Ένα καφενείο στην οδό Πύλου στον Κολωνό, άνοιξε τις πόρτες του το 1999, για τα παιδιά του κόσμου. Τα ορφανά, τα πονεμένα, τα «παραστρατημένα», τα προσφυγόπουλα. Αποδείχθηκε όμως πολύ μικρό για να χωρέσει τόσες ανάγκες. Και «μεγάλωσε». Η «Κιβωτός του Κόσμου», η Μη Κυβερνητική Οργάνωση που δημιούργησε χωρίς σχέδιο, αυθόρμητα, ο κληρικός Αντώνιος Παπανικολάου, έγινε μια μεγάλη «αγκαλιά». Το έργο του αυτό αναγνωρίζεται καθημερινά. Η αναγνώριση για το 2018 ήρθε όταν ο Πατέρας Αντώνιος βραβεύθηκε ως «Ευρωπαίος Πολίτης».

Συνέντευξη στην Αγγελική Μπαλτσιώτη

Η «Κιβωτός του Κόσμου» πώς προέκυψε;

Η Κιβωτός για μένα είναι σχέδιο Θεού το οποίο προϋπήρχε, κι εγώ το έκανα πράξη! Τα παιδιά που είδα εγώ στην περιοχή του Κολωνού είχαν εγκαταλείψει το σχολείο, ήταν παραμελημένα και κινδύνευαν. Το πρώτο πράγμα λοιπόν που έκανα, ήταν να τα γνωρίσω! Αποφάσισα να φτιάξω αθλητικές ομάδες ώστε να ενταχθούν στο σχολείο ή να βρουν κάποια δουλειά. Πολλά παιδιά ήταν θυμωμένα γιατί τα είχαν εγκαταλείψει όλοι, ένιωθαν πως δεν ανήκουν πουθενά και στην εφηβεία αυτή η αίσθηση του «ανήκειν» σε μία ομάδα είναι το σημαντικότερο. Τότε ξεκίνησε το δύσκολο και θαυμαστό ταξίδι της Κιβωτού του Κόσμου. Την ονομάσαμε Κιβωτό γιατί όσοι έμπαιναν σ’ αυτήν γλύτωναν από την παραβατικότητα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η Κιβωτός δέχεται παιδιά από όλο τον κόσμο, χωρίς την παραμικρή διάκριση.

Πριν την «Κιβωτό» είχατε αναπτύξει ανάλογες δράσεις;

Πριν την χειροτονία μου σε ιερέα και την ενασχόλησή μου με τα παιδιά του Κολωνού, είχα ασχοληθεί με την ιεραποστολή και ταξίδεψα σε πολλές χώρες του κόσμου για να βοηθήσω στην ανακούφιση των παιδιών που ζούσαν υπό δυσμενείς συνθήκες.

Υπάρχει αντίστοιχη δομή της «Κιβωτού» σε Χίο, Ήπειρο και Βόλο. Όταν ξεκινήσατε, είχατε φανταστεί τη διάσταση που θα λάμβανε;

Σε καμία περίπτωση δεν το είχα φανταστεί, πως αυτή η έγνοια γι’ αυτά τα παιδιά μετά από είκοσι χρόνια θα έφτανε στο να έχει δημιουργηθεί το μεγάλο έργο της Κιβωτού του Κόσμου που εκτείνεται από την Αθήνα στην Ήπειρο, στο Αιγαίο, στην Κεντρική Ελλάδα και σε λίγο και στην Καλαμάτα…

Πώς μπορεί να βοηθήσει κάποιος;

Η «Κιβωτός του Κόσμου» δεν έχει πάρει ποτέ ενίσχυση από το επίσημο Κράτος, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στηρίζεται αποκλειστικά από την αγάπη του κόσμου και τους εθελοντές μας, οι οποίοι προσφέρουν όσα μπορούν και ως εκεί που φτάνουν οι δυνάμεις τους. Αν κάποιος επιθυμεί να γίνει εθελοντής επικοινωνεί με τη διεύθυνση www.kivotostoukosmou.org ή καλώντας στο 2105141953.

Τι υπηρεσίες προσφέρει η «Κιβωτός» σε μητέρα και παιδί;

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός προγραμμάτων με τα οποία στηρίζει παιδιά και γονείς και γι’ αυτά έχει αναγνωριστεί πανελληνίως αλλά και διεθνώς. Στα προγράμματά μας στηρίζονται 600 παιδιά και εκατοντάδες οικογένειες. Ενδεικτικά αναφέρω:

  • Ψυχολογική Στήριξη

  • Στήριξη σε τρόφιμα

  • Ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη

  • Εκμάθηση Ελληνικών σε προσφυγόπουλα

Πώς προσπαθείτε να προσεγγίσετε τους νέους που εκπίπτουν σε παραβατικές συμπεριφορές;

Με αγάπη, κατανόηση αλλά και οριοθέτηση. Για την παραβατικότητα των εφήβων την μεγαλύτερη ευθύνη την έχουμε εμείς οι ενήλικες και όχι τα παιδιά. Πρέπει να ελέγξουμε γιατί οδηγήθηκε σ’ αυτή την συμπεριφορά γιατί πολλές φορές ο θύτης, υπήρξε πρώτα θύμα ο ίδιος και έτσι οδηγήθηκε στο να συνεχίσει την κακοποίηση που δέχθηκε.

Φέτος ήρθε και η βράβευση ως «Ευρωπαίος Πολίτης». Ποιες είναι οι σκέψεις σας πάνω σε αυτό;

Αυτό το βραβείο ανήκει σε όλα τα παιδιά που βρίσκονται αλλά και πέρασαν από την οικογένεια της Κιβωτού του Κόσμου. Που δεν κάθισαν να δικαιολογηθούν και να θυματοποιηθούν αλλά αγωνίστηκαν και στάθηκαν στα πόδια τους με αξιοπρέπεια κι αισιοδοξία.

Κατά τη γνώμη σας, τι πρέπει να κάνουμε για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι;

Να βλέπουμε το πρόβλημα του διπλανού μας και ως δικό μας πρόβλημα. Να αντιμετωπίζουμε τους αδύναμους με αξιοπρέπεια και όχι με οίκτο. Αντί να καταριόμαστε το σκοτάδι της αδικίας να ανάβουμε το κεράκι της αγάπης μας για να φωτίζουμε το κόσμο μας με την αγάπη και τότε κάθε ίχνος σκοταδιού θα εξαφανιστεί.