτερων επιθυμιών και πόθων. Είδη καλλωπισμού και κοσμήματα, κορώνες, γάντια που δεν μπορούν να φορεθούν, αφιερώνονται για να εξευμενίσουν· προσευχές, τάματα, κτερίσματα, ξόρκια, προσφορές. Θυσίες. Όσοι πιστοί προσέλθετε. 

Στον Ναό της Ομορφιάς η Θεά στέκει, ακούει. Και απαιτεί.

Η Εριφύλη Βενέρη (1983, Αθήνα) σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και συ­νέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο MFA πρόγραμμα Public Art and NewArtistic Strategies του Bauhaus University Weimar στη Γερμανία με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξαν­δρου Σ. Ωνάση. Πραγματοποίησε επίσης δεύτερες μεταπτυχιακές σπουδές στο ΜΑ πρόγραμμα Art in Context του University of the Arts Berlin με την υποστήριξη του Ιδρύματος Βασίλη & Ελί­ζας Γουλανδρή. Είναι υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την υποστήριξη του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. (www.eriphyliveneri.com)

Η Νάιρα Στεργίου (1984, Αθήνα) σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές (MFA) στη Koninklijke Academie voor Schone Kunsten στην Αμβέρσα στο Βέλγιο. Στην Αμβέρσα, ολοκλήρωσε και δεύτερες μεταπτυχιακές στο Campus Sint Lucas Αμβέρσα στο πρόγραμμα Master of Research in Art and Design. Στη συνέχεια πραγματοποίησε τρίτο μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (ΠΜΣ) στη Νεοελληνική Λογοτεχνία. Είναι υποψήφια διδάκτορας στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών. (www.nairastergiou.com)

Πληροφορίες:

Stoa 42
Πανεπιστημίου 42, Αθήνα
Tηλέφωνο: 6936282123
Ε-mail: stoa42@gmail.com
Site: www.stoa42.com
Facebook page: www.facebook.com/stoa42
Instagram account: www.instagram.com/stoa42

Eγκαίνια της έκθεσης: το Σάββατο 05 Ιανουαρίου 2019 στις 20.00

Διάρκεια της έκθεσης: από το Σάββατο 05 Ιανουαρίου 2019 μέχρι την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019