Πιστεύετε κι εσείς πως η αγορά ή ακόμα και η μίσθωση ενός ακινήτου δεν είναι εύκολη υπόθεση; Πράγματι…Το να βρούμε έναν επαγγελματικό χώρο που ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες μας ή μία κατοικία που είναι αυτό που έχουμε ονειρευτεί δεν είναι παιχνιδάκι. Ο Γιώργος Γκιόκας εμπνευστής και ιδιοκτήτης του μεσιτικού γραφείου Elite Property, γνωρίζει και μας μιλά για όλα όσα πρέπει να προσέξουμε όταν ξεκινήσουμε να ψάχνουμε για σπίτι, ώστε να μη βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων!

Πόσα χρόνια δραστηριοποιήστε στο χώρο της μεσιτείας και πως προέκυψε η Elite Property; Ως σύμβουλος ακίνητης περιουσίας ξεκίνησα την καριέρα μου πριν από 12 χρόνια και τα τελευταία 4 χρόνια ίδρυσα την Elite Property με βασικό γνώμονα την παροχή των πληρέστερων υπηρεσιών στον χώρο της ευρύτερης αγοράς των ακινήτων. Η Elite Property διαχειρίζεται έναν μεγάλο αριθμό ακινήτων σε επιλεγμένα σημεία της Αττικής, σε όλη την Ελλάδα, καθώς επίσης και σε χώρες του εξωτερικού. Με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, πάντα στα πλαίσια και τις απαιτήσεις της εποχής, δίνει ιδιαίτερη σημασία στην υποδομή, προώθηση και προβολή των ακινήτων, μέσω εντύπων, διαφημιστικών banner, παρουσίας στο διαδίκτυο στα ειδικά website αναζήτησης ακινήτων και του εταιρικού website “eliteproperty.gr”.

Ποιοι είναι οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους πρέπει να συνεργαζόμαστε με μεσίτες; Τα χαρακτηριστικά ενός επαγγελματία μεσίτη είναι η εμπειρία στο χώρο των ακινήτων, η συνεχής επιμόρφωση και ενημέρωση των αλλαγών της νομοθεσίας και ο σεβασμός προς τον πελάτη. Ένας καλός μεσίτης είναι αυτός που αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του πελάτη ώστε να τον οδηγήσει σε ασφαλή αγορά ή ενοικίαση ακινήτου.

Πώς μπορεί ο καθένας από εμάς να αξιολογήσει έναν καλό μεσίτη; Τα χαρακτηριστικά ενός επαγγελματία μεσίτη είναι η εμπειρία στο χώρο των ακινήτων, η εργατικότητα, η συνεχής επιμόρφωση και ενημέρωση των αλλαγών της νομοθεσίας αλλά πάνω από όλα η εντιμότητα και ο σεβασμός προς τον πελάτη. Κάποιος μπορεί να αξιολογήσει έναν καλό σύμβουλο ακίνητης περιουσίας από το πόσο γρήγορα μπορεί να αντιληφθεί τις ανάγκες του πελάτη έτσι ώστε να τον οδηγήσει σε σωστά συμπεράσματα για την αγορά ή ενοικίαση ενός ακινήτου.

Μπορώ να αναθέσω το ακίνητο μου σε περισσότερους από έναν μεσίτες; Νομικά, φυσικά και μπορείς. Το καλύτερο βέβαια και πιο αποτελεσματικό είναι η αποκλειστική ανάθεση ενός ακινήτου σε έναν μεσίτη.

Τι γίνεται με την αμοιβή; Πότε και πως πρέπει να καταβάλλεται; Η αμοιβή προκαθορίζεται και συμφωνείται εγγράφως κατά την ανάθεση όπως και κατά την υπόδειξη ενός ακινήτου. Σε κάθε περίπτωση η αμοιβή καταβάλλεται και από τους δύο συμβαλλόμενους (αγοραστή-πωλητή) την ώρα της υπογραφής των συμβολαίων.

Ποια θα ήταν η καλύτερη συμβουλή σας σε έναν εν δυνάμει αγοραστή σπιτιού, που ξεκινάει τώρατην αναζήτησή του; Να επιλέξει έναν επαγγελματία μεσίτη και από κοινού να καταστρώσουν ένα σχέδιο δράσης. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να αναλύει τις στεγαστικές ανάγκες του αγοραστή, την οικονομική του δυνατότητα είτε μέσω μετρητών είτε μέσω δανείου καθώς και την περιοχή την οποία επιθυμεί να κατοικήσει. Στην περίπτωση ενός επενδυτή αγοραστή θα πρέπει ο σύμβουλος ακίνητης περιουσίας να έχει τις οικονομικές γνώσεις που θα οδηγήσουν τον πελάτη του στο μέγιστο της απόδοσης που μπορεί να κερδίσει.

Τα τελευταία χρόνια είναι έντονο το φαινόμενο Airbnb με αποτέλεσμα να μειώνονται τα διαθέσιμα σπίτια προς ενοικίαση και να ανεβαίνει πολύ το κόστος των ήδη υπαρχόντων. Πως βιώνετε εσείς ως μεσίτης αυτό το φαινόμενο; Όπως σε όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα κατά καιρούς κάτι γίνεται της μόδας. Έτσι και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έγιναν της μόδας και εκτινάχτηκαν εφόσον δεν υπήρχε το νομικό και το φορολογικό πλαίσιο που θα τις συγκρατούσε. Θεωρώ ότι με τη βοήθεια της πολιτείας θα εξισορροπηθεί η αγορά αλλά θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένας σωστός επαγγελματίας θα πρέπει να έχει εναλλακτικές λύσεις και να μην εξαρτάται μόνο από τις μισθώσεις στεγαστικών ακινήτων.

Ποιες είναι οι περιοχές του Πειραιά με την μεγαλύτερη ζήτηση για τους ενοικιαστές, στην παρούσα φάση; Το κέντρο και οι περιοχές γύρω από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ειδικά την περίοδο αμέσως μετά την ανάρτηση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων. Στις υπόλοιπες περιοχές η ροή της ζήτησης είναι σταθερή όλο το χρόνο.

Γρηγορίου Λαμπράκη 93, Πειραιάς. Τ/F: 2114055657
F/B: Elite Property – Real Estate Management, Instagram: eliteproperty.realestate
E-mail: info@eliteproperty.gr, www.eliteproperty.gr