Δεν είναι τυχαία η επιλογή της περιοχής που επέλεξα να βρω δουλειά αφού ζώντας πολλά χρόνια στην Αθήνα, έμαθα ίσως κάθε γωνιά της. Για να καταλάβεις τι εννοώ… Η σχολή μου βρισκόταν ακριβώς στο κέντρο της Αθήνας -μετρό Πανεπιστήμιο γαρ-, οπότε οι έξοδοι μου γίνονταν πάντα με γνώμονα αυτό. Σύνταγμα,Πλάκα, Μοναστηράκι, Μετς, Εξάρχεια και πάει λέγοντας…Η πολύβουη Αθήνα όμως σε κουράζει κάποια στιγμή και θες να γνωρίσεις μία άλλη περιοχή, να εξερευνήσεις καινούργια σοκάκια, να περπατήσεις σε διαφορετικούς δρόμους.

Γράφει η Αγγελική Μπαλτσιώτη

Η σκέψη μου να αναζητήσω δουλειά προς τα νότια μπήκε στο μυαλό μου, λίγο πριν δώσω τα τελευταία μου μαθήματα για το πτυχίο καθώς ήθελα να φύγω από την Αθήνα που ένιωθα πως με πνίγει. Έβλεπα την Αθήνα ως ένα κεφάλαιο που είχε ολοκληρωθεί και ήθελα να ξεκινήσω κάτι καινούργιο. Ευτυχώς στάθηκα τυχερή, το τηλέφωνο χτύπησε και ήταν από τον Πειραιά. Ήταν ότι καλύτερο μπορούσα να φανταστώ και φυσικά δεν το σκέφτηκα δεύτερη φορά.

Ωστόσο το άγχος της πρώτης φοράς ήταν μεγάλο, αφού την περιοχή την ήξερα ελάχιστα και στις αρχές είχα το google maps συνέχεια ανοιχτό. Η επιθυμία μου όμως να περιπλανηθώ στα στενά της ομορφότερης -ίσως- πόλης ολοένα και φούντωνε. Όλα όσα είδα ήταν αρκετά για να τη λατρέψω.

Συγκέντρωσα λοιπόν τους λόγους που αξίζει κάποιος να βρει δουλειά στον Πειραιά και γιατί όχι, να μετακομίσει κιόλας!

  • Βγαίνεις από τον ηλεκτρικό ή το λεωφορείο κι αγναντεύεις θάλασσα, με τα επιβατηγά πλοία πότε να έχουν μόλις δέσει, πότε να ετοιμάζονται να ατενίσουν αιγαιοπελαγίτικους ορίζοντες και αμέσως γεμίζεις θετική ενέργεια για όλη την υπόλοιπη ημέρα.
  • Οτιδήποτε χρειαστείς για το σπίτι θα το βρεις στην αγορά στο Λιμάνι. Ακόμα κι αν δε χρειάζεται να ψωνίσεις κάτι, η βόλτα ανάμεσα στους πάγκους θα σου δώσουν μία όψη της πόλης αλλιώτικη. Αρώματα, φωνές, τσακωμοί, γέλια, από όλα έχει η κεντρική αγορά στο λιμάνι.
  • Τα απογεύματα μετά τη δουλειά, έχεις την ευκαιρία να παρακολουθήσεις θεατρικές παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο, που αποκατάσταθηκε μόλις 5 χρόνια πριν και από τότε φιλοξενεί, θεατρικά έργα…τέχνης!
  • Τα χαλάρα ποτά μετά τη δουλειά στη Μαρίνα Ζέας που μετατρέπονται σε ξέφρενα ξενύχτια στην Τρούμπα. Η ιστορία της περιοχής τεράστια, αφού από κακόφημη περιοχή που ανθούσαν οι οίκοι ανοχής έχει μετατραπεί σε σημείο συνάντησης Πειραιωτών και μη!

Βόλτες, περατζάδες, έρωτες όλα αποκτούν διαφορετικό νόημα όταν τα κάνεις δίπλα στη θάλασσα, όταν κρατάς ένα καφέ στο χέρι και βολτάρεις στα βράχια της Πειραϊκής. Ακόμη κι οι Κυριακές που δε δουλεύεις σίγουρα θα κατέβεις ως τον Πειραιά να χαζέψεις έναν αγώνα του θρύλου ακόμα κι αν δεν είσαι Ολυμπιακός.

Γιατί ο Πειραιάς, είναι έρωτας βρε αδερφέ!