Το ‘Peaky Blinders’ δεν είναι η σειρά που πρέπει να δεις άμεσα. Είναι αυτή που έπρεπε να έχεις ξεκινήσει ήδη από το 2013, αλλιώς σαν και εμάς θα μετανιώνεις για τα χρόνια που έχασες. Peaky Blinders’. Αγγλικό όσο δεν πάει. Πιο αγγλικό και από τσάι με βουτήματα στις 17.00 το απόγευμα στο Πικαντίλι Σέρκους. Πιο αγγλικό και από κάτι στερεοτυπικά αγγλικό σε συνδυασμό με κάτι άλλο στερεοτυπικά αγγλικό.

Tο όνομα της συμμορίας αλλά και της σειράς έχει ξεσηκώσει τόσες συζητήσεις, όσες και οι εκδοχές για το τι ακριβώς σημαίνει. Το σίγουρο είναι ότι η πρώτη λέξη, έρχεται από την αγγλική «peakys» που ήταν αυτά τα ιδιαίτερα κασκέτα με γείσο που κυκλοφορούσαν ευρέως τον 19ο αιώνα. Στη σειρά, οι πρωταγωνιστές έκρυβαν μέσα στο γείσο λάμες ξυραφιών, ένα δηλαδή από τα βασικά τους όπλα. Τώρα το «blinders» η κυρίαρχη εκδοχή θέλει να σχετίζεται με την μανία που είχαν τα μέλη της συμμορίας να σκίζουν (με τα ξυράφια τους) το μέτωπο των θυμάτων τους ώστε να τρέχει το αίμα στα μάτια τους και να τους τυφλώνει και να μην μπορούν να αμυνθούν.

Ωστόσο από που εμπνεύστηκαν οι δημιουργοί της σειράς τα όσα εξελίσσονται;

  • Στη σειρά υπάρχει μεγάλη ιστορική αλήθεια. Άλλωστε οι συμμορίες ήταν πολύ της μόδας στο βιομηχανικό προπολεμικό Μπέρμιγχαμ. Απλά όταν βλέπεις τις φωτογραφίες πείθεσαι με τη μία. Μιας κι αμφιβάλλουμε πως η ουλή στο πρόσωπο του «επαγγελματία επαίτη» Hargreaves είναι εκ γενετής.
  • Συνεχίζουμε με τον κ. Dick, ο οποίος δείχνει λιγότερο εγκληματικός από τους υπόλοιπους, το βιογραφικό του κάνει όμως λόγο για έναν επαγγελματία κλέφτη με ειδικότητα στα χρηματοκιβώτια.
  • Χαρακτηριστική της επικίνδυνης ζωής που ζούσαν οι εν λόγω τύποι είναι αυτή η mugshot: σε περίπτωση που δεν το προσέξατε, υπάρχει η σημείωση από την αστυνομία πως ο Thomas Giles είναι»νεκρός».
  • Ο συγκεκριμένος ζούσε την σκληρή ζωή των ανθρακωρύχων. Όμως φαίνεται ότι δεν την πάλευε και πολύ, με αποτέλεσμα να αρχίσει να το ζει στα στενά: κλοπές, πλαστογραφίες και γενικότερα αντικοινωνική συμπεριφορά όπως σημειώνουν οι αστυνομικοί της εποχής.
  • Ο μάλλον πιο καλοντυμένος του αφιερώματος. Δήλωνε ξυλουργός. Αν κι ίσως το επάγγελμα ήταν απλά «βιτρίνα».
  • Τεράστια φάτσα που θυμίζει λακέδες. Θα μπορούσε άνετα να παίζει κομπάρσος στη σειρά, υποδυόμενος τον εαυτό του.
  • Ο πιο ατρόμητος της ιστορίας μας. Δε δίστασε να μπουκάρει, μεταξύ πολλών άλλων, και σε pub της εποχής. Αν αναλογιστεί κανείς τους τύπους που βλέπουμε να είναι ιδιοκτήτες νυχτομάγαζων στο Peaky Blinders, μπορείς να πεις και ατρόμητο τον κ. Potter. Αν και δυστυχώς του στοίχισε.
  • Αν όλες οι προηγούμενες φωτογραφίες σου θύμισαν τα ρούχα, τα κουρέματα, το attitude και τις εκφράσεις των Peaky Blinders, εδώ το πράγμα αλλάζει. Γιατί η ομοιότητα αυτού του τύπου με τον Cillian Murphy είναι σχεδόν τρομακτική.