Γράφει η Αγγελική Μπαλτσιώτη

Πρώτα απ’ όλα, Καλή Χρονιά με υγεία, ευτυχία και αλήθεια. Τρεις λέξεις τόσο εύκολες στην άρθρωση και συνάμα τόσο δύσκολες στην πραγμάτωσή τους αφού πόσοι από εμάς εννοούμε αυτό το “Καλά” όταν μας ρωτάνε “Τι κάνεις;”. Ας μην κοροιδευόμαστε, ξυπνάμε κάθε πρωί, κοιταζόμαστε στον καθρέφτη και έπειτα διαλέγουμε προσεκτικά το προσωπείο που θα επιλέξουμε να φορέσουμε για να βγούμε, να πάμε για ψώνια, να πάμε στη δουλειά μας και πάει λέγοντας, ξεχνώντας τους εαυτούς μας σπίτι, μόνους, δυστυχισμένους, άδειους.

Το 2019 μετρά μόνο 3 ημέρες και κάποιες από τις ευχές που ανταλλάξαμε στο γιορτινό τραπέζι έχουν ξεχαστεί.Οι περισσότεροι έχουμε ήδη βάλει τους προσωπικούς μας στόχους για το νέο έτος. Επιτυχία, χρήματα, ομορφιά, καλύτερη δουλειά, καινούργιο αυτοκίνητο, πιο μεγάλο σπίτι. Το πραγματικό στοίχημα όμως όχι μόνο για το 2019 αλλά και για όλους “τους παλιούς χρόνους” είναι η αλήθεια μας και η αναζήτηση αυθεντικών ανθρώπων ώστε να στηριχθούμε πάνω τους, να επενδύσουμε, να ονειρευτούμε. Η μόνη ευχή που θα έπρεπε να ανταλλάσεται κάθε 1η Ιανουαρίου, στις 00:00 είναι “Βρείτε ανθρώπους να σας κοιτάνε στα μάτια και να σας λένε αλήθεια”, μα για να μπορέσεις να το ευχηθείς πρέπει πρώτα να το έχεις πετύχει εσύ.

Ανάμεσα στα πολλά προβλήματα, τις καθημερινές σκοτούρες, τις ανησυχίες, το άγχος ξεχάσαμε να είμαστε αυθεντικοί, να λέμε όχι και να το εννοούμε, να μη βολευόμαστε και κυρίως να μη συμβιβαζόμαστε για να είναι ευτυχισμένοι οι άλλοι. Αν δεν γουστάρεις να συναντήσεις εκείνους τους παλιούς φίλους, επειδή έπαψες να απολαμβάνεις την παρέα τους, πες απλά “όχι”. Αν η σχέση σου σε πνίγει, σε κρατάει πίσω, σε κάνει δυστυχισμένο/η φύγε! Χωρίς φωνές, χωρίς τσακωμούς, χωρίς σπατάλη ενέργειας…Άλλωστε καταναλώνεις περισσότερη ενέργεια όταν προσπαθείς να εξηγήσεις πως νιώθεις κι απλά δε σε ακούνε. Έτσι -απλά- θα φύγεις κι εσύ. Γιατί πάντα κάθε Ιανουάριος είναι η αφορμή για να βάζεις καινούργιους στόχους και νέα πιο προκλητικά στοιχήματα με τον εαυτό σου.

Το 2019 το στοίχημα οφείλει να είναι ένα “Αγάπα εαυτόν”, γιατί του το χρωστάς. Με αυτόν ξυπνάς και κοιμάσαι, αυτός σε συντροφεύει κάθε στιγμή δύσκολη ή εύκολη και με αυτόν θα γεράσεις. Αν καταφέρεις να γνωρίσεις και να αγαπήσεις τον εαυτό σου, δε θα αναρωτηθείς ποτέ ξανά αν αξίζεις, παρά μόνο αν αξίζουν οι γύρω σου για σένα. Θα έχεις βρει τη δυνάμη να αποχωρείς από όσα δε σου ταιριάζουν, από όλα αυτά που είναι τοξικά και προβληματικά, θα είσαι ελεύθερος να αναπνεύσεις δίχως εμπόδια. Η πραγματική ευτυχία δε θα ρθει με την προαγωγή, ούτε με το ακριβό αμάξι, αλλά μόνο με τους ανθρώπους που έχεις επιλέξει συνειδητά να σε συντροφεύουν σε κάθε σου βήμα, με αυτούς που θέλεις να βρίσκονται γύρω από το τραπέζι και να μοιράζεστε γέλια, κλάματα, στιγμές, τσουγκρίζοντας τα ποτήρια σας.

Επιλέξτε ανθρώπους που θα μηδενίζουν μαζί σας το κοντέρ και θα είναι παρόντες σε κάθε εκκίνηση που επιλέγετε να κάνετε!

Καλή Χρονιά!