Όλοι μας, μικροί μεγάλοι όταν πιάσουμε ένα κόμικ στα χέρια μας, χανόμαστε, παραδινόμαστε, ξεχνάμε τα πάντα! Θες το χαρτί; Θες η εικονογράφηση; Θες οι μικρές ιστορίες; Το σίγουρο είναι πως τα κόμικ που έχουν γεμίσει βιβλιοθήκες και βιβλιοθήκες, δεν τα αλλάζουμε με κανένα λογοτεχνικό ή επιστημονικό βιβλίο. Τα προσέχουμε σαν τα μάτια μας και κυρίως κάνουμε συλλογή από αυτά. Πράγματι έχω φίλους που μαζεύουν λεφτά απλώς και μόνο για να αγοράσουν κόμικ. Παρατραβηγμένο; Ίσως! Αλλά τέτοια εξάρτηση προκαλεί αυτό το είδος ανάγνωσης. Εμείς πάλι που είμαστε φανατικοί αλλά με μέτρο, επιλέξαμε μερικές ενδιαφέρουσες εκδόσεις και μάλιστα ολόφρεσκες!

 

O Συλλέκτης
Soloúp Εκδόσεις Ίκαρος

Τέσσερα χρόνια μετά το Αϊβαλί, ο Soloύp επιστρέφει στη σύγχρονη εποχή με πέντε καθημερινές ιστορίες κι ένα παραμύθι,των οποίων κοινός κρίκος είναι μια χωρισμένη οικογένεια.   Ο κακός λύκος είναι ο πατέρας που μάταια προσπαθεί να επανασυνδεθεί με την κόρη του. Πεταλούδες, γραμματόσημα, δαχτυλήθρες, δόντια, ταξί. Σκιές και μαύρες τρύπες. Μια παρέα στο καφενείο, ένα καναρίνι και μια διάρρηξη, δυο φίλοι, η πόρτα μιας πολυκατοικίας, η Κοκκινοσκουφίτσα.   Όλα μπλέκουν μέσα από τις αφηγήσεις των ηρώων, απλών ανθρώπων που δίνουν τη δική τους εκδοχή για την κατάσταση, άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με μια γλυκόπικρη διάθεση. Δεν γίνεται να μη συγκινηθείς, ενώ δεν λείπουν τα φανταστικά στοιχεία, όπως συμβαίνει σε όλα τα παραμύθια.

Τρέξιμο: Το μαρτύριο και η ηδονή
Inman Matthew (The Oatmeal) Εκδόσεις ΟΞΥ

Ένα σατιρικό κόμικ για το τρέξιμο και όσους έχουν μανία με αυτό. Τα τελευταία χρόνια οι μαραθώνιοι, οι ημιμαραθώνιοι και το jogging έχουν εισβάλει για τα καλά στη ζωή μας, αλλάζοντας την καθημερινότητά μας. Πέρα από το τρέξιμο, όμως, το συγκεκριμένο βιβλίο αφορά τη ματαιοδοξία, τη λαιμαργία, τη δρομική ευφορία, τις ηλεκτρικές καταιγίδες και τον Γκοτζίλα, όπως γράφει στο οπισθόφυλλό του, και καμιά φορά το γιατί δεν είναι η σωστή ερώτηση που θα έπρεπε να κάνει κάποιος στον εαυτό του. Το μόνο βέβαιο είναι ότι μετά την ανάγνωσή του σε κάνει να θέλεις να βγεις στους δρόμους να τρέξεις.

Νύχτες με αέρα
Κυριάκος Μαυρίδης Εκδόσεις ΚΨΜ

Μετά την εικονογράφηση των ποιημάτων του Νίκου Καββαδία, ο Κυριάκος Μαυρίδης επιχειρεί για άλλη μια φορά να κάνει κόμικ πέντε ποιήματα που παίρνουν θέση ενάντια στον φασισμό. Στις σελίδες του Νύχτες με αέρα βρίσκουμε δουλειές σημαντικών ποιητών, όπως ο Ναζίμ Χικμέτ και ο Λόρκα. Οι πρόσφυγες και ο ισπανικός εμφύλιος είναι μερικά από τα θέματα που αγγίζει το κόμικ. Στο τέλος κάθε ιστορίας ο ίδιος ο Μαυρίδης σχολιάζει τον τρόπο που σκέφτηκε να ζωντανέψει την πολιτική ποίηση μέσα από τα σχέδιά του, κάνοντας το συγκεκριμένο εγχείρημα ακόμη πιο ξεχωριστό.