Η Δευτέρα μόλις έχει ξεκινήσει με τους περισσότερους από εμάς να βρισκόμαστε ήδη στο γραφείο με μία κούπα με μπόλικη δόση καφεϊνης προσπαθώντας να ξυπνήσουμε. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν ίσως μία ευκαιρία να ενδοσκόπηση της εβδομάδας, ανασυγκρότησης και προσπάθεια να μην επαναλάβουμε ορισμένα λαθάκια που μας “βλάπτουν”. Μιλάω γι’αυτά τα φαινομενικά αθώα ψεμματάκια που κάθε τόσο λέμε στον εαυτό μας προσπαθώντας να τον παρηγορήσουμε για κάτι ή προσπαθώντας να τον γεμίσουμε ενοχές.

Συμμετέχουμε σε αρνητικά μοτίβα συζήτησης και σκέψης που εμποδίζουν την προσωπική μας ανάπτυξη και περιορίζουν την ικανότητά μας να ζήσουμε μια γεμάτη ζωή. Όμως για να έχουμε μια χαρούμενη και πλήρης ζωή πρέπει να σταματήσουμε να λέμε ψέματα και να αρχίσουμε να φιλτράρουμε τις σκέψεις μας.

Μερικά από τα πιο συχνά “ψέμματα” που λέμε καθημερινά είναι τα εξής:

1. Μπορώ να το κάνω αύριο. Ίσως ένα από τα πιο συχνά ψέματα που λέμε στον εαυτό μας. Αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι αλήθεια. Το πρόβλημα είναι ότι πάντα σκεφτόμαστε ότι έχουμε πολύ χρόνο. Αλλά μια μέρα θα ξυπνήσουμε και δεν θα υπάρχει πλέον χρόνος για να κάνουμε όλα όσα θέλουμε. Κανείς δεν ξέρει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.

2. Είμαι πολύ μεγάλος πια γι ‘αυτό. Δεν είσαι ποτέ πολύ μεγάλος για να κάνεις από αυτό που θέλεις. Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν 76 όταν έγινε πρόεδρος. Ο Leonardo Da Vinci ήταν 51 ετών όταν ζωγράφισε τη Mona Lisa. Ο Dr. Seuss ήταν 54 ετών όταν έγραψε “Η γάτα στο καπέλο”. Ο συνταγματάρχης Sanders ήταν 61 όταν ξεκίνησε το KFC Franchise. Υπάρχουν αμέτρητα άλλα παραδείγματα. Ο καθένας έχει δική του χρονική στιγμή. Και ποτέ δεν είσαι πολύ μεγάλος ή πολύ νέος για να εκπληρώσεις τα όνειρά σου.

3. Εάν είχα (συμπλήρωσε το κενό), θα ήμουν χαρούμενος. Υπάρχουν δύο τρόποι για να είσαι ευτυχισμένος. Ο ένας είναι να έχεις ό,τι θέλεις και ο άλλος να είσαι ικανοποιημένοι με αυτό το ένα που έχεις. Αν αποδεχτείς και εκτιμήσεις τα πράγματα τώρα, θα βρεις περισσότερη ευτυχία. Η ευτυχία έρχεται όταν σταματάς να διαμαρτύρεσαι για τα προβλήματα που έχεις και αρχίσεις να ευχαριστείς για όλα τα προβλήματα που δεν έχεις.

4. Η επιτυχία είναι το αντίθετο της αποτυχίας. Δεν υπάρχουν αποτυχίες, αλλά αποτελέσματα. Ακόμα κι αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως τα περίμενες, μην εγκαταλείπεις. Μάθε ό,τι μπορείς και συνέχισε να προσπαθείς. Αυτός που συνεχίζει να προχωράει ένα βήμα κάθε φορά, είναι αυτός που τελικά κερδίζει. Η μάχη κερδίζεται πάντα πολύ πριν από την τελική νίκη. Η επιτυχία είναι μια διαδικασία που αποτελείται από μικρά βήματα, αποφάσεις και ενέργειες που αναπτύσσονται βαθμιαία μεταξύ τους.

5. Το παρελθόν μου θα με ενοχλεί πάντα. Διόρθωση- το παρελθόν σου μπορεί να σε στοιχειώσει αν το αφήσεις. Αλλά όχι, δεν είσαι καταδικασμένος να ξοδέψεις το υπόλοιπο της ζωής σου αναζητώντας αγάπη από οποιονδήποτε. Ο αυτο-προβληματισμός είναι ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της αλλαγής.

6. Είναι λάθος να λέω όχι. Μερικές φορές είναι υγιές να λες όχι και να σταματήσεις να ζητάς συγγνώμη όλη την ώρα. Είναι η ζωή σου. Τα συναισθήματά σου. Οι επιλογές σου.Έτσι επέλεξε τι είναι καλύτερο για εσένα και σταμάτησε να σκέφτεσαι συνέχεια τι θέλουν οι άλλοι.