Ο Νίκος Γαλανός, ο ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου, μας καταθέτει μέσα σε λίγες αράδες την ψυχή του με πάσα ειλικρίνεια και αυθορμητισμό. Ένας άνθρωπος που παρά τη μεγάλη επιτυχία που έχει διαγράψει μέσα στα χρόνια, παραμένει απλός και προσεγγίσιμος. Το διαπίστωσα και προσωπικά όταν τον συνάντησα. Με καλωσόρισε με ένα ζεστό χαμόγελο και δε δίστασε να μου απαντήσει σε κάθε ερώτηση που έπεφτε στο τραπέζι. Η συζήτηση με το Νίκο Γαλανό, δεν έμεινε στα αυστηρά πλαίσια μίας συνέντευξης αφού μαζί σχολιάσαμε το θέατρο, την παράσταση στην οποία πρωταγωνιστεί, την κρίση στην Ελλάδα και πολλά ακόμα…

Συνέντευξη στη Φωτεινή Δημητριάδου

Νίκο μιλησέ μας για το καλλιτεχνικό σου προφίλ;

Τι να πω για το καλλιτεχνικό μου προφίλ; Ήμουν τυχερός γιατί όταν ξεκίνησα την καριέρα μου, συνεργάστηκα δίπλα σε καταξιωμένους ηθοποιούς και έκανα μία σειρά επιτυχημένων ταινιών αλλά και θεατρικών έργων. Από εκεί κι ύστερα η καριέρα μου είναι γνωστή σε όλους και συνεχίζω με τον ίδιο ρυθμό!

Φέτος πρωταγωνιστείς στην παράσταση «Χτυποκάρδια στο θρανίο». Πες μου δυο λόγια γι’αυτό το επαγγελματικό βήμα.

Το έργο «Χτυποκάρδια στο Θρανίο», είναι η γνωστή ταινία του Αλέκου Σακελλάριου, με τους τότε πρωταγωνιστές Αλίκη Βουγιουκλάκη και Δημήτρη Παπαμιχαήλ, και τώρα αναβιώνει στο θέατρο «ΗΒΗ». Πρωταγωνιστές σε αυτήν την προσπάθεια να αναβιώσουμε ένα τόσο αξιοθαύμαστο έργο μαζί με εμένα είναι πολλοί αξιόλογοι ηθοποιοί, όπως: Κατερίνα Γερονικολού, Ορέστη Τζιόβα, Κώστα Βουτσά, Μάρω Κοντού, Νίκη Παλικαράκη, εμένα κι άλλα νέα παιδιά. Ο Είναι μία ωραία παράσταση σε σκηνοθεσία Λάκη Λαζόπουλου, διάρκειας δύο ωρών που σε παρασύρει σε μνήμες. Όποιος έρθει να δει την παράσταση σίγουρα θα αναπολήσει τα δικά του μαθητικά χρόνια, με όλα τα θετικά κι αρνητικά εκείνων των χρόνων.

Είσαι πολλά χρόνια στο προσκήνιο και οι κριτικές που έχεις ακούσει πολλές. Υπάρχει κάποια κριτική που λαμβάνεις περισσότερο υπόψιν σου;

Λαμβάνω πάντα υπόψιν μου τη γνώμη των κριτικών θεάτρου. Αρκετή σημασία δίνω στην κριτική που ασκεί το κοινό, αφού είναι αυθόρμητη και ειλικρινής. Σίγουρα οι επαγγελματίες βλέπουν συνολικά την προσπάθεια και κρίνουν το αποτέλεσμα, με τη ματιά του ειδικού, παρά το γεγονός πως μερικές φορές είναι λίγο υπερβολικοί. Η άποψη των κριτικών θεάτρου έχει νόημα γιατί σε εμάς τους ηθοποιούς επισημαίνουν πράγματα που εμείς οι ίδιοι κάποιες φορές δεν τα προσέχουμε. Οπότε, σε αυτές τις περιπτώσεις δίνω μεγάλη σημασία φυσικά στην άποψη/κριτική του ειδικού.

Ποιο θεατρικό έργο ήταν αυτό που σε καθιέρωσε στον χώρο του θεάτρου κι εκτόξευσε την καριέρα σου;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο. Το ένα ήταν καλύτερο από το άλλο. Ίσως το έργο «Ένα αστείο κορίτσι», με την Αλίκη Βουγιουκλάκη που γενικά είχε τότε μεγάλη απήχηση και ο κόσμος το αγάπησε και το αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή. Ίσως αυτό τελικά να είναι το σημείο καμπής που με βοήθησε να γίνω πιο γνωστός στο ευρύ κοινό.

Θέατρο-Κινηματογράφος-Τηλεόραση. Υπάρχει κάποιο να σε εξιτάρει περισσότερο;

Όλα μου αρέσουν και δεν απορρίπτω κανένα από τα τρία. Βέβαια η τεχνική ανάμεσα στα τρία εργαλεία είναι διαφορετική. Άλλα πράγματα ζητάει από τον ηθοποιό η τηλεόραση, άλλα το θέατρο κι άλλα ο κινηματογράφος και ο ηθοποιός οφείλει να ελίσσεται ανάλογα για να προσαρμοστεί στις εκάστοτε συνθήκες.

Τηλεοπτικά θα σε δούμε κάπου την ερχόμενη σεζόν;

Όχι, γιατί είμαι στο θέατρο και αυτό μου φτάνει!

Ποιοι ρόλοι σε ιντρικάρουν;

Όλοι οι ρόλοι με ιντρικάρουν, προκειμένου να γίνει μια σωστή δουλειά.

Ποιος ο ρόλος της τέχνης στη ζωή σου;

Η τέχνη είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μου.

Υπάρχει κάτι στο θέατρο που να σε γοητεύει ιδιαιτέρως;

Η αντίδραση του κοινού κατά την διάρκεια της παράστασης , αν τούς άρεσε δηλαδή ή όχι. Αυτό φαίνεται με μια ματιά από τις εκφράσεις των ανθρώπων που κάθονται από κάτω και παρακολουθούν την εκάστοτε παράσταση.

Πιστεύεις ότι η κρίση έχει επηρεάσει το θέατρο;

Φυσικά η κρίση έχει επηρεάσει το θέατρο. Πάρ΄ όλα αυτά όμως ο κόσμος πηγαίνει θέατρο και πιστεύω ότι το κάνει γιατί θέλει να διασκεδάσει και να ξεφύγει από τα διάφορα προβλήματα που τον απασχολούν.

Τι σου αρέσει να κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;

Παλιότερα, τον ελεύθερο χρόνο μου τον γέμιζα παίζοντας τένις. Πλέον, επειδή έχω κάποια προβλήματα με τη μέση μου, ο γιατρός έβαλε βέτο να το εγκαταλείψω αυτό το hobby! χαχα

Κάποτε η Αλίκη Βουγιουκλάκη είπε: «Το θέατρο είναι το σπίτι μου θέλω να πεθάνω εκεί επάνω». Εσύ το ασπάζεσαι αυτό;

Καλό είναι το θέατρο, το αγαπάω, αλλά στη ζωή μου δεν υπάρχει μόνο το θέατρο. Υπάρχει και η προσωπική ζωή, συνεπώς για εμένα δεν περιστρέφονται όλα γύρω από τη δουλειά. Δε νομίζω να το ασπαστώ ποτέ αυτό.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρο ζωής σου;

Όνειρο για μένα είναι να είμαι υγιής, δημιουργικός και κυρίως να μπορώ να κάνω όλα αυτά που αγαπάω.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σε ρωτήσω, τι πιστεύεις για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια;

Γενικότερα, δεν εθελοτυφλώ και δυστυχώς δεν είμαι αισιόδοξος. Αντιλαμβάνομαι πως τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα και φοβάμαι πως θα γίνουν και χειρότερα.