«Τρεις φορές πονάει η αγάπη: μία όταν σε κόβουν, μία όταν παντρεύεσαι και μία όταν γεννάς».

Τέσσερα νέα παιδιά, τρεις ηθοποιοί και ένας μουσικός, ανεβαίνουν στη σκηνή του Άβατον τολμώντας να φέρουν στα φώτα τις πραγματικές ιστορίες γυναικών που έχουν υποστεί την πρακτική της κλειτοριδεκτομής. Το Αγκάθι της Ακακίας έχει παρουσιαστεί σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα και επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Άβατον τις Κυριακές στις 21:00.

Ο Ακρωτηριασμός των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων (Α.Γ.Γ.Ο.), η επίσημη ονομασία που καθιέρωσε ο Ο.Η.Ε., είναι μια παράδοση που καταστρατηγεί τα ανθρώπινα δικαιώματα του παιδιού και της γυναίκας. Κάθε 11 δευτερόλεπτα κάπου στον κόσμο ένα κορίτσι ηλικίας 3-12 χρόνων κινδυνεύει να ακρωτηριαστεί. Κάθε 11 δευτερόλεπτα κάπου στον κόσμο θα ακουστεί η κραυγή ενός παιδιού. Ο Φίλιππος, η Μαρίνα, ο Θωμάς και η Μαριλένα έστρεψαν «ευήκοον ους» στην κραυγή αυτή. Εσύ;

Λίγα λόγια για το έργο:

Στο πρώτο μέρος του έργου, δύο νέοι ηθοποιοί, ο Φίλιππος και η Μαρίνα, αναζητούν την πρώτη τους κοινή εμφάνιση στο θέατρο. Εξερευνούν τα κλασικά κείμενα του δυτικού θεάτρου, μέχρι τη στιγμή που η Μαρίνα προτείνει μια παράξενη ιδέα… Στο δεύτερο μέρος του έργου, ιστορίες κοριτσιών, βασισμένες σε πραγματικές μαρτυρίες, δραματοποιούνται στη σκηνή, με στόχο το φωτισμό κάποιων πτυχών, που μας είναι άγνωστες ακόμα και σήμερα. Τα δύο αυτά μέρη του έργου, που αντιπροσωπεύουν δύο διαφορετικούς κόσμους μεταξύ τους, γεφυρώνονται μέσα από τη θεατρική πράξη, που είναι μια κατεξοχήν πολιτική πράξη.

«Μπορεί κανείς να ξεχάσει και να καταπνίξει πολλές από τις αναμνήσεις του. Δεν μπορεί όμως να σβήσει ποτέ από τη μνήμη του τις εμπειρίες της παιδικής του ηλικίας».

Λίγα λόγια για τον δημιουργό του έργου:

Ο Φίλιππος Ζαρφειάδης είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Δραματικής Σχολής Κεντρική Σκηνή, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς ανθρώπους του χώρου και έχει εργαστεί ως ηθοποιός στις παραστάσεις Η Πηνελόπη Δέλτα συναντάει τον μάγκα και Σμύρνη μου αγαπημένη στον Ελληνικό Κόσμο και στην παράσταση Καθρέφτες στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης. Το τελευταίο διάστημα ασχολείται επαγγελματικά και με το Εκπαιδευτικό Θέατρο.

Ταυτότητα παράστασης:

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Φίλιππος Ζαρφειάδης

Ερμηνεία: Μαρίνα Παντελάκη, Φίλιππος Ζαρφειάδης, Μαριλένα Δήμα

Κρουστά: Θωμάς Αντωνόπουλος

Φώτα: Γιώργος Ψυχράμης

Φωτογραφίες και Βίντεο: Βαγγέλης Γουβέλης, Παναγιώτης Δομούζης

Αφίσα: Κυριακή Γεωργοπούλου

Σύνθεση-Στίχοι πρωτότυπου τραγουδιού: Γιώργος Τριανταφύλλου

Με την υποστήριξη του Μικρού Χώρου Τέχνης

Παραγωγή: Ουρανός με αστέρια

Info:

Θέατρο Άβατον, Ευπατριδών 3 Κεραμεικός

Προπώληση: Στα ταμεία του θεάτρου

Τηλ. Κρατήσεων: 6946225169, 210-3214689

Έναρξη παραστάσεων: 4 Νοεμβρίου 2018

Λήξη παραστάσεων: 9 Δεκεμβρίου 2018

Ημέρες και ώρα παραστάσεων: Κυριακή στις 21:00

Διάρκεια: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Εισιτήρια: 12 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (προπώληση), 8 ευρώ (φοιτητικό πολυτέκνων, εκπαιδευτικό, για ομαδικά των 8 ατόμων και πάνω), 7 ευρώ (κάρτα ανεργίας και ατέλειες)

Trailer της παράστασης: https://m.youtube.com/watch?v=h1TDA_63y8Y

F/B: Το αγκάθι της Ακακίας