Το φθινόπωρο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την τραχύτητα-ξηρότητα του δέρματος, το μέλασμα-πανάδες, το rebound της ακμής, τις ηλιακές εφηλίδες και τις ευρυαγγείες. Όσο νωρίτερα αρχίσουμε τις θεραπείες αποκατάστασης τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχουμε!

Η σύγχρονη εκτεταμένη και πολύπλευρη έρευνα έχει αποδείξει ότι η υπεριώδης ακτινοβολία UVR είναι η πιο σημαντική αιτία για την φωτογήρανση και την πρόωρη γήρανση του δέρματος, ιδίως η χρόνια έκθεση σε αυτήν, καθώς η δράση της είναι αθροιστική. Οι δερματικές βλάβες δεν εμφανίζονται αιφνίδια μετά από έκθεση στον ήλιο. Είναι αποτέλεσμα χρόνιας, παρατεταμένης έκθεσης από την παιδική μας ηλικία. Χάρη στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες των κυττάρων και τον μηχανισμό επιδιόρθωσης του DNA, τα βλαπτικά αποτελέσματα της UVR εμφανίζονται πολύ αργότερα, συνήθως μετά τα 30-40, ανάλογα και με τον βαθμό της έκθεσης, αλλά και τον φωτότυπο.

Η φωτογήρανση αφορά στα εκτεθειμένα στον ήλιο μέρη και ιδίως το πρόσωπο, και γίνεται εύκολα αντιληπτή αν τα συγκρίνουμε στον καθρέφτη με τα καλυμμένα μέρη, όπως το γυναικείο στήθος.  Οι αλλοιώσεις αφορούν τόσο στην επιδερμίδα που γίνεται σταδιακά λεπτή, ατροφική και υποκίτρινη, όσο και στο χόριο που αντίθετα γίνεται παχύ, υπερτροφικό με βαθιές πτυχώσεις, λεπτές και βαθύτερες ρυτίδες, καθώς και ακτινικές υπερκερατώσεις.

Σε μερικές περιπτώσεις στα άτομα με ανοιχτούς φωτότυπους, συμπληρώνουν την εικόνα ευρυαγγείες, ποικιλόδερμα, δυσχρωματικές αλλοιώσεις και αστεροειδής ουλές.

Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί την βαθύτερη βλάβη που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία. Οι βλάβες αυτές οφείλονται στην δράση της UVR που προκαλεί τοπική ανοσοκαταστολή στο δέρμα, μεταλλάξεις στα κύτταρα, παραλλαγή των ενζύμων που καταστρέφουν τις κολλαγόνες και τις ελαστικές ίνες του χορίου, αντικατάσταση του υγιούς κολλαγόνου με λιγότερο και κακής ποιότητας κολλαγόνο και βλάβη στην παραγωγή μελανίνης. Άμορφες μάζες κολλαγόνων και ελαστικών ινών αθροίζονται ακατάστατα στο χόριο, με αποτέλεσμα την δημιουργία των πτυχώσεων και των βαθιών ρυτίδων.

Ποια είναι τα όπλα της επιστήμης απέναντι στην καταστροφική δράση της UVR;

  • Πρόληψη: Δεκάλεπτη έκθεση στον ήλιο αρκεί για την σύνθεση της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό. Η μεγαλύτερη βλαπτική δράση αφορά στα παιδιά και στους εφήβους, όπου πρέπει να ακολουθούνται αυστηροί κανόνες. Η χρήση αντιηλιακών φίλτρων UVA, UVB και IR, είναι επιβεβλημένη για όλες τις ηλικίες ανεξαιρέτως.
  • Η χρήση αντιοξειδωτικών, με κορυφαία την vitamin C που δρα διττά προσφέροντας φωτοπροστασία και ανανέωση του ήδη φωτογηρασμένου δέρματος, αυξάνει την σύνθεση του κολλαγόνου, εμποδίζει την παθολογική παραγωγή μελανίνης και έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Αρχίζουμε με την σύσταση της κατ’ οίκον θεραπείας που περιλαμβάνει αντιοξειδωτικές ουσίες, ρετινόλη και AHABHA.

Αξιολογούμε την εμφάνιση του δέρματος αλλά και το ιστορικό, το lifestyle, την ηλικία και άλλες παραμέτρους σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά και αναλόγως προτείνουμε:

-Χημικό peeling: Είναι το σημαντικότερο όπλο στην αντιγήρανση. Τα σύγχρονα χημικά peelings δεν «καίνε» το δέρμα, έχουν ήπιο ξεφλούδισμα, ελάχιστη ενόχληση και θεαματικό αποτέλεσμα στην υφή, το χρώμα, την λάμψη, την σύσφιξη αλλά και στην παραγωγή νέου κολλαγόνου!

-Μηχανική απολέπιση με διαμάντι ή κρυστάλλους για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και την καλύτερη απορρόφηση ενυδατικών και θρεπτικών ουσιών.

Fractional RF για την δημιουργία νέου κολλαγόνου, την επούλωση των ουλών, την σύσφιξη του δέρματος, την εξομάλυνση των διεσταλμένων πόρων, το ομοιόμορφο χρώμα στο δέρμα.

IPL για τις ευρυαγγείες και τις δυσχρωμίες

-Laser Alexandrite για τις καφέ κηλίδες solar lentigos

-Μεσοθεραπεία με συσφικτικούς, αντιγηραντικούς, αντιοξειδωτικούς και ενυδατικούς παράγοντες.

-Μεσοθεραπεία με Υαλουρονικό Οξύ για την ενυδάτωση και το γέμισμα των ρυτίδων.

  • Η Τάνια Λεούση είναι Αισθητικός-Κοσμετολόγος, απόφοιτος Α.ΤΕΙ Αθηνών, εξειδικευμένη σε εφαρμογές Laser & IPL, Ημιμόνιμο Αισθητικό & Ιατρικό Μακιγιάζ. Έχει παρακολουθήσει παγκόσμια masterclasses στην Κοσμητική και Αισθητική Ιατρική στα Anti- Aging World Congress Monaco, International Master Course on Aging Skin, κ.α. Είναι συνεργάτης της Δερματολόγου Α. Πινακουλάκη στο ιδιωτικό ιατρείο στην Υψηλάντου 154Β στο Πασαλιμάνι.

http://drpinakoulaki.gr