Κάθε χρόνο πετάμε στα σκουπίδια τόσο πλαστικό που αρκεί να τυλίξουμε 4 φορές τη Γη. Διάβασα αρκετές φορές την συγκεκριμένη πρόταση μέχρι να αντιληφθώ την τεράστια ποσότητα πλαστικού που καταναλώνουμε αλόγιστα. Θέλετε μερικά ακόμα facts για το πλαστικό; Η ενέργεια που χρειάζεται για να παραχθεί, συσκευαστεί και διανεμηθεί ένα μπουκαλάκι νερό, είναι 2,000 φορές η ενέργεια που χρειάζεται για να παραχθεί ισόποση ποσότητα νερού βρύσης. Tο 50% του παραγόμενου πλαστικού χρησιμοποιείται μόνο μία φορά πριν καταλήξει στα σκουπίδια ενώ 1.000.000 πουλιά και 100.000 θαλάσσια θηλαστικά πεθαίνουν κάθε χρόνο επειδή τρώνε τα πλαστικά μας σκουπίδια.

Η αρχή στη χώρα μας για τη μείωση του πλαστικού, έγινε με τις πλαστικές σακούλες, οι οποίες πλέον χρεώνονται με 0,4€, ενώ έγινε και μία προσπάθεια να μειώθούν και εν τέλει να καταργηθούν τα πλαστικά καλαμάκια μίας χρήσης η οποία ωστόσο δεν ευδοκίμησε. Πριν περίπου μία εβδομάδα (24/10), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την κατάργηση πλαστικών ειδών μίας χρήσης όπως καλαμάκια, πιάτα, μαχαιροπίρουνα, μπατονέτες. Η απόφαση αυτή θα ισχύσει από το 2021 και όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υποχρεωμένες να υπακούσουν.

Ωστόσο, έχει σημασία να προσπαθήσουμε να μειώσουμε σταδιακά τη χρήση του πλαστικού στην καθημερινότητά μας, να βρούμε εναλλακτικές που δε θα μας “ξεβολέψουν” και να μην περιμένουμε μία απαγόρευση για να αλλάξουμε νοοτροπία.

1. Κατάργησε τα καλαμάκια! Είναι δεδομένο πως τον πρωινό καφέ μας, κυρίως κρύο, τον πίνουμε με καλαμάκι και η χρήση του είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Ιδίως αν ο καφές μας είναι freddo espresso ή freddo cappucino η αρχή θα είναι δύσκολη αλλά ποιος σου είπε οτι δε θα το συνηθίσεις; Επειδή ωστόσο αναγνωρίζω πως δεν είναι καθόλου εύκολη διαδικασία να απεξαρτηθείς από το καλαμάκι, σου δίνω την εναλλακτική επιλογή του bamboo ή του μεταλλικού. Ναι υπάρχουν καλαμάκια που δεν είναι φτιαγμένα από πλαστικό, απλώς είναι πιο ακριβά και όχι τόσο διαδεδομένο.

2. Άλλαξε την οδοντόβουρτσα σου! Δεν εννοώ να πετάξεις την οδοντόβουρτσα που έχεις τώρα και να πάρεις μία οδοντόβουρτσα πάλι πλαστική. To 99% των οδοντοβουρτσών δεν ανακυκλώνονται, διασπώνται σε περισσότερα από 1000 χρόνια και καταλήγουν είτε να επιπλέουν στις θάλασσες είτε να κείτονται για (εκατοντάδες) χρόνια στις χωματερές. Σκέψου ότι ο μέσος άνθρωπος πετάει 200 οδοντόβουρτσες στη ζωή του, οπότε μιλάμε για τρισεκατομμύρια τεμάχια που μολύνουν τη γη, τον αέρα και το νερό. Άλλαξε την οδοντόβουρτσα σου με μία φιλική προς το περιβάλλον οδοντόβουρτσα από μπαμπού ή ανακυκλώσιμα υλικά.
3. Περιόρισε τη χρήση πλαστικής μεμβράνης! Χρησιμοποιούμε καθημερινά για να τυλίξουμε φαγητό και δε σκεφτόμαστε πως αυτή η πλαστική μεμβράνη μίας χρήσης δεν ανακυκλώνεται ούτε διασπάται. με αποτέλεσμα να καταλήγει στους ωκεανούς και να σκοτώνει χιλιάδες ψάρια και θηλαστικά ετησίως. Χρησιμοποίησε γυάλινα δοχεία για την αποθήκευση του φαγητού στο ψυγείο και γυάλινα lunchboxes για να παίρνεις φαγητό στο γραφείο. Τύλιξε το σάντουιτς σου ή τρόφιμα που θες να βάλεις στο ψυγείο σε λαδόκολλα.

4. Όχι μπαλόνια! Εντάξει, γενέθλια, αποφοίτηση, επέτειος, γάμος, βάφτιση και όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις της ζωής μας τις έχουμε συνδυάσει με πολύχρωμα, με σχέδια μπαλόνια. Όμως ξεχνάμε το βασικό, πως το μπαλόνι είναι ακόμα ένα άχρηστο πλαστικό που χρησιμοποιούμε μία φορά και μετά καταλήγει -χωρίς να ανακυκλώνεται- στο περιβάλλον. Αντί για τα μπαλόνια, έχω να σου προτείνω τα λαμπιόνια και τα χάρτινα σημαιάκια. Εκτός του ότι μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε επόμενες γιορτές, να σημειωθεί πως δε βλάπτουν το περιβάλλον.