Ο όρος οστικό οίδημα  χρησιμοποιείται σε τμήματα του οστού που εμφανίζουν μεγάλη ευαισθησία ύστερα από έναν τραυματισμό όπου ακτινολογικά δεν καταγράφεται κάποιο κάταγμα. Πόσα πράγματα όμως, γνωρίζουμε όλοι μας για αυτό; Ο φυσικοθεραπευτής, Θεοφάνης Μουντζούρης, εξηγεί: Η ανακάλυψη του οστικού οιδήματος έγινε ύστερα από έρευνα και μελέτες οξέων τραυματισμών και ειδικά με την αύξηση της χρήσης της MRI ως διαγνωστικό μεσο. Είναι χαρακτηριστικός τραυματισμός αθλητών μαζί με τις συνδεσμικές κακώσεις.

Αυτός ο τραυματισμός αναγνωρίζεται σαν ένα ανώμαλο εστιακό σήμα στον υποχόνδριο μυελό των οστών των μηριαίων κονδύλων και του κνημιαίου πλατό  όσον αφορά τη περιοχή του γόνατος και εμφανίζει δοκιδωτά κατάγματα, αιμορραγία και οίδημα του μυελού χωρία διάσπαση του παρακειμένου φλοιού ή του υπερκείμενου αρθρικού χόνδρου. Αυτοί οι τραυματισμοί δεν αναγνωριζόταν με τις συμβατές ακτινογραφίες και το οστικό οίδημα δεν ανιχνευόταν πριν την έλευση της MRI.

Ποια τα χαρακτηριστικά

Χωρίζονται σε 3 τύπους:

  1. Δικτυωτά που οι αλλοιώσεις μοιάζουν με «δικτυωτές ερπητικές δοκίδες» με συμφύσεις διαφορετικού βαθμού στα μυελικά τμήματα αλλά μακριά από τον παρακείμενο φλοιό και τον αρθρικό χόνδρο.

  2. Γεωγραφικές που χαρακτηρίζονται από την γειτνίαση τους με το παρακείμενο φλοιώδες οστό και με περιφερικές αποτυπώσεις του δικτυώματος, είναι άμορφες και με συμφύσεις και παρουσιάζουν υψηλής  έντασης σήμα στο επιφυσιακό λίπος.

  3. Γραμμικές όπου οι αλλοιώσεις που περιγράφονται είναι ξεχωριστές και μικρότερες από 2mm πάχος.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τα οστικά οιδήματα ανήκουν στους οξείς τραυματισμούς και είναι δύσκολο να υπάρξει πρόληψη. Συνήθως η θεραπεία συνίσταται:

  • Παγοθεραπεία 3 έως 5 φορές τη μέρα από 15 λεπτά για μείωση του πρηξίματος

  • Ανάπαυση-ξεκούραση έγερση τραυματισμένου μέλους

  • Αποφόρτιση του σκέλους και χρήση νάρθηκα ακινητοποίησης η μπότας μείωσης των φορτίων κατά περίπτωση.

  • Χρήση ibuprofen και acetaminophen για τον πόνο.

  • Χρήση μικρό ρευμάτων  ώστε να βοηθήσουμε την πρόοδο της ίασης.τα μικρορεύματα διεγείρουν τον οργανισμό και εκείνος απαντά με ηλεκτρικά σήματα και “επισκευάζει” τους τραυματισμένους ιστούς. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ένταση και ποσότητα του ηλεκτρικού ρεύματος που χρησιμοποιείται είναι τόσο μικρή που το άτομα με δυσκολία αισθάνεται το ρεύμα.

  • Διαμαγνητική Αντλία

  • Μαγνητικά πεδία με αργή αποκατάσταση

  • ΤΕΚΑR μειώνει τον πόνο αλλά δεν εξαφανίζει πλήρως το οστικό οίδημα.

  • Η κατανάλωση ενός σημαντικού συστατικού του φρέσκου ανανά η Bromelain είναι ένα πρωτεϊνικό πεπτικό ένζυμο που βοηθά στην θεραπεία ποικίλων τραυματισμών συμπεριλαμβανομένων και των οστικών οιδημάτων. Είναι διαθέσιμη στα φαρμακεία υπό μορφή κάψουλας

Η βιταμίνη Κ2 , C και D3 μπορούν επίσης να βελτιώσουν την κατάσταση.

ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Εξαρτάται από την σοβαρότητα του αρχικού τραυματισμού το σημείο της βλάβης και από την συνέπεια του ασθενή στις οδηγίες του ιατρού και φυσικοθεραπευτή.

Υπάρχουν περιπτώσεις και είναι πολλές όπου το οστικό οίδημα έκανε από 9 έως 16 μήνες να αποκατασταθεί. Η σωστή φαρμακευτική αγωγή, οι διατροφικές συνήθειες και η φυσικοθεραπεία μειώνουν τραγικά το χρόνο αποκαταστασης.Το οστικό οίδημα κοντά σε αρθρικές επιφάνειες δείχνει την πρώιμη ίσως εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας λόγω της ζημιάς του αρθρικού χονδρού. Είναι σημαντικό να υπάρχει ενδυνάμωση όλων των μυϊκών ομάδων που περιβάλλουν το οστό και την άρθρωση.

Θεοφάνης Μουντζούρης: Φυσιοθεραπευτής / Ιδιοκτήτης Κέντρου Φυσικοθεραπείας Physiof