040 μία λεωφορειακή γραμμή πολλά παραπάνω από όσα μπορούμε να φανταστούμε. Είναι το λεωφορείο που συνδέει τον Πειραιά με την Αθήνα και αυτό που όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει και μας έχει εξυπηρετήσει σε κάποια από τα απρόσμενα ξενύχτια μας.

Καλά όλα αυτά, αλλά τι συμβαίνει όταν ο επιβάτης που βρίσκεται μέσα αντικρίζει ένα σαξοφωνίστα και δύο ποιητές να διαβάζουν ποίηση…εν κινήσει; Εντάξει δεν το βλέπουμε σε κάθε λεωφορείο που μπαίνουμε και αυτό ίσως το στοιχείο που το κάνει τόσο μοναδικό… Ποιήματα από τον αγαπημένο Τάσο Λειβαδίτη μέχρι Κ.Καβάφη, έχουν την ευκαιρία όσοι συνωστίζονται ένα πρωινό Δευτέρας στο 040 να απολαύσουν μοναδικές απαγγελίες από νέους ποιητές οι οποίοι συνυπάρχουν, συνομιλούν και μας ταξιδεύουν σε γνωστά και άγνωστα μονοπάτια της ποιητικής γραφής.

Πρόκειται για μια σύμπραξη της «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, με τη στήριξη των εταιριών Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ) και Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ), η οποία περιλαμβάνει σειρά δρώμενων, ποιητικών αναγνώσεων και συζητήσεων.

Οι δημόσιες αναγνώσεις γίνονται κάθε πρώτη του μηνός, από 1ης Οκτωβρίου 2018 έως 1η Μαρτίου 2019, σε Μέσα Μεταφοράς και εμβληματικούς τόπους στον άξονα Αθήνας- Πειραιά. Κάθε πρώτη Παρασκευή του ίδιου μήνα οι ποιητές συζητούν παρουσία κοινού στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Συντονιστής είναι ο Γιάννης Ν. Μπασκόζος.