Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος ήταν η επιβεβαίωση πως η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη υπάρχουν ακόμα! Ένας άνθρωπος που έμεινε πιστός στο καθήκον του ως το τέλος, το οποίο ήρθε για εκείνον ξαφνικά και πολύ νωρίς. Στα 44 του χρόνια η καρδιά του τον πρόδωσε, αλλά εκείνος είχε προλάβει να αφήσει σημαντικό έργο πίσω του. Ως Υποπλοίαρχος του σηματοδότησε τις προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος να σώσουν χιλιάδες ανθρώπους.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος καταγόταν από τη Λέσβο, ήταν παιδί προσφύγων από τη Νικομηδεία, αποφοίτησε από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων στις Οινούσες, κατατάχθηκε στο Λιμενικό Σώμα κι έκτοτε αφιέρωσε τη ζωή του σε αυτό που είχε διαλέξει να κάνει. Ήταν παντρεμένος με δύο παιδιά με τα οποία δεν περνούσε πολύ χρόνο, αφού η δουλειά του απαιτούσε από εκείνον πολλές ώρες την ημέρα. Την περίοδο μάλιστα 2015-2016, όταν η προσφυγική κρίση γνώρισε τρομακτικές διαστάσεις, ο ίδιος συνέβαλε καθοριστικά στη διάσωση πολλών χιλιάδων προσφύγων, περνώντας ακόμα περισσότερες ώρες στη θάλασσα.

Δεν τον απασχολούσε ιδιαίτερα, ήθελε να βοηθήσει να φτάσουν στη στεριά, σώα κι αβλαβή όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι. Το τελικό σύνολο των ανθρώπων που έσωσε ο Κυριάκος ήταν περίπου 5000, διατηρώντας πάντα τους τόνους χαμηλούς, χωρίς να βροντοφωνάζει το έργο του. Η συμβολή του καθοριστική, αφού τα κύματα προσφύγων που έφτασαν στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο ήταν περίπου 900.000 άνθρωποι και διαρκώς αυξάνονταν. Ανάμεσά τους υπήρχαν πολλές γυναίκες με παιδιά ακόμα και βρέφη. Κάποτε τα κατάφερναν, κάποτε όχι.

Ο ίδιος είχε δηλώσει πως «Οι στιγμές της προσωπικής αδυναμίας είναι πολυτέλεια, που δεν την έχουμε. Λίγα μίλια παραπέρα υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται τη βοήθεια μας. Εμείς έχουμε καιρό να κλάψουμε», κάτι που υπογραμμίζει το ήθος και την αξιοπρέπεια ενός ανθρώπου που συνέχισε την προσπάθεια του για μία κοινωνία όπου όλοι έχουμε το δικαίωμα στη ζωή.

Σε δήλωσή για το ντοκιμαντέρ “4.1 miles” στο οποίο έχει πρωταγωνιστήσει, έχει επισημάνει -και αξίζει να το αναφέρω- “Είμαστε πάνω από όλα άνθρωποι. Πολλές φορές βάζουμε την δική μας ασφάλεια λίγο στην άκρη για να μπορέσουμε να προσφέρουμε ασφάλεια και στους υπόλοιπους συνανθρώπους μας άσχετα με το τι θρησκεία έχουνε”. Για το έργο και την ακεραιότητά του έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την ελληνική πολιτεία, ενώ διεκδίκησε και το χρυσό αγαλματίδιο των Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ.

“Ζούμε σε μία ειρηνική χώρα και ζούμε καταστάσεις πολέμου”: Κυριάκος Παπαδόπουλος στην εκπομπή «Ανθρώπων Πράξεις» της ΕΡΤ3.