Είναι φορές που συναντάς ανθρώπους και νιώθεις σα να είσαι εσύ. Κουβεντιάζοντας μαζί τους βλέπεις πόσα κοινά έχετε και πραγματικά εντυπωσιάζεσαι. Παρόμοια βιώματα, τόσα κοινά στοιχεία στον τρόπο σκέψης… Γνωρίζοντας την Τόνια, ένιωσα έτσι ακριβώς. Μία οικειότητα που είχα να νιώσω χρόνια. Σαν μεσημεριανό καφέ παρέα με παιδική μου φίλη. Από εκείνα τα χουχουλιάρικα μεσημέρια παρέα με ζεστό καφέ και τσιμπολόγημα. Που μιλάς ασταμάτητα, μεταπηδάς από το ένα θέμα στο άλλο, και γελάς με την ψυχή σου. Δεν ξέρω αν θα βρείτε ενδιαφέρον στα παρακάτω… Ξέρω όμως σίγουρα, πως εγώ από εκείνο το μεσημέρι, απέκτησα μία καινούρια φίλη. Τη λένε Τόνια Σωτηροπούλου. Είναι τόσο όμορφη που σου κόβει την ανάσα, τόσο έξυπνη που δεν μπορεί παρά να σε μαγέψει από τα πρώτα κιόλας λεπτά, τόσο δυναμική που δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τη ζωή, και τόσο πεισματικά αισιόδοξη που θα σε κάνει σε λίγα μόνο λεπτά να πετάξεις από πάνω σου κάθε ίχνος μιζέριας!

Συνέντευξη στη Λιάνα Μπουκουβάλα

Που γεννήθηκες και μεγάλωσες; Στην Αθήνα. Συγκεκριμένα στη Γλυφάδα είναι το πατρικό μου. Η καταγωγή μου είναι από την Ολυμπία και την Κύπρο, ωστόσο δεν πηγαίνω και πολύ συχνά. Ίσως γιατί δεν έχω εκεί παππούδες. Γενικότερα είμαι και λίγο άνθρωπος κατά της ελληνικής φιλοσοφίας, του να κρατάς δηλαδή επαφές με συγγενείς, απλά και μόνο επειδή είναι σόι. Όποιος μου κάνει ως άνθρωπος, κρατάω επαφή. Με την Κύπρο έχω περισσότερες σχέσεις, γιατί πήγαινα όταν ήμουν μικρή, έχω επαγγελματικές συνεργασίες εκεί και επίσης έχω συγγενείς που είναι πιο κοντά στην ηλικία μου.

Ποια εικόνα σε κάνει να χαμογελάς γλυκά όταν φέρνεις στο μυαλό σου το πατρικό σου σπίτι; Αχ, είναι τόσες πολλές…! Αλλά περισσότερο είναι οι συνθήκες. Δηλαδή, θυμάμαι τη μητέρα μου να κάθεται στην κουζίνα και να πίνει τον καφέ της… Θυμάμαι τον εαυτό μου να κάνει παραστάσεις στο σαλόνι…

Άρα ήθελες από παιδί να γίνεις ηθοποιός; Ναι, ναι, αυτό ήθελα να κάνω πάντα. Με βοήθησε ωστόσο πολύ ότι οι γονείς μου ήταν συγκαταβατικοί, σε σχέση με το τι ήθελα να κάνω. Δε με πίεσαν ποτέ, δεν είχαν το όνειρο να γίνω γιατρός ή δικηγόρος. Μου είχαν πάντα απεριόριστη εμπιστοσύνη σε αυτό που ήθελα εγώ να κάνω και σε αυτό που θα με έκανε ευτυχισμένη.

Η ελληνική οικογένεια έχει λίγο το στερεότυπο πως τα παιδιά πρέπει να διαλέγουν μία δουλειά που θα τους εξασφαλίζει μία οικονομικά καλή ζωή. Ποια η γνώμη σου; Η δουλειά του ηθοποιού, είναι μία δουλειά για την οποία πρέπει να έχεις τρομερό στομάχι. Ακούς πολλά όχι, συγκριτικά με τα ναι. Όταν έρχονται ευκαιρίες κι έχεις την τύχη να ξεκινήσεις κάπως την καριέρα σου, πρέπει να το δομήσεις σωστά ώστε να έχει διάρκεια, γιατί συνήθως θέλουμε να γίνουμε ηθοποιοί επειδή έχουμε μία πολύ επίπλαστη εικόνα που είναι πολύ fancy. Ότι δηλαδή θα είμαστε στα περιοδικά και από κάτω θα μας χειροκροτούν και μάλλον θα βγάζουμε λεφτά ενώ δεν είναι έτσι. Ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μου έχουν κάνει οι γονείς μου είναι πως πίστευαν σε αυτό που ήθελα να κάνω εγώ, οπότε το ερώτημα «θα έχω, δε θα έχω λεφτά» δεν έπεσε ποτέ στο τραπέζι. Το θέμα για μένα ήταν να κάνω αυτό που με κάνει ευτυχισμένη.

Και τι σε κάνει ευτυχισμένη Τόνια; Στην παρούσα φάση να δουλεύω στον κινηματογράφο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό!

Πράγματι δεν σε έχουμε δει καθόλου να δουλεύεις για παράδειγμα, στο θέατρο όπως αρκετοί συνάδελφοί σου… Έχω κάνει τρεις δουλειές. Η πρώτη μου ήταν με το Σταμάτη Φασουλή, όταν ήμουν 19 ετών. Απλά αυτό που εγώ αγαπάω και μου αρέσει είναι το σινεμά. Είμαι πολύ δοσμένη σε αυτό και για τα επόμενα χρόνια έχω αποφασίσει να κάνω focus σε αυτό. Για μένα όλα ξεκινάνε και τελειώνουν στο τι πραγματικά θέλεις να κάνεις. Δε χρειάζεται πάντα να προσαρμοζόμαστε στην πεπατημένη της κοινωνίας, ούτε να κάνεις πράγματα που δεν θέλεις απλά και μόνο γιατί πληρώνουν καλά.

Είσαι υπερ της άποψης άρα του ότι «δεν χωράνε πολλά καρπούζια κάτω από μία μασχάλη»; Το πιστεύω απόλυτα αυτό. Όπως πιστεύω ότι δημιουργείς και το χώρο να υπάρχεις όπου θέλεις να υπάρχεις, όπως θέλεις να υπάρχεις. Θέλει μία δομή, ένα προγραμματισμό, γερό στομάχι και σίγουρα θέλει ανθρώπους γύρω σου να σε στηρίζουν και να πιστεύουν σε εσένα. Κι εγώ έχω περάσει πολύ δύσκολα οικονομικά στο παρελθόν για παράδειγμα, μιας και δεν κατάγομαι από πλούσια οικογένεια αλλά δεν έκανα πράγματα που δεν ήθελα απλά και μόνο για τα χρήματα. Έχω θέσει το στόχο μου και είμαι σίγουρη πως θα τα καταφέρω! Εξάλλου, την πραγματική δύναμη τη βλέπεις μέσα σου όταν τα πράγματα αρχίζουν να καταρρέουν.

Έχει βιώσει τέτοιες καταστάσεις; Έχω δυσκολευτεί προφανώς και ακόμα μου συμβαίνει. Δόξα τω Θεώ, όχι οικονομικά γιατί το έχω δομήσει σε ένα βαθμό, χωρίς όμως να σημαίνει ότι είμαι πλούσια. Είμαι πολύ ευχαριστημένη από τη ζωή μου, γιατί τα πράγματα που θέλω να κάνω, τα κάνω. Αν θέλω να πάω ταξίδι, θα πάω ταξίδι. Άσε που δεν είμαι και ο άνθρωπος του οποίου η ευτυχία εξαρτάται από τα υλικά αγαθά.

Θυμάσαι πότε έδωσες το πρώτο σου φιλί; Αμέ! Στα 13 μου! Χωρίς να με θέλει ή να τον θέλω. Από απλή περιέργεια για να δούμε πως είναι! Χαχα! Η πρώτη μου σχέση ωστόσο ήταν αρκετά χρόνια αργότερα, στα 15 και κάτι. Τον συναντάω που και που, ακόμα εκείνο τον πρώτο έρωτα, αν και τώρα που το λες πρέπει να έχω να τον δω πάνω από 8 χρόνια…

Πως ήσουν αλήθεια ως έφηβη; Στο σπίτι υπήρχε δράμα γιατί είχα χρόνια κατάθλιψη. Όχι, λόγω βιωμάτων απλά επειδή την ψυχοσύνθεσή σου δεν την επιλέγεις. Ήταν σκληρή η κοινωνία του σχολείου κι επειδή εγώ μεγάλωσα σε μία νεόπλουτη κοινωνία, ενώ εγώ δεν ήμουν, ως παιδί δεν μπορούσα να το αντιμετωπίσω κι αισθανόμουν πως δεν μπορούσα να ενσωματωθώ. Έτσι οδήγησα τον εαυτό μου σε μία απομόνωση. Είχα μία μόνιμη θλίψη. Πήγα σε ψυχολόγο στα 19 μου και μου πήρε πολλά χρόνια ώστε να βιώσω την έννοια της ευτυχίας. Το έχω πετύχει τα τελευταία 2 χρόνια.

Διατηρείς μέχρι και σήμερα φιλίες από εκείνα τα χρόνια; Επειδή έφυγα πολύ νωρίς για το εξωτερικό, γύρω στα 20 για το Βερολίνο και μετά για το Λονδίνο όπου έμεινα για 7 χρόνια, οι κολλητοί μου φίλοι ήρθαν στη ζωή μου από τα 20 και μετά. Δεν είμαι όμως ο άνθρωπος που έχω τρεις φίλους και καλούς. Έχω πάρα πολλούς φίλους και τους αγαπώ εξίσου. Θεωρώ ότι είμαι πολύ χαρισματικός άνθρωπος σε αυτόν τον τομέα της ζωής μου, γιατί έχω τόσο καλούς ανθρώπους γύρω μου να με εμπνέουν.

Ήσουν τυχερή ή απλά προσεκτική στις επιλογές σου; Νομίζω επιλέγουμε και μας επιλέγουν. Αυτό που λένε πως στην πορεία οι άνθρωποι αλλάζουν, αλλά ξεχνούν να το πουν ο ένας στον άλλον; Το ότι ξεκινάς με κάποιον να κάνεις παρέα από τα 2 σου, δε σημαίνει πως θα εξελιχθείς και θα είσαι ο ίδιος άνθρωπος στα 22 σου ή στα 32 σου. Για μένα, οι πιο ισχυρές φιλίες έχουν έρθει στη ζωή μου σε φάση ενηλικίωσης και απόλυτης συνειδητότητας. Ότι δηλαδή εγώ είμαι αυτό και βαδίζω προς τα εκεί. Αλλάζουμε μέσα στα χρόνια και φυσικά προστίθενται άτομα.

Θυμάσαι πως κύλησαν οι πρώτες ώρες αφότου έμαθες ότι πήρες την πρώτη σου δουλειά στο Λονδίνο ως ηθοποιός; Το θυμάμαι πάρα πολύ καλά το σκηνικό. Ήταν σε μία ταινία του Oliver Irving, το How to be που πρωταγωνιστούσε ο Robert Pattinson κι έπρεπε να παίξω ένα καρτουνίστικο ρόλο. Μου άρεσε πάρα πολύ ότι πήγα στο γύρισμα κι άρχισα να δουλεύω με ανθρώπους που μιλούσαν μία άλλη γλώσσα και ήταν όλοι πολύ ευγενικοί…

Πως ξόδεψες τα χρήματα που πήρες από αυτή; Έβγαλα τους φίλους μου για φαγητό, κάπου καλά ξέρεις… Και αν θυμάμαι καλά πλήρωσα και το ενοίκιο μου. Χαχα!

Σε θυμώνει που ενώ έχεις κάνει τόσες πολλές δουλειές, ο κόσμος σε έχει στο μυαλό του ως η Ελληνίδα ηθοποιός που συμμετείχε στην ταινία του «James Bond»; Δε με θυμώνει, αλλά λέω κρίμα. Βέβαια οι άνθρωποι που ασχολούνται με το σινεμά κι έχουν σχέση με αυτό που κάνω, έχουν δει κι άλλα project. Ξέρω ότι σε σχέση με αυτά που έχω κάνει στο εξωτερικό, με την ποιότητα αλλά και την ποσότητα της δουλειάς, το πόσο γνωστή είμαι εδώ και πόσο δουλεύω με τα brands που με αγκαλιάζουν ή τους ανθρώπους που μου προτείνουν δουλειές είναι τεράστιο. Μόνο παράπονο δεν πρέπει να αισθάνομαι. Βέβαια το σύστημα του ελληνικού σινεμά είναι διαφορετικό. Δηλαδή εμένα θα με καλέσουν δύσκολα για μία οντισιόν, επειδή δεν έχουν δει τις δουλειές που έχω κάνει. Είναι λίγο δύσκαμπτο το σύστημα της Ελλάδας, σε αυτό το κομμάτι γι αυτό και ενώ κάνουμε καταπληκτικές ταινίες είναι πολύ δυσανάλογο το αποτέλεσμα που έχουμε με τα έσοδά τους.

Hollywood, δεκάδες συνεντεύξεις, γνωριμία με διεθνούς φήμης αστέρες, κόκκινα χαλιά… Ένιωσες καθόλου να «πήραν τα μυαλά σου αέρα» μετά από αυτό; Μπα, όχι… Το «καβάλησα» πρώτη φορά στα 19 μου, όταν έκανα την πρώτη μου δουλειά, σε ταινία του Νίκου Περάκη. Τότε «την άκουσα», ξέρεις, και έλεγα τι συμβαίνει με εμένα. Όταν χαλάς άπειρα παπούτσια να πηγαίνεις πάνω κάτω σε casting κι ακούς ένα «ναι» στις 13 δουλειές που πας, σου φεύγει η μαγκιά, γιατί καταλαβαίνεις πως τίποτα δε σου ανήκει και τίποτα δεν είναι δεδομένο…

Έχεις μετανιώσει για κάτι που ίσως να σου κόστισε τη δουλειά; Γενικά είμαι πάρα πολύ συνεπής στη δουλειά μου. Δεν έχει τύχει να χάσω δουλειά από κακό χειρισμό. Έχει τύχει όμως να μην απολαύσω δουλειά, επειδή δεν ήμουν καλά ψυχολογικά με τον τότε φίλο μου. Αυτό το μετανιώνω γιατί έχασα πολύ από τη χαρά μου, χωρίς λόγο.

Ο ένας μετά τον άλλο οι μεγάλοι αστέρες του Αμερικανικού κινηματογράφου δήλωναν τελευταία ότι έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση. Έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο ποτέ σε εσένα; Όχι. Δεν μου έχει συμβεί γιατί θέτω πάρα πολύ καλά τα όριά μου. Δε θεώρησα ποτέ το να γοητεύσω ή να «παίξω» με κάποιον από τη δουλειά μου, θα μου δώσει κάποιο ρόλο. Σαφώς είναι κάτι που υπάρχει και χαίρομαι που έγινε όλο αυτό κι άρχισε έτσι κάπως να αλλάζει. Από την άλλη είναι λίγο περίεργο που έγινε το 2018. Δε μου αρέσει αυτή η «πόρωση» πως οι άνδρες έχουν δύναμη, είναι κακοί, οι γυναίκες είναι αδύναμες, φτάνει πια. Τα νέα παιδιά που μπαίνουν σε αυτό το χώρο, πρέπει να γαλουχούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να μη σκέφτονται πως «αν δεν κάνω αυτό» μπορεί κάποιος να μου στερήσει τη δουλειά μου.

Εκτός από το προφανές, ότι είσαι πανέμορφη δηλαδή, ποιο πιστεύεις ότι είναι το μεγαλύτερο χάρισμά σου; Είμαι άνθρωπος που μπορεί να λύσει προβλήματα. Δεν είναι τυχαίο πως σε μένα απευθύνονται οι φίλοι μου όταν έχουν προβλήματα…! Χαχα!

Έχεις δηλώσει ότι είσαι αρκετά ευαίσθητη. Πότε έκλαψες τελευταία φορά; Την προηγούμενη βδομάδα. Ξέσπασα και προχώρησα παρακάτω!

Νιώθεις σέξι; Νιώθω γενικά, αλλά δεν είναι και το κύριο μέλημά μου. Του τύπου ξέρεις «πρέπει να είμαι σέξι»! Με ενδιαφέρει στο επίπεδο του να είμαι στα μάτια του ανθρώπου μου.

Τελευταία συναντάμε ολοένα και περισσότερα plus size μοντέλα. Έχεις υπάρξει ποτέ με παραπανίσια κιλά και αν ναι, πως το βίωνες αυτό ως γυναίκα; Έχω υπάρξει 10 κιλά πιο πάνω, ώσπου αποφάσισα να αγαπήσω τον εαυτό μου περισσότερο. Τα τελευταία πέντε χρόνια, κάνω τουλάχιστον πέντε φορές τη ημέρα γυμναστική και επιλέγω να τρώω όσο το δυνατόν πιο υγιεινά. Όσον αφορά στα plus size μοντέλα, εννοείται να αγαπάς τον εαυτό σου όπως είναι αλλά το υγιές σώμα είναι αυτό που φαίνεται γυμνασμένο, με τις καμπύλες του. Το να βγάζεις όμως σε αφίσες, κοπέλες οι οποίες είναι παχύσαρκες, είναι σαν να προωθείς έναν τελείως ανθυγιεινό τρόπο ζωής και είναι ακριβώς το ίδιο άσχημο με το να προωθείς το πολύ αδύνατο σώμα.

Τι σε γοητεύει σε έναν άντρα; Το χιούμορ, η ευγένεια και το ταλέντο.

Πόσα από αυτά τα στοιχεία έχει ο Κωστής (Μαραβέγιας); Όλα!

Δεν συνήθιζες να μιλάς για τις σχέσεις σου. Ωστόσο τωρα δείχνεις να μη σε νοιάζει να «κρυφτείς». Τι σε έκανε να αντιμετωπίσεις διαφορετικά αυτή τη σχέση; Δεν έχω αμφιβολίες και νιώθω ασφάλεια.

Ταξιδεύετε συχνά. Ποιο είναι το επόμενο μέρος που σχεδιάζετε να επισκεφθείτε; Από το νέο έτος θα πρέπει να είμαι στο Λονδίνο για επαγγελματικούς λόγους, οπότε το έχουμε προγραμματίσει έτσι ώστε αυτό να γίνει αφότου θα έχει σταματήσει ο Κωστής τις εμφανίσεις του και άρα θα μπορεί να έρθει μαζί μου.

Επαγγελματικά πως σε βρίσκουμε αυτή την περίοδο; Δουλεύω πάνω σε μία σειρά η οποία θα ανακοινωθεί τον Ιανουάριο. Τον Απρίλιο κάνω την καινούργια ταινία «Night Voltage» του Peter Strickland. Έχω κλείσει άλλες δύο ταινίες οι οποίες θα γίνουν μέσα στο χρόνο. Περιμένω να βγει στις αίθουσες το «Saison Morte» του Θανάση Τότσικα και από τις αρχές του έτους θα βγει και στην Ελλάδα το «Everything is Wonderful», στην οποία παίζω και είμαι συμπαραγωγός.

Συμπαραγωγός; Μίλησε μου γι’ αυτό... Κοίτα, εγώ είμαι πολύ καλή στο να βρίσκω λεφτά για πράγματα. Η Pia Mechler, που είναι μία πολύ σπουδαία ηθοποιός αποφάσισε να κάνει την πρώτη της ταινία μεγάλους μήκους. Οπότε ξεκίνησε μία εταιρεία παραγωγής. Με παίρνει και μου λέει έχω υπογράψει δύο ταινίες για δύο κορίτσια, θέλεις να παίξεις τη μία κι εγώ στην άλλη; Έχουμε ένα μήνα γύρισμα, δεν έχω λεφτά να σου δώσω, θέλεις να έρθεις; Της λέω, θέλω πάρα πολύ να έρθω, πόσα λεφτά χρειαζόμαστε; Και κάπως έτσι μετά από πολύ αναζήτηση χορηγών κτλ ολοκληρώσαμε ένα πολύ ωραίο project!

Ποιο τραγούδι σιγοτραγουδάς συχνά τελευταία; Αυτές τις ημέρες μου έχει κολλήσει το καινούργιο τραγούδι του Κωστή που λέγεται «Μικροπράγματα».

Με ποιο ποτό έχεις περάσει ως σήμερα τα πιο ξέφρενα βράδια σου; Τα καλά ή τα άσχημα ξέφρενα; Γιατί τα καλά τα έχω συνδυάσει με vodka και tequila. Στα άσχημα έχω πιει κρασί και έχω διαπιστώσει πως με πειράζει.

Πώς φαντάζει για σένα η ιδανική αλλαγή του χρόνου; Στο καινούργιο μου σπίτι με τους ανθρώπους που αγαπάω, την οικογένεια μου και να είμαστε όλοι καλά.

Αν είχες μόνο μια ευχή για τη νέα χρονιά, ποια θα ήταν αυτή; Υγεία!