Πώς θα σου φαινόταν να σου πρότειναν να ζήσεις σε ένα σπίτι που περιστρέφεται κι εσύ θα πρέπει να κρατήσεις ισορροπία για να μη γείρει; Όχι δεν τρελάθηκα επειδή είναι Παρασκευή και γράφω ασυναρτησίες, για σπίτια που γέρνουν. Υπάρχει καλέ ένα τέτοιο σπίτι, όχι εδώ, είναι στη μακρινή Αμερική, αλλά θα σου δείξω και φωτογραφίες για να σε πείσω.

Ονομάζεται ReActor και πρόκειται για ένα κοινωνικό πείραμα δύο αρχιτεκτόνων, του Alex Schweder και του Ward Shelley. Οι δημιουργοί του σκέφτηκαν να φτιάξουν ένα σπίτι, το οποίο ανάλογα το βάρος των ανθρώπων που κατοικούν ή βρίσκονται μέσα σε αυτό θα γέρνει ή θα βρίσκεται σε ισορροπία. Η κατασκευή των 13 x 8 μέτρων κάνει περιστροφή 360 μοιρών πάνω σε μια στήλη από σκυρόδεμα ύψους 4.5 μέτρων, ανταποκρινόμενη στις κινήσεις των κατοίκων, στις εξωτερικές δυνάμεις και στις εσωτερικές συνθήκες, καθιστώντας έτσι ορατή τη στενή σχέση ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και τους κατοίκους.

Η περιστρεφόμενη κατασκευή τοποθετήθηκε πάνω σε μία τσιμεντένια κολώνα 4,2 μέτρων, σε πάρκο της Ν. Υόρκης. -Αν συνέβαινε στην Ελλάδα, θα τους πέρναμε με τις πέτρες και θα τους θεωρούσαμε, όχι απλά τρελούς, αλλά θεοπάλαβους-, συνεχίζω όμως. Διαθέτει όλα τα απαραίτητα δωμάτια ενός σπιτιού, δηλαδή 1 υπνοδωμάτιο, κουζίνα, μπάνιο, σαλόνι, και μικρό μπαλκόνι.

Οι εμπνευστές και δημιουργοί του έμειναν μέσα για 5 ημέρες, εξασφαλίζοντας τη συνεχή κίνησή του. Το σπίτι όπως διαπιστώνετε πρόκειται για πολιτιστικό έργο και προφανώς δε θα μείνει για πάντα στο πάρκο.